پوست را ضد عفونی می کنم .
ضماد من با عسل ، زخم و جراحات سرطانی را باز می کند.
طبق دستور مرا مصرف کنید تا جوانی از دست رفته را باز یابید.
با روغن زیتون اگر مخلوط شوم موی سر را تقویت می کنم .
و صدها خاصیت دیگر دارم که کمتر کسی از آن ها باخبر است ..
با اینکه من نخود هر آشی می باشم ، از دوستان قدیمی شما می باشم . اعراب به من حمص و هوجید گفته اند و در فارسی به بو داده ی من نخودچی گویند – دانه های نارس مرا به عنوان نخود سبز می فروشند و لپه سبز مرا لپه سبز می گویند. برگهای تازه و خشک من علوفه خوبی برای حیوانات است – من مثل باقلا و لوبیا از حبوبات غذایی هستم و دارای انواع و اقسام می باشم . بهترین نوع من نوع سفید درشت و سبز است . نوع وحشی من کمی تلخ است و کمتر به آن توجه می شود. یک نوع سیاه هم دارم که به نخود سیاه معروف شده ، و چون کمیاب است . وقتی بخواهند کسی را مدتی سر در گم کنند، آن را به دنبال نخود سیاه می فرستند – غلاف دانه های من دارای ترشحی ترش است ، که معمولا این ترشی شب به صورت تبخیر از آن خارج می شود و چون پارچه ای روی آن بیندازند، و صبح آن را بفشارند، آب ترشی از آن خارج می شود و به همین جهت است که آن را شبنم نخود گویند – این ترشی در یک نوع من که اطراف یزد به عمل می آید زیاد است و از آن گرد ترشی به نام گرد نخود می گیرند که چاشنی غذا می باشد. این گرد دارای اسیدهای مختلف مخصوصا اسید اگزالیک است . لذا خوردن آن برای کسانی که کلیه خوب ندارند، و همچنین کسانی که مبتلا به سنگ می باشند خوب نیست .دانه های من زهکش جگر – سپرز و کلیه است – ضد عفونی کننده پوستی و جهت جرب چرکی و جوشهای پوستی مفید است – ضماد آن اورام را نرم می کند و برای فرو بردن ورم بناگوش تجویز می شود.
ضماد من با عسل جهت باز کردن زخم و جراحات سرطانی توصیه شده است . خوردن نوع زودپز من ملین شکم است – حرارت بدن را زیاد می کند خونساز بوده و قدرت غذایی آن بیشتر از حبوبات است . پخته آن در شیر تازه جهت باز شدن گرفتگی آواز مفید است . مشروط بر آن که همراه با تب نباشد و چون با تب باشد، بهتر است آن را با آب پخته و میل نمایند. چنانچه دانه های مرا یک شب در سرکه خیس کرده و صبح ناشتا میل نمایند، و در آن روز غذای دیگری نخورند، کرم معده را خواهد کشت – آب پخته من با کمی نمک لیزی معده را از بین می برد. مدر است ، خوردن دانه های پخته من بین طعام بر هضم آن کمک می کند، و چون با من حلیم بپزند و با سرکه بخورند، و در آب جوشانیده من بنشینند جهت درمان درد نشیمنگاه و پاک کردن رحم و اخراج کرم شکم نافع است و چون مرا در آب خیسانده ، و خام بخورند و آب خیسانده آنرا با عسل شیرین کرده ، بالای آن بنوشند جهت برگشت جوانی و شهوت ماءیوسان بی نظیر است ، خوردن نخود گرم قبل از سرد شدن جهت بواسیر خونی آزموده شده است . مضمضه و نوشیدن آب خیسانده سبز تازه من ، جهت از بین رفتن ورم لثه و درد دندان نافع است و روغن نخود که از جوشاندن من در روغن زیتون بدست می آید، مقوی مو و شهوت می باشد و جهت تسکین درد دندان و دردهای سرد و جذام بسیار مفید است . خوردن دانه ی من جهت امراض نامبرده و باز شدن رنگ رخسار و آواز و مالیدن من جهت تقویت قوه باه مفید می باشد. ضماد من جهت پاک شدن خال های سفید و سیاه و کک و مک و امثال آن مفید است . اگر آب خیسانده مرا به صورت بمالید رنگ رخسار را باز می کند و شخص را خوش آب و رنگ می نماید – جوشانده نوع سیاه من ، برای زنان آبستن خوب نیست . زیرا مسقط جنین می باشد. این جوشانده خردکننده سنگ های کلیه و مثانه است و نخود سیاه در جمیع احوال قوی تر از نوع سفید است ، مخصوصا پادزهر خوبی است . این نخود جهت استسقاء یرقان و کیسه ی صفرا تجویز می شود. بادشکن بوده ، و برای مبتلایان به جذام بسیار نافع است . ضماد اقسام من جهت برطرف کردن زردی چهره و کچلی فاووس (نوع کچلی که سر را طاس می کند) و خارش پوست و امراض مفاصل و تقویت مو نافع است . زیاده روی در خوردن من مضر رحم و مثانه است ، تازه ی من دیر هضم و نفاخ است ، و برای رفع نفخ آن می توان از زیره استفاده کرد. خوردن آب بعد از من مضر است ، وقتی گوشت را با آب نخود می پزید به پختن گوشت کمک کرده ، و آنرا نرم می کند. چون قسمتی از لباس خون آلود شود، شستشوی آن با نخود لکه های خون را پاک می کند اگر ۱۰ گرم مرا بکوبند و با گلاب داغ ضماد نمایند، درد پشت را تسکین میدهم . برگهای نخود دارای اسید اگزالیک و جوهر لیمو است ، و دم کردن آن پیشاب آور است .