خواص درمانی ذرت

خواص درماني ذرت

ذرت که به فارسی بلال نیز نامیده می شود، گیاهی است یک ساله و یک پایه دارای ساقه ای راست که ارتفاع آن تا چهار متر می رسد. ذرت گیاه بومی آمریکای مرکزی و مکزیک است و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است . برگ های ذرت متناوب و دراز می باشد . گل های نر ذرت بصورت خوشه ای بوده که مرکب از سنبل های قرمز روشن می باشد . گل های ماده آن از ۲ تا ۴ گل تشکیل شده که در کنار برگ های ذرت قرار دارد .
غشایی که روی بلال را می پوشاند، سبز رنگ می باشد . دانه های کروی شکل ذرت در اطراف محور مرکزی بلال قرار گرفته اند . این دانه ها به رنگ زرد یا قهوه ای می باشند .
ذرت دارای ارزش غذایی فراوانی است، ولی بعلت نداشتن گلوتن ( ماده چسب مانند گندم ) قابلیت تهیه نان را ندارد . بنابراین برای تهیه نان ذرت ، آرد آن را با آرد سایر غلات مخلوط می کنند .
ذرت از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است .
سایر خواص آن عبارتند از : – پماد ذرت خشک کننده زخم ها می باشد .
– ذرت غذای خوبی برای پیشگیری از سرطان است.
– استفاده مداوم از ذرت از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند .
– روغن ذرت کلسترول خون را پائین می آورد .
– روغن ذرت برای درمان اگزما و بیماری های پوستی مفید است. خواص درمانی کاکل ذرت
کاکل ذرت را قبل از رسیدن کامل میوه یعنی قبل از پژمرده شدن آن می چینند و به سرعت خشک می کنند . کاکل ذرت بعد از خشک شدن رنگ قهوه ای پیدا می کند .
برای درست کردن دم کرده کاکل ذرت ،مقدر ۳۰ گرم از آ ن را در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت پنج دقیقه دم کنید . – کاکل ذرت دارای مقدار زیادی پتاسیم است، به همین دلیل دم کرده آن ادرار آور است و آرام کننده دستگاه ادراری است .
– درد و ناراحتی های دستگاه ادراری را تسکین می دهد .
– سنگ مثانه ،التهاب و درد مثانه را از بین می برد .
– کاکل ذرت بطور کلی دستگاه ادراری را تمیز می کند .
به غیر از کاکل ذرت از برگ ، ریشه وساقه بلال نیز استفاده طبی به عمل می آید .
– جوشانده ساقه وسط بلال خونریزی بینی را بند می آرود.
– برای دفع سنگ مثانه از جوشانده برگ های ذرت استفاده کنید .
– جوشانده ریشه ذرت برای سوزش مجاری ادراری مفید است .
– جوشانده وسط ذرت درد شکم و معده را از بین می برد .
– در قدیم برای معالجه سوزاک از جوشانده ساقه بلال استفاده می کردند .ذرت پخته مغذی تر است
زمانی که برای اولین بار “کریستف کلمب” از سفرش ذرت را بهعنوان سوغاتی برای اروپایی ها برد، هیچکس فکر نمی کرد که ارزش غذایی این دانه های طلایی طوری باشد که تاثیر زیادی بر تامین غذای جهان بگذارد.
ذرت تا پیش از سال ۱۴۹۲ میلادی در قاره آسیا، اروپا و آفریقا بهعنوان یک گیاه زراعی شناخته شده نبود، اما از قرنها قبل بهوسیله مردم سرخ پوست آمریکا کشت می شد و با آن غذاهای گوناگونی تهیه می شد.
پس از طی سالیان دراز، بذر ذرت از طریق کشور پرتغال به آفریقا و جنوب اروپا تا هندوستان و چین برده شد.
این روزها سالانه بیش از صد میلیون هکتار از اراضی زراعی دنیا به کشت ذرت اختصاص پیدا می کند و پس از گندم بزرگ ترین سطح کشت را اشغال میکند، در حالی که تولید محصول آن پس از گندم و برنج قرار دارد.
اهمیت محصول و بالا بودن سطح زیر کشت این گیاه به علت قدرت تطابق آن با شرایط گوناگون اقلیمی، آن را به یکی از عمده ترین محصولات کشاورزی تبدیل کرده است که در بیشتر مناطق آب و هوایی می توان آن را پرورش داد.
این گیاه به علت ارزش غذایی خاصی که دارد مورد توجه کشورهای مکزیک، پرو، کشورهای آمریکای مرکزی و اغلب کشورهای آمریکای جنوبی قرار دارد. طبق شواهد مختلف و متعدد چنین به نظر می رسد که کشت ذرت قرنها پیش، به وسیله بومیان این مناطق نیز رواج داشته و آن ها در اصلاح آن سهم زیادی داشتهاند و حتی ارقامی از آن تهیه کرده اند. شاید به همین دلیل تنقلات جدیدی که این روزها در شهر تهیه و در اختیار مشتریان قرار می گیرد، ذرت مکزیکی نام گرفته است.
بر خلاف سایر مواد غذایی که فرآیند پختن موجب کاهش مواد مغذی آن ها می شود، پختن ذرت موجب افزایش خاصیت آنتی اکسیدانی میشود و هر چه مدت زمان پخت بیشتر باشد، این خاصیت بیشتر می شود.ارزش تغذیه ای
از نظر تغذیهای ذرت در گروه غلات قرار دارد. البته اگر بخواهید از آن در جدول جانشینی مواد غذایی استفاده کنید، برای محاسبه انرژی روزانه باید آن را مانند سیبزمینی و نخودفرنگی، سبزی نشاسته ای به حساب بیاورید.
