کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد همیز
عنوان: آداب فرزندآوری
آداب فرزندآوری را از چه زمانی باید آموزش بدهیم؟
معتقد هستیم تا آموزش نباشد این مسئله در فرد ایجاد نمیشود که بخواهد این امر را انجام بدهد. توصیه میشود که به دختران باید از همان متوسطه اول آموزش بدهیم. ما اصلاً به مسائل جنسی کار نداریم. ما باید درباره مادری آموزش بدهیم.
- به فرزند دخترمان باید جایگاه مادری در زندگی را توضیح بدهیم.
- بچههای ۱۴-۱۳ ساله کاملاً برای این کار آماده هستند.
با تعدادی از این بچهها کلاس فوقالعادهای برگزار کردیم. از آنها سؤال کردم که برادر یا خواهر کوچکتر دارند یا خیر؟ یا در میان اقوام فرزند کوچک وجود دارد؟
بعد به آنها آموزش دادم که اگر یک فرزند کوچک شروع به لجبازی کرد باید چهکارهایی کرد. چون معمولاً مادرهای جوان با لجبازی بچهها از پا درمیآیند و نمیدانند چهکار باید کنند.
بعد به اینها آموزش دادم بچه زمانی که با دست کثیف میخواