درس اول
واقعا کربلا بدون زینب کبری(سلام الله علیها) نبود، عاشورا بدون زینب کبری (سلام الله علیها) آن حادثه تاریخی ماندنی نمی شد. ” امام خامنه ای (مدظله العالی) رهبر معظم انقلاب اسلامی ”
فرازی از خطبه حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) در کاخ یزید
ای یزید! هر حیله ای که داری به کار دار و از هر کوششی که توانی دست مدار و دست دشمنی از آستین برآر که به خدا، این عار به روزگار تو شسته نشود، قسم به آن که ما را وحی، قرآن، نبوت و کرامت بخشید، تو هر کاری کنینخواهی توانست نام و نشان ویاد ما را از جریده عالم بزدایی و این ننگ را از دامان خود پاک کنی و بدان که رای تو بسیار سست است و روزگارت اندک، وجمع تو رو به پریشانی است، در آن روز که منادی بانگ برمی آورد “لعنت خدا بر ستمگران”.
درس دوم
این زن بزرگ یک نوری شد و درخشید، زینب (سلام الله علیها) به جایی رسید که فقط والاترین انسان های تاریخ بشر، یعنی پیامبران می توانند به آنجا برسند. ” امام خامنه ای (مدظله العالی) رهبر معظم انقلاب اسلامی ”
حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) و عبادت
امام سجاد (علیه السلام) می فرمایند:
عمه ام زینب (سلام الله علیها) نمازهای واجب و مستحب را در طول مسیر از کوفه تا شام انجام می داد و در بعضی از منازل نشسته می خواند، من سبب آن را سول کردم، سپس فرمود: نمازم را به جهت گرسنگی و ضعف نشسته می خوانم زیرا سه شبانه روز است که غذایی نخورده ام و سهم خود را به اطفال می دادم زیرا این قوم به هر نفر شبانه روز یک نان می دادند و بچه ها گرسنه می ماندند. (۱)
زینب (سلام الله علیها) در پرستش حق آیینه تمام نمای مادرش بود، او شب ها را با نماز شب و تلاوت قرآن به پایان می برد.
زینب کبری (سلام الله علیها) در سرتاسر زندگی پربار و سراسر آموزه اش نوافل شب را ترک ننمود، حتد در شب یازدهم محرم از حضرت سجاد (علیه السلام) روایت شده است که فرمودند: در آن شب (شب یازدهم محرم) دیدم که او نشسته نماز به جای می آورد.
درس سوم
زینب کبری سلام الله علیها یک نمونه کامل از زن مسلمان است. یعنی الگویی که اسلام برای تربیت زنان در مقابل چشم مردم دنیا قرار داده است. ” امام خامنه ای (مدظله العالی) رهبر معظم انقلاب اسلامی ”
حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) و حجاب یحیی مازنی می گوید: “من مدت بسیاری در مدینه النبی در همسایگی امیر مومنان علیه السلام و در جوار خانه های که زینب (سلام الله علیها) و دیگر فرزندان علی علیه السلام در آن سکونت داشتند، بود. سوگند به ذات احدیت که اندام زینب (سلام الله علیها) را هیچگاه ندیدن و صدایش را نشنیدم، هرگاه قصد زیارت جدش رسول خدا (ص) را می نمود شب از خانه بیرون می شد و این در حالی بود که امام حسن (علیه السلام) در سمت راست و امام حسین (علیه السلام) در سمت چپ و امیر المومنین (علیه السلام) پیشاپیش او در حرکت بودند و و چون به روضه مطهره نزدیک می شدند امیر مونان (علیه السلام) جلوتر می رفتند و چراغ ها را خاموش می کردند.
امام حسن (علیه السلام)سبب آن را از پدر جویا شد، حضرت فرمودند خوف آن دارم که کسی حجم بدن خواهرت زینب (سلام الله علیها) را ببیند.
در مورد حجاب حضرت زینب (سلام الله علیها) در روز عاشورا و واقعه جانسوز کربلا علامه مقدم می فرماید: “هاله ای از نور آن بانو را در برگرفته بود و از دیدگاه نگاه کنندگان مستور و ناپیدا بود”.
فرازهایی از بیانات امام خامنه ای (مدظله العالی) رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره حضرت زینب کبری (سلام الله علیها)
این که گفته می شود در عاشورا در حادث کربلا، خون بر شمشیر پیروز شد، که واقعا پیروز شد عامل این پیروزی حضرت زینب (سلام الله علیها) بود.
این کشتی که در تلاطم امواج، تکه تکه شده، خرد شده، با کمال قدرت و مهارت هدایت می کند، حفظ می کند، کنترل می کند، و به سر منزل می رساند. این عظمت زینب (سلام الله علیها) است.
نام زینب (سلام الله علیها) و کار زینب (سلام الله علیها) امروز الگوست و در دنیا ماندگار است.
در س چهارم
ولایت مدارى (معرفت امام، تسلیم بى چون و چرا بودن، معرفى و شناساندن ولایت، فداکارى در راه آن )
زینب علیهاالسلام به خوبى درس ولایت مدارى را از مادر فرا گرفت و آن را به زیبایى در کربلا به عرصه ظهور رساند.
از یک سو در جهت معرفى و شناساندن ولایت، از طریق نفى اتهامات و یادآورى حقوق فراموش شده اهل بیت تلاش کرد. از جمله در خطبه شهر کوفه فرمود:« وانى ترحضون قتل سلیل خاتم النبوه ومعدن الرساله وسید شباب اهل الجنه؛ لکه ننگ کشتن فرزند آخرین پیامبر و سرچشمه رسالت و آقاى جوانان بهشت را چگونه خواهید شست؟»
و همچنین در مجلس ابن زیاد در شهر کوفه ، و مجلس یزیددر شام ، ولایت و امامت را به خوبى معرفى نمود.
از سوى دیگر سر تا پا تسلیم امامت بود؛ چه در دوران امام حسین علیه السلام و چه در دوران امام سجاد علیه السلام حتى در لحظهاى که خیمه گاه را آتش زدند، یعنى در آغاز امامت امام سجاد علیه السلام نزد آن حضرت آمد و عرض کرد: اى یادگار گذشتگان … خیمهها را آتش زدند ما چه کنیم؟ فرمود:《 علیکن بالفرار؛——》
لایتمداری یعنی تابع امر ولی زمان خود بودن، به گونه ای که تمام اعمال و حرکات و تصمیمات فرد، مورد رضایت امام زمانش باشد. به همین خاطر بود که حضرت زینب (س)، خانه و زندگی و فرزندانش را برای انجام رسالت عظیم ولایتمداری فدا کرد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از قم فردا،حرف از ولایتمداری که به میان می آید، ناخودآگاه نام مبارک حضرت زینب (س) در ذهنمان نقش می بندد. چرا که ولایتمداری یکی از ویژگیهای شاخص ایشان می باشد و از آن جایی که ولایتمداری را با دل و جان درک کرده بودند، امام حسین (ع) را ولی و امام خود دانسته و از ایشان اطاعت کامل می کردند.
حضرت زینب (س) تا آخرین لحظه و در سخت ترین شرایط دست از ولایتمداری خود برنداشت و بنا به فرموده امام سجاد (ع)، نه تنها نمازهای واجب، بلکه نماز شب ایشان نیز ترک نشد.
حضرت زینب (س) در مقام ولایتمداری به درجه ای رسیدند که با وجود اینکه معصوم نیستند، اما با اطاعت از امام حسین (ع) به عنوان ولی خدا، یعنی همان ولایتمداری، گریه کردن بر ایشان، هم تراز با اشک ریختن بر امام و ولی خداست.
اولین تجلی حضرت زینب (س) در کربلا، ولایتمداری ایشان بود
اولین تجلی حضرت زینب (س) در کربلا بحث ولایت مداری ایشان است. به طوری که ایشان نه تنها خود شخصا وارد میدان شد، بلکه دو فرزند خود را نیز فدای امامش کرد.
وی افزود: از خودگذشتگی حضرت زینب(س) به خاطر این نیست که به برادرش علاقه داشت، بلکه به این دلیل است که ایشان به امامش وفادار بود و امامش را نباید تنها می گذاشت و هدف و برنامه مقدس امام زمانش را قبول داشت.
درواقع اصل حضور حضرت زینب (س) در آن جبهه خطرناک، به خصوص آنکه می دانست، همه شهید و خودش هم اسیر خواهد شد، چیزی جز ولایت مداری ایشان نبود
درس پنجم
هدف
اهمیت هدف در زندگی انسان تا جایی است که سرنوشت او را تعیین میکند، انسان بیهدف در زندگی سرگردان است و او مانند مایع سیالی است که میتوان آن را در هر قالبی ریخت بدین معنی که هرکس میتواند او را مدیریت کند، به همین دلیل استکبار و استثمار جهانی برای بهرهکشی از انسانها و سلطهجویی، بهدنبال بیهدف کردن انسانها هستند و مرحوم علامه جعفری میفرماید: «آنچه که در روزگار امروز مردم را آزار میدهد، بیهدفی است».
نمود عینی ایمان به هدف در زندگی حضرت زینب(س) متجلی بود بهطوریکه در راه رسیدن به هدف هیچ مصیبت و مشکلاتی نتوانست سد راه او باشد و پاسخ دندانشکن حضرت زینب کبری در مجلس یزید مؤید این مهم است.
مهمترین هدف حضرت زینب سلام الله علیها در حضور در کربلا روشنگری امت اسلام تا درسهای قیام امام حسین علیه السلام در کربلا نماند و بعد از ۱۴۰۰ سال هنوز تازگی داشته باشد.
حضرت زینب سلام الله در تمام مسیر اسارت در کوفه ودر شام خطبه های نورانی داشتند که دراین خطبه اهداف قیام حسینی را توضیح میدادن و نقاب از چهره حکومت غیر مشروع یزید بردارند
امید است که همه ما به هدف از خلقت و فلسفه زندگی در دنیا پی ببریم و به تأسی از اهلبیت(ع)، خصوصاً حضرت زینب(س)، پایداری در راه هدف را بیاموزیم.
انتخاب هدف بر مبنای تعالیم الهی وجهت دهی به اقدامات به سوی آن هدف
برنامه ریزی تعیین روش در زندگی برای همه ابعاد و جوانب حیات فردی و اجتماعی
درس استقامت و پایداری در راه هدف و خالی نکردن میدان
درس ولایتمداری و پیوند با ولایت و پافشاری بر آن
درس پیام رسانی در قالب امر به معروف و نهی از منکر
درس اخلاق توأم با ایمان در همه حالات
درس جرات و شجاعت و بیان حق
درس عزت و ارزش دادن به همه هستی به عنوان امانت الهی
درس مدیریت بر خود در حین خشم و عاطفه شدید
درس بصیرت و حق شناسی در حرکتها و قیام ها الگویی برای شناسی دشمن
درس فرصت شناسی و استفاده از آن در ایصال درس شاخصه ها و انجام وظیفه
درس تحمل و صبر در برابر مشیت الهی و رضایت بر قضای پروردگار
درس عفت و تقوا در همه حالات
پینوشت:
(۱) زینب الکبری (سلام الله علیها)، علامه نقوی ص ۹۲