اولین ها ۳

اولین ها 3

اولین تمبر دفاع مقدس
برای اولین بار به منظور بزرگداشت فداکاری رزمندگان اسلام یک قطعه تمبر به ارزش پنج ریال در تیراژ پنج میلیون چاپ و عرضه شد. بر روی این تمبر که به مناسبت هفته جنگ در روز ششم مهر ۱۳۶۲ به چاپ رسید،‌ آرم هفته جنگ با آیه شریفه «نصرمن الله و فتح قریب» طراحی شده بود همچنین به منظور بزرگداشت ارتش جمهوری اسلامی در روز سی ام شهریورماه سال ۱۳۶۰ تمبر یادبودی منتشر شد.
اولین تمبر سرداران شهید دفاع مقدس
اولین تمبر از سری تمبرهای سرداران شهید دوران دفاع مقدس با تصویر سردار شهید دکتر مصطفی چمران در تاریخ ۱۸/۸/۱۳۶۰ به چاپ رسید
اولین تهاجم موفق در جبهه جنوب
اولین تهاجم موفق در جبهه جنوب در روز بیست و ششم اسفندماه سال ۱۳۵۹ به نام عملیات امام مهدی (عج) در غرب سوسنگر با موفقیت انجام شد.این عملیات به فرماندهی شهید اسحاق عزیزی و یاری نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای مردمی بود که بیش از ۹۶ کشته و صد مجروح و ۶۸ اسیر از دشمن بعثی بر جای گذاشت و بسیاری از ادوات آنها منهدم گردید.
اولین تهاجم همه جانبه و آغاز علنی جنگ تحمیلی
ساعت چهارده و پانزده دقیقه روز سی و یکم شهریورماه سال ۱۳۵۹ جنگنده بمب‌افکن‌های رژیم بعثی عراق چند فرودگاه کشورمان را ناجوانمردانه بمباران کردند.بعدازظهر همین روز سه فروند میگ ۲۳، فرودگاه بین‌المللی مهرآباد تهران را مورد حمله قرار دادند همزمان با تهران فرودگاههای نظامی و بین‌المللی تبریز شیراز، همدان، دزفول و اصفهان مورد حمله قرار گرفت. در نخستین روز مهرماه نیروی زمینی عراق با استعداد ۱۲ لشگر و ۲۵۰۰ تانک و نفربر قسمت اعظم نوار مرزی را در جبهه‌های میانی تصرف کردند.
اولین تهاجم و درگیریهای دریایی
با آغاز جنگ و همزمان با تهاجم گسترده ارتش عراق از طریق زمین و هوا تهاجم دریایی ارتش در این روز هم درگیریهایی نیروهای دریایی هم خسارت و تلفاتی به وجود آورد لشگر ۹۲ زرهی اهواز گزارش داد:«دو فروند ناوچه موشک‌انداز عراقی و یک فروند ناوچه گارد ساحلی خودی در حوالی دماغه شط به گل نشسته است.همچنین در درگیریهای مرزی این روز در بوشهر ایران چهار ناوچه موشک انداز عراق را در آبهای بوشهر غرق کرد به گزارش رادیو بغداد نیروهای عراق هشت قایق جنگی و یک جت فانتوم ایران را در جریان دریگری با نیروهای ایران در اروند منهدم کردند.
اولین جشنواره تئاتر دفاع مقدس
اولین جشنواره تئاتر دفاع مقدس از تاریخ ۲۸۷ اردیبهشت ماه سال ۱۳۷۳ به مدت ۷ روز به همت واحد فرهنگی هنری بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس در تهران برگزار گردید در این جشنواره ۲۱۱ نمایشنامه از ۶۶ شهرستان کشور دریافت شد که پس از تصویب و بازبینی ۱۰ کار نمایشی به مدت ۵ روز اجرا شد.
اولین جشنواره مطبوعات
در اولین جشنواره مطبوعات که سال ۱۳۷۳ برگزار شد. هیأت داوران بخش مسابقه، شهید سید مرتضی آوینی را به عنوان بهترین مقاله‌نویس و الگوی شایسته عرصه مطبوعات معرفی کرد. همچنین روزنامه کیهان را به دلیل مطالب دفاع مقدس و نیز توجه به مسأله تهاجم فرهنگی برگزید. طرح اولیه جشنواره در اواسط سال ۱۳۷۲ در معاونت امور مطبوعاتی و تبلیغاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تدوین و با نظرات اصحاب قلم تکمیل گردید و مقدمات برپایی اولیه جشنواره مطبوعات در اردیبهشت ماه سال ۱۳۷۳ نیز مهیا شد.
اولین جلسه شورای امنیت
در تاریخ ۲۴/۷/۵۹ اولین جلسه‌ی شورای امنیت در مورد جنگ ایران و عراق تشکیل شد و نخست وزیر ایران برای شرکت در جلسه شرکت کرد. شهید محمد‌علی رجایی یک ساعت و ۴۵ دقیقه قبل از جلسه با کورت والدهایم دبیرکل سازمان ملل گفت‌وگو کرد و بعد برای سخنرانی حاضر شد. و شورای امنیت بدون توجه به منشور و ماده ۲۹ و ۹۹ که می‌باید به کشور متجاوز هشدار دهد فقط طی قطعنامه‌ای خواستار قطع جنگ شدند.
اولین جلوگیری از پیشروی دشمن
شهید دکتر چمران در ابتدای جنگ تحمیلی در منطقه «دب حردان» با استفاده از آب رودخانه کارون توسط پمپاژ و کانال، دشت‌های منطقه را غرقاب کرد و جلوی پیشروی مکانیزه و زرهی دشمن به سوی اهواز را سد کرد.اولین جنگ در جبهه شمال
از نیمه دوم سال ۱۳۶۴ زمینه‌های اصلی شدن در جبهه شمال بروز کرد و اولین نبردی که با این هدف (پنهان) به اجرا درآمد، والفجر۹ بود، این عملیات با هدف گشودن جبهه‌ای گسترده در منطقه سلیمانیه و جلوگیری از تمرکز ارتش عراق در منطقه عملیاتی والفجر۸ به اجرا درآمد و طی آن منطقه وسیعی آزاد شد که در صورت تثبیت تاثیر آن در سرنوشت جنگ متحمل بود اما دو هفته بعد به دلیل پاره‌ای نابسامانی‌ها منطقه آزاد شده سقوط کرد.
اولین حضور مقام معظم رهبری در جنگ
حدود یک هفته از جنگ می‌گذشت که من به اهواز رفتم چون دشمن نزدیک اهواز بود من سال ۱۳۵۹ را تا آخر و یکی دو ماه از سال ۱۳۶۰ را در جبهه بودم در منطقه اهواز و دزفول و مختصری نیز در غرب بودم.
اولین حضور نماینده امام در خوزستان
آیت‌الله سید محمد علی موسوی جزایری عضو مجلس خبرگان و نماینده ولی فقیه در استان خوزستان از جمله علمایی است که از اولین روز دفاع مقدس در صحنه حضور داشته است.
اولین حفر کانال
اولین حفر کانال در عملیات فرمانده کل قوا صورت گرفت. این عملیات در منطقه دارخوین در ۲۱ خردادماه سال ۱۳۶۰ از سه محور آغاز شد. هدف آن، تصرف خاکریزهای دشمن و سه کیلومتر پیشروی به سمت جنوب (به طرف پل مارد) بود.
اولین حمله ثبت شده شیمیایی
در طول جنگ تحمیلی عراق با استفاده مکرر از سلاحهای شیمیایی و میکروبی علیه رزمندگان اسلام بر تخلفات خود از کنوانسیون ژنو افزود اولین حمله ثبت شده شیمیایی عراق در تاریخ ۲۳/۱۰/۱۳۵۹ (۱۳ ژانویه ۱۹۸۱) در منطقه‌ای بین هلاله و نی خزر در ۵۰ کیلومتری غرب ایلام بود، در تاریخ ۲۸ اکتبر ۱۹۸۳ ایران به دبیر کل سازمان ملل نامه‌ای نوشت و خواستار اعزام هیأتی جهت این تخلف شد.
اولین حمله چریکی
شهید چمران، بعد از حمله ناجوانمردانه ارتش صدام به مرزهای ایران و یورش به شهرها و روستاها و بویژه مردم بی‌دفاع نتوانست آرام بگیرد وی خدمت امام سید و با اجازه ایشان به همراه آقای خامنه‌ای نماینده دیگر امام در شورای عالی دفاع و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی به اهواز رفت. از آنجایی که چمران همیشه خود را در گرداب خطر می‌افکند و هراسی از مرگ نداشت، از همان بدو ورود دست به کار شد و در همان شب اول، حمله چریکی را علیه تانک‌های دشمن که تا چند کیلومتری شهر اهواز پیشروی کرده بود آغاز کرد.
اولین حمله عراق به مناطق کردنشین
اولین حملات هوایی عراق به مناطق کردنشین و دهکده‌های ایران هشتم اسفندماه سال ۱۳۵۷ بود. این حملات به وسیله هلی‌کوپتر و هواپیماهای عراقی در مناطق سردسیر در بانه و آبادی شورطه صورت گرفت.
اولین حمله موشکی علیه شهرها
اولین حمله موشکی عراق علیه شهرهای ایران شانزدهم مهرماه سال ۱۳۵۹ با شلیک سه فروند موشک به شهر مقاوم دزفول آغاز شد که بر اثر اصابت این موشک‌ها به مناطق مسکونی شهر پنجاه تن به شهادت رسیدند و تعدادی نیز مجروح شدند.در طول ۸ سال دفاع مقدس دوازده هزار شهید و بیش از پنجاه هزار نفر مجروح ثبت شده است.
اولین حمله هوایی دشمن
اولین تهاجم و درگیریهای هوایی در تاریخ ۳۱/۶/۱۳۵۹ همزمان با آغاز تهاجم گسترده هواپیماهای رژیم بعثی عراق در شهرهای مختلف آغاز شد.در این تهاجم‌ها چند فروند هواپیمای عراقی سرنگون شد.
اولین خبر تجاوز نیروهای عراق
اولین اطلاعات از تمرکز نیروهای عراق در منطقه مرزی استان کردستان در ۳۱ شهریورماه ۱۳۵۹ رسید که ارتش عراق نیروهایی را در حوالی شهر پنجوین مقابل شهر مریوان متمرکز کرده که از آن جمله یک گردان توپخانه سنگین است و لشکرهای ۲۸ پیاده به همراه لشگر ۱۶ زرهی قزوین، لشکر پیاده تهران و لشگر ۸۱ زرهی کرمانشاه مامور به کردستان شده بودند تا با حمله احتمالی مقابله کنند ارتش عراق نیز از ضعف نیروهای رزمی آگاهی داشت و در حمله نیروهای مناطق داخلی ایران شهر مریوان نیز هدف گلوله قرار گرفت و در روز ششم مهرماه خبر تقویت و پیشروی نیروهای عراقی از پنجوین و حوالی آبادی‌های «بایوه» و «باشماق» و مسلح کردن تعدادی از مرز نشینان مخالف حکومت اطلاع داده شد. این اولین خبر تجاوز نیروهای عراق در محور پنجوین مریوان بود.
اولین خبر منتشر شده پذیرش قطعنامه ۵۹۸
در تاریخ ۲۷ تیرماه سال ۱۳۶۷، ساعت چهارده بعدازظهر صدا وسیمای جمهوری اسلامی خبر پذیرش قطعنامه ۵۹۸ را بدینگونه اعلام نمود : جمهوری اسلامی ایران قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفت».
اولین خبرنگار شهید صدا و سیما
رسول مصطفائی اولین خبرنگار شهید صداوسیما بود که در ماههای اول دفاع مقدس (۱۷/۹/۱۳۵۹) به شهادت رسید.
اولین خط پدافندی
اوایل آبان ماه با حدود ۳۰ نفر از نیروها آمدیم سلمانیه و محمدیه و سپس به طرف دشمن در جنوب محمدیه پیش روی کردیم. یک نهر آبی را دیدیم که یک سمت آن کارون و سمت چپ آن جاده ی اهواز – آبادان قرار داشت و جلوی ما به طرف مارد و عراقیها بود. در کنار همان نهر شروع کردیم به کندن، با اینکه هیچ کس سنگر ساختن را به ما نیاموخته بود، اما اولین سنگر دفاعی با نام « خط شیر » ساخته شد.
این سنگرها به صورتی ساخته شده بودند که ارتفاع آن کمتر از ۵/۱ متر بود و در هر یک از آنها یک نفر به سختی جا می گرفت.
بعضی از بچه ها شبها مجبور بودند که در حالت آماده باش همراه مگسهای سمج در درون سنگرهایشان بمانند و گپ های با صفا داشته باشند. اول صبح که مگس ها خسته می شدند و هوا رو به خنکی می رفت تازه بچه ها می توانستند بخوابند.
در این شرایط بود که اولین خط پرافندی به نام « خط شیر » ساخته شد.
اولین خط دفاعی
اولین خط دفاعی در جبهه دارخوین ایجاد شد زمانی که نیروها به منطقه رسیدند هیچ سرپناهی نداشتند با سقوط پاسگاه ژاندارمری آنجا موضع گرفتند از آنجایی که فاصله خط تا دارخوین زیاد بود آن پاسگاه به عنوان قرارگاه تعیین شد در روستای «سلیمانیه» و روستایی پایین تر به نام «محمدیه» یک شیار عمیق وجود داشت که در همان شیار سنگر کنده شد و اولین خط دفاعی به نام «خط شیر» با حضور سیصد نفر حماسه استقامت را متبلور ساخت.
 
اولین خلبان شهید
اولین خلبان شهید در دوران دفاع مقدس شهید فیروز شیخ‌حسنی فرزند حمزه بود وی در سال ۱۳۳۱ در شهرستان تنکابن از خطه سرسبز شمال دیده به جهان گشود.در اولین روز جنگ تحمیلی مصادف با سی و یکم شهریورماه سال ۱۳۵۹ طی مأموریتی از پایگاه چهارم شکاری اصفهان عازم جبهه های نبرد شد و در همان روز پس از درگیری هوایی با دشمن به شهادت رسید.
اولین خودروهای پدافند شیمیایی
استفاده مکرر رژیم متجاوز عراق از بمب‌های شیمیایی در جبهه‌ها موجب شد تا طراحان و متخصصان در صدد مقابله با آن برآیند، از این رو جهادسازندگی اصفهان طراحی وساخت خودروهای پدافند شیمیایی را به طور جدی در دستور کار خود قرار داد و موفق شد اولین سری از این خودروهای ساخته و به جبهه عرضه کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید