– شیر مادر از لحظه تولد تا پایان ماه ششم زندگی، نیازهای غذایی شیرخوار را که برای رشد طبیعی او لازم است، تامین می کند.
– آغوز (کلستروم یا ماک) یا شیر روزهای اول، زردرنگ و غلیظ، بسیار مغذی و حاوی مواد مفید و ارزنده ای است که به منزله اولین اقدام ایمن سازی برای حفاظت کودک بر ضد بیماری های عفونی است.
– چربی و پروتئین شیر مادر بهتر از دیگر انواع شیرها هضم و جذب می شود، به همین دلیل دل دردهای قولنجی، جمع شدن گاز، استفراغ و حساسیت نسبت به پروتئین در شیر خوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر مشاهده می شود.
– ترکیب شیر مادر همراه با رشد شیرخوار در سنین مختلف تغییر پیدا می کند، چربی شیر مادر در اوایل دوران شیردهی و در شروع هر وعده شیر کمتر است و سپس میزان آن به تدریج اضافه می شود.
– به علت وجود آب کافی در شیر مادر بخصوص ابتدای شیر، تشنگی شیرخوار برطرف می شود و نیازی به دادن آب یا آب قند در ۶ ماه اول و قبل از شروع غذای کمکی حتی در مناطق بسیار گرم و خشک نیست. در این مناطق به جای دادن آب می توان وعده های شیردهی را افزایش داد.
– شیر مادر، پاکیزه، دارای درجه حرارت مناسب و عاری از آلودگی میکروبی است.
– شیر مادر ارزان و همیشه قابل دسترس است.
– رابطه عاطفی بین مادر و شـیرخــوار در طی زمان شیردهی تاثیر به سزایی در افزایش قابلیت های ذهنی شیرخوار دارد.
– در بلایای طبیعی نظیر زلزله، بهترین منبع غذایی کودک است.
– بهره هوشی شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند بالاتر از شیرخوارانی است که با شیر مصنوعی (شیر خشک) تغذیه می شوند.
فواید شیر مادر برای نوزاد:
بهترین غذا برای کودک که همیشه آماده، تازه و در دسترس است.
از یبوست نوزاد جلوگیری می کند.
کودک را از ابتلا به بیماری هایی مثل دیابت دوران کودکی، محافظت می کند.
اگر سابقه ابتلا به آلرژی در خانواده کودک وجود داشته باشد، مصونیت در برابر آلرژی را در کودک افزایش می دهد.
ممکن است، ابتلاء به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد یا سندرم مرگ گهواره۱ را کاهش دهد.
باعث تکامل رشد آرواره و دندان کودک می شود.
به تکامل بهتر مغز کودک کمک می کند.