رنگ زرد ذرت مربوط به موادی به نام زئین و زیازانتین است. ذرت دارای ویتامینهای گروه B و C و اسیدهای چرب ضروری است. همچنین حاوی آنزیمها و فیبر غیر محلول برای محافظت از روده است.
ذرت مقدار زیادی اسید فرولیک دارد که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. پختن ذرت موجب افزایش مقدار اسیدفرولیک و خاصیت آنتی اکسیدانی آن می شود، زیرا در ذرت خام، اسید فرولیک به فیبرهای غیرمحلول متصل شده است و عمل پختن موجب شکستن این اتصال و آزادسازی اسید فرولیک می شود. بنابراین بر خلاف سایر مواد غذایی که فرآیند پختن موجب کاهش مواد مغذی آن ها می شود، پختن ذرت موجب افزایش خاصیت آنتی اکسیدانی آن می شود و هر چه مدت زمان پخت بیشتر باشد، این خاصیت بیشتر می شود.
روغن ذرت دارای مقدار زیادی ویتامین E است که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی قوی است و سلولها را از اکسیداسیون حفظ می کند.
همانطور که در جدول زیر مشاهده میکنید، کاکل ذرت دارای مقدر زیادی پتاسیم است و به علت وجود این ماده معدنی است که کاکل ذرت ادرارآور است.
از فرآورده های دیگر ذرت می توان از “شربت فروکتوز” به دست آمده از ذرت نام برد که البته این فرآوری در صنعت غذا انجام میشود و در همین صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده از سال ۱۹۸۳ در فهرست سازمان غذا و داروی آمریکا قرار گرفت و با نام صنعتی (HFCS) بهعنوان پدیدهای در صنعت شیرینکنندهها به ثبت رسید.
به طور کلی سه نوع HFCS وجود دارد: ۴۲، ۵۵ و ۹۰ درصد که هر کدام مصارف متفاوتی دارند:
HFCS 42 در صنایع کیک و شیرینی و غذاهای کنسروی استفاده میشود.
HFCS 55 در نوشیدنیهای غیرالکلی و انرژی زا و دسرهای یخی به کار برده می شود.
HFCS 90 در مواردی استفاده می شود که مقدار کمی شیرین کننده برای رسیدن به شیرینی معمول لازم باشد که آن را با نام “محلول فوق شیرین” نیز می شناسند.مواد مغذی موجود در ۱۰۰ گرم ذرت خام :
انرژی    ۳۵۰ کالری
آب    ۱۳ گرم
پروتئین
9 گرم
چربی    ۴ گرم
مواد نشاسته ای    ۷۲ گرم
کلسیم
22 میلی گرم
سدیم
1 میلی گرم
پتاسیم    ۲۸۵ میلی گرم
فسفر
265 میلی گرم
آهن
2 میلی گرم
ویتامین A
490 واحد
ویتامین B1
0/۴ میلی گرم
ویتامین B2
0/۱۲ میلی گرم
ویتامین B3
2/۲ میلی گرم
آرسنیک    ۳۰ میلی گرمذرت مکزیکی مفید است، اما…
دکتر کیمیاگر، متخصص تغذیه در خصوص مضرات و فواید ذرت مکزیکی یا همان کاپ کورن (cupcorn) ، به خبرنگار هفته نامه سلامت میگوید: “ذرت مکزیکی چند سالی است که در سبد غذایی مردم جای خود را باز کرده و مشتریان زیادی نیز دارد و بیشتر به عنوان یک میان وعده غذایی از آن استفاده می کنند.
ذرت مکزیکی از نظر ما یک میان وعده مناسب است و اگر به شکل صحیح، تهیه و مصرف شود، می تواند جای مواد غذایی مضر مانند چیپس و پفک را بگیرد.”
به گفته دکتر کیمیاگر، “در صورتی که این ماده غذایی بدون نمک یا خیلی کم نمک تهیه شود و به جای کره و روغن جامد به آن روغن مایع بیفزایند، بهتر است و دیگر ضرری برای سلامتی مصرف کننده نخواهد داشت.”
وی یادآور می شود: “البته مصرف زیاد آن نیز می تواند مضر باشد، ولی مصرف کافی و بهداشتی میتواند این ماده غذایی را به یک تنقل خوب تبدیل کند.”
در صورتی که این ماده غذایی بدون نمک یا خیلی کم نمک تهیه شود و به جای کره و روغن جامد به آن روغن مایع بیفزایند، بهتر است.
این متخصص تغذیه خاطرنشان میکند:
“با توجه به این که مصرف چیپس و پفک که برای سلامتی بسیار مضر هستند، زیاد شده، می توانیم با جایگزین کردن برخی تنقلات مناسب مانند همین ذرتها مانع به خطر افتادن سلامت مردم شویم.”
وی می افزاید: “ذرت مکزیکی به دلیل حجم زیاد و وزن کمی که دارد مورد استقبال خانواده هاست. به همین دلیل باید کاری کنیم که این استقبالها در جهت درستی هدایت شود و با سالمسازی آن، مانع به خطر افتادن سلامت مردم شویم.”
دکتر کیمیاگر تصریح میکند: “تنها موادی که در ذرت می تواند مضر باشد مصرف بالای نمک و روغن است و گرنه این میان وعده مورد تایید و توصیه ماست.”
وی در ادامه می گوید:
“برخی تنقلات مانند بیسکوییت و پفک حالت چسبندگی نیز دارد و می تواند برای مصرف کننده دردسرساز شود، ولی کاپ کورن این مشکلات را ندارد.”

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید