علل کمردرد در اوایل بارداری و راههای درمان آن

علل کمردرد در اوایل بارداری و راههای درمان آن

بسیاری از زنان باردار به نوعی کمردرد دوران بارداری را تجربه می­کنند. این کمردرد فعالیت­های روزانه­ تان را تحت تأثیر قرار داده و چه بسا خوابتان را به هم می­زند.

در آغاز دوره بارداری چه چیزی باعث پیدایش کمردرد می شود؟

تغییر میزان هورمون­ها، همچنین فشار بدنی و روانی زمینه­ ساز کمردرد در آغاز بارداری هستند.

تغییر هورمونی

بین هفته­ های هفتم و دهم، هورمونی به اسم رلکسین در بدن ترشح می­شود. این هورمون بندها، عضلات و مفصل ها( به خصوص نواحی لگنی) را ارام می­کند تا فضای کافی برای رشد کودک بوجود بیاید. همچنین رلکسین در باز شدن کانال واژن موقع زایمان مؤثر است. در نتیجه، هماهنگی و ثبات مفصل ها ستون فقرات و لگن به هم خورده و کمردرد در نواحی پائین کمر بوجود می­آید. بعلاوه بعضی زنان با ترشح هورمون پروژسترون و استرادیل، دچار درد مفصل ها و هایپرموبیلیتی( مفصل شل) می­شوند.

استرس

هرچند بارداری یکی از مهمترین اتفاقات زندگی است، با این حال می­تواند عامل ایجاد استرس هم باشد و علاوه بر تأثیر گذاشتن بر حالات احساسی و روانی، تأثیر مستقیمی هم بر سلامت جسمی دارد. زنان باردار اغلب نشانه­ های استرس مانند سردرد، خستگی، درد عضلات، گرفتگی بدن و کمردرد را در خود مشاهده می­کنند.

پارگی کیسه آب

پزشکان توصیه می کنند خانم‌ها مراقب گرفتگی رحم باشند که شبیه گرفتگی های دوره پریودی است. درصورتی که این حس توسط کمر درد با فواصل منظم اتفاق بیفتد علامت زایمان زودرس است. اگر چه خانم در این وضعیت میتواند قرص استامینوفن استفاده کند و استراحت کند. چنانچه کمر درد شدید باشد و با استراحت و دارو مسکن رفع نشود باید با پزشک تماس بگیرید.

خونریزی لانه گزینی

زمانی که جنین نخستین بار به دیواره رحم متصل میشود بعضی زنان دچار کمردرد میشوند.

وضعیت بد بدن

بدن شما سخت تلاش می کند تا وزن اضافی رحم را تحمل کند و این سبب پیدایش کمردرد میشود. باید تحرک داشته باشید و هر موقع که امکان داشت پشتتان را بکشید.

یبوست

به علت محتوای بالای آهن در ویتامینهای قبل از تولد یبوست بخش طبیعی از زایمان زودرس است و می تواند سبب کمردرد در ماه نخست بارداری شود. اطمینان حاصل کنید که به اندازه کافی مایعات مصرف می کنید و رژیم غذایی پرفیبر در برنامه غذاییتان قرار دارد.

عفونت کلیه

اگر عفونت مجاری ادرار دارید که مدت زمان طولانی درمان نشده است ممکن است همین عفونت سبب درد کمر در ماه نخست بارداری شود.

کاهش کمر درد در آغاز بارداری

– کفش های خیلی تخت و پاشنه بلند نپوشید باید کفشتان دو تا سه سانتیمتر پاشنه ی پهن داشته باشد بیشتر بانوان باردار به محض بارداری فکر می کنند که باید کفش های کاملا تخت بپوشند که این شیوه کاملا اشتباه است.

– استفاده از کمربندهای خاص که ولی بهتر است زیر نظر همکاران ارتوپد باشد.

– بستن شکم بند، از دردهای زیر شکمی جلوگیری می کند.

– استراحت لازم و کافی

– استفاده از دارویی که توسط پزشک تجویز شده

درمان کمردرد در آغاز بارداری

– زنان باردار باید مراقب افزایش وزن خویش باشید

– تمرکز خود را روی حفظ وضعیت درست قرار دهید.

– زمانی که چیزی را از روی زمین بلند می کنید زانوهایتان را خم کنید و کمرتان را صاف نگه دارید.

– کفش تخت بپوشید تا وزنتان بطور متعادل توزیع شود.

– انجام ورزش های سبک را در برنامه ی روزانه ی خویش بگنجانید.

– ماساژ بگیرید. استفاده از ماساژ روشی است برای کاهش درد بیشتر بخش های بدن من جمله کمر گزینه ی بسیار مناسبی است.

– از بالش های بارداری استفاده کنید. در زمان خوابیدن از بالش های مخصوص بارداری استفاده کنید یا یک کوسن بین زانوهای خود بگذارید ، این کار باعث می شود که فشار کمتری به مفصل های لگن و کمر وارد شده و کمر درد کاهش یابد.

– درصورتی که کمردردتان با استرس رابطه دارد بهتر است یوگا انجام دهید.

– به پهلو بخوابید و در هنگام خواب زانوهای خود را قفل نکنید. از بالش های مخصوص بارداری استفاده کنید تا راحت تر بخوابید یا یک بالش بین پاهای خود و یک بالش زیر شکم خود قرار دهید؛ با این کار از اینکه پای بالایی شما به طرف جنین بچرخد جلوگیری کرده و در زمان خواب وضعیت بدنی شما مناسب خواهد بود.

– طب سوزنی به مسیرهای انرژی در بدن معتقد است و با استفاده از این شیوه، مسیرهای بلوک شده انرژی ازاد شده و نه تنها برای کمردرد بارداری بلکه برای تهوع استفراغ های دوران باداری بسیار موثر می باشد.

– مدیتیشن یا تلاش برای ارامش و تمرکز همراه با دم و بازدم های عمیق در وضعیت نشسته یا خوابیده و تمرکز روی شل سازی عضلات و در پایان ریلکسیشن کلی بدن در زمان بارداری برای کاهش گرفتکی های عضلانی، بهبود وضعیت تنفسی و کاهش استرس و افسردگی کمک کننده است. 

– ارتفاع میز کارتان را به شکلی تنظیم کنید که برای کار کردن احتیاج به خم شدن نداشته باشید.

چه زمانی برای کمر درد بارداری با پزشک خویش مشورت کنیم؟

اگر در زمان بارداری درد کمر دارید که بیش از دو هفته طول بکشد، با پزشک خویش مشورت کنید. وی امکان دارد داروهایی مثل استامینوفن یا دیگر روشهای درمانی را توصیه کند. به خاطر داشته باشید که درد کمر در زمان بارداری امکان دارد علامت زایمان زودرس یا عفونت ادراری باشد. اگر در دوران بارداری دچار کمر درد هستید که همراه با خونریزی واژینال، تب و یا سوزش در هنگام ادرار است، با پزشک خویش تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا