تأثیر ویتامین‌ها و املاح در حفظ جوانی پوست (۲)

تأثیر ویتامین‌ها و املاح در حفظ جوانی پوست (2)

در قسمت اول این مطلب، عملکرد یک سری از ویتامین‌های گروه B را در حفظ جوانی پوست برای شما بیان کردیم. در این مطلب تأثیر فولات، ویتامین‌های A و C، آهن و مس را بر سلامتی پوست بررسی می‌کنیم.
فولات:
فولات (اسیدفولیک) همانند ویتامین B12 در بسیاری از واکنش‌های بیوشیمیایی بدن نقش دارد و همانند B12 برای سلول​هایی که سرعت تکثیر بالایی دارند مثل سلول‌های پوستی، لازم است.
بهترین منابع غذایی فولات شامل جگر و سبزیجات سبز برگی شکل مانند کلم، کاهو و اسفناج است.
بعضی اوقات، افسردگی تنها علامت کمبود فولات در بدن است. غذاهای گیاهی غنی‌ترین منبع فولات هستند، به‌خصوص سبزیجات سبزِ برگی شکل مثل کلم، کاهو و اسفناج پخته. تنها منبع حیوانی غنی از فولات، جگر است. منابع غنی از اسیدفولیک عبارت‌اند از: حبوبات، ماءالشعیر، جوانه گندم خام، آب پرتقال، زرده تخم مرغ و موز.
این ویتامین با نگهداری طولانی مدت مواد غذایی و در طی عمل پختن غذا از بین می‌رود. بهترین راه برای دریافت کافی فولات، مصرف سبزیجات تازه یا کمی پخته است. مصرف کم ِِ سبزیجات و میوه، شما را در معرض خطر کمبود فولات قرار می‌دهد. مصرف بعضی داروها با جذب فولات در بدن تداخل می‌کند و باعث کمبود آن در بدن می‌شود.
ویتامین A:
 ویتامین A برای حفظ سلامتی سلول‌های پوستی لازم است. کمبود این ویتامین، باعث خشکی و ایجاد چین و چروک در پوست می‌شود. کسی که دچار کمبود ویتامین A باشد، هیچ درمان پوستی در او پاسخ مطلوب نمی‌دهد.
کمبود این ویتامین در کشورهای جهان سوم شایع است و بیماری‌های زیادی را به وجود می‌آورد. در کشورهای پیشرفته کمبود این ویتامین به شکل خفیف وجود دارد.
ویتامین A نوسازی سلول‌های پوستی را افزایش می​دهد. بنابراین همیشه سعی کنید به مقدار کافی جگر، شیر و لبنیات، تخم مرغ، هویج و سبزیجات سبز برگی شکل بخورید.
منابع غذایی غنی از ویتامین A شامل جگر، کره، زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات است. البته این مواد غذایی دارای مقدار زیادی چربی اشباع و کلسترول هستند.
بعضی سبزیجات مثل هویج و کلم بروکلی نیز دارای بتاکاروتن هستند که در بدن تبدیل به ویتامین A می‌شود.
مصرف کم غذاهای حیوانی و سبزیجات غنی از بتاکاروتن، منجر به کمبود ویتامین A در بدن می‌شود.
البته دریافت مقادیر زیاد ویتامین A (از طریق مصرف زیاد مکمل A یا مصرف زیاد جگر) باعث ایجاد مسمومیت ویتامینی در بدن و عوارض ناشی از آن خواهد شد. بنابراین از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید.
ویتامین C، آهن و مس:
دلیل ذکر این سه ماده‌ی مغذی با هم، این است که هر سه با هم برای ساخت کلاژن در بدن لازم هستند. کلاژن اصلی‌ترین پروتئین ساختمانی در پوست است.
کمبود هر یک از این سه ماده مغذی، علاوه بر سایر مشکلات سلامتی، حالت کشسانی و قدرت التیام پوست را کاهش می‌دهد.
ویتامین C در سبزیجات و میوه‌های تازه و بیشتر در مرکبات (پرتقال، گریپ‌فروت، انواع لیمو و نارنگی)، کیوی، انواع توت، گوجه فرنگی، فلفل دلمه‌ای، هندوانه، طالبی، توت فرنگی، سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز موجود است.
ویتامین C، آهن و مس حالت کشسانی پوست را حفظ می‌کنند و قدرت التیام آن را افزایش می‌دهند. همیشه سعی کنید در برنامه غذایی روزانه‌ی خود از منابع غذایی این مواد مغذی استفاده کنید.
غذاهای غنی از آهن عبارت‌اند از: گوشت قرمز، ماهی، زرده‌ی تخم مرغ، جگر، قلوه، لوبیای پخته، سبزی‌های دارای برگ سبز تیره مثل اسفناج تازه و جعفری، حبوبات مثل عدس و لوبیا، پودر کاکائو، نخود سبز، آجیل، خشکبار مثل انواع برگه (برگه آلو، هلو و زرد آلو)، توت خشک، انجیر خشک و کشمش.
مس در انواع مختلفی از مواد غذایی وجود دارد و کمبود آن بسیار نادر است، مگر در افرادی که مکمل روی مصرف می‌کنند. منابع غذایی مس شامل: جگر، قلوه، شکلات، حبوبات، آجیل و خشکبار است.
نیره ولدخانی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا