دمنوش عنّاب و خواص آن + طرز تهیه

دمنوش عنّاب و خواص آن + طرز تهیه

 عناب، خرمای قرمز یا خرمای چینی یکی از گیاهان دارویی بومی مناطق گرمسیر است. با طرز تهیه و خواص دمنوش عناب یا جوشانده عناب آشنا شوید.
عناب درختچه‌ای است متوسط که ارتفاع آن تا ۱۰ متر نیز می‌رسد. عناب بومی مناطق گرمسیر بوده و برگ‌های کوچک سبزرنگ، بدون کرک و تخم‌مرغی شکل آن در زمستان می‌ریزد. میوه زیتونی شکل عناب که دارای خواص دارویی بسیار زیادی می‌باشد در ابتدا سبز بوده و پس از رسیدن به رنگ قرمز درآمده و چروک می‌خورد.
عناب را خرمای قرمز و خرمای چینی نیز می‌نامند.

عناب (Jujube)
طبع گیاه

معتدل

طریقه مصرف

دم کرده و جوشانده
مصرف خوراکی میوه عناب

خواص درمانی

آنتی اکسیدان
رفع استرس و اضطراب
نرم‌کننده سینه و ملین
تقویت دستگاه گوارش
مهارکننده سلول‌های سرطان خون
تصفیه‌کننده خون
درمان کم خونی
تقویت حافظه

مضرات

مصرف عناب در افراد سرد مزاج و آن هایی که از نفخ معده رنج می برند توصیه نمی شود.

نداخلات دارویی

داروهای رقیق کننده خون

در بریتانیا عناب را به صورت خشک‌شده و یا به صورت آب‌نبات‌های طعم‌دار همراه با چای عصر میل می‌نمایند. در کره، چین و تایوان، شربت شیرین میوه عناب را مورد استفاده قرار می‌دهند. در برخی مناطق از عناب برای تهیه سرکه استفاده می‌شود و در آفریقا از آن کیک درست می‌کنند. 

عناب کنسرو شده و چای با طعم عناب یا جوشانده عناب نیز در جهان استفاده می‌شود اما در ایران، پاکستان و هندوستان، عناب را بیشتر به صورت خشک شده استفاده می‌نمایند.

عناب از نظر طب قدیم ایران معتدل است، البته ابن سینا اعتقاد داشت که عناب کمی سرد است.

در ادامه با خواص عناب، طرز تهیه دمنوش عناب و خواص این دمنوش گیاهی آشنا شوید.
 

خواص عناب

برای رفع استرس و اضطراب مفید است.
به علت دارا بودن آنتی‌اکسیدان‌ها، روند پیری پوست را کاهش می‌دهد.
عناب به دلیل داشتن لعاب زیاد، نرم‌کننده سینه و ملین است.
کاهش‌دهنده فشارخون است.
کمک به هضم غذا می‌کند و تصفیه‌کننده خون است.
گرفتگی صدا را برطرف می‌کند و موجب تقویت دستگاه گوارشی می‌شود.
با توجه به مطالعات اخیر، عصاره عناب مهارکننده سلول‌های سرطان خون است زیرا به علت داشتن ویتامین C و آنتی‌اکسیدان، مانع از رشد و حرکت رادیکال‌های آزاد و در نتیجه کمک به کنترل و رشد تومور و سلول‌های سرطانی است.
موارد منع مصرف

افرادی که از نفخ بیش از حد، انگل‌های روده‌ای و خلط بیش از حد رنج می‌برند، بهتر است قبل از مصرف عناب با پزشک مشورت کنند.
مصرف عناب برای زنان باردار باید با آگاهی پزشک انجام شود.
مصرف زیاد آن برای افرادی که دچار غلظت خون می باشند توصیه نمی شود.
در صورتی که بخواهید میوه عناب را به صورت دمنوش مورد استفاده قرار دهید می‌توانید آن را به روش زیر تهیه نمایید.
 

طرز تهیه دمنوش عناب

برای تهیه این دمنوش یا جوشانده عناب باید ابتدا عناب‌ها را شسته و خیس کنید. 
هسته‌ها را خارج کنید و میوه خردشده را داخل یک قوری بریزید. 
قوری را با آب ۸۰ درجه پر کنید و ۱۵ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد.
جوشانده عناب شما حاضر است. این دمنوش طعم شیرین دارد و احتیاجی به شیرین‌کردن ندارد.
در صورت تمایل می‌توانید چند قطره آبلیمو به آن اضافه نموده و بنوشید.

خواص دمنوش عناب

برای درمان سردرد ۳۰ عدد عناب + ۵ گرم تخم گشنیز در یک لیوان آب جوش دم کرده صبح ناشتا میل شود.
۳۷. عناب برای باد سرخ مفید است (باد سرخ بیماری است که به وسیله شیرگاو نجوشیده در انسان ایجاد می شود ابتدا در یک نقطه بدن خارش شروع می‌شود و کم کم قرمز و متورم و داغ و گرم می شود و روزهای بعد می‌ترکد و زردآب از آن خارج می‌شود) عناب را دم کرده آب آن را بخورید و تفاله آن را روی زخم بگذارید.
جوشانده عناب برای کسانی که بواسیر دارند بسیار مفید است.
برای درمان کهیر و خارش های پوستی ۱۰ تا ۵۰ عدد عناب (بستگی به سن فرد و شدت بیماری آن دارد) کمی کوبیده در آب جوشانده صاف نموده صبح ناشتا میل شود.
یک شربت خوب مخصوص سرفه و سینه درد و خلط آور و ملین: عناب + انجیر + کشمش + خرما از هر کدام ۵۰ گرم در یک لیتر آب جوشانده صاف نموده روزی ۳ فنجان میل شود.
 برای بهره بردن از خواص دمنوش عناب، جهت مخملک عناب و ترنجبین را بجوشانید و به مدت یک هفته کم کم به کودک بدهید.
۳۰. برای سردردهای ناشی از سوء هاضمه عناب + بنفشه + گل پنیرک جوشانده با ترنجبین شیرین کنید میل نمایید.

مضرات عناب (عوارض جانبی، موارد احتیاط و منع مصرف)

در ادامه خواص دمنوش عناب باید گفت که عناب در اشخاص سرد مزاج تولید گاز و نفخ می‌کند. بنابراین این افراد باید عناب را با شکر و مویز بخورند. ضمنا عناب نیروی جنسی را کم می‌کند، بنابراین باید با غذاهای محرک مانند عسل خورده شود.
کسانی که غلظت خون بالایی دارند از مصرف عناب خودداری کنند.
عناب نارس و سبز، بی‌مزه و گس است و قابل خوردن نیست، زیرا سنگین و خیلی دیر هضم است، به همین علت توصیه اکید این است که قبل از رسیدن مصرف نشود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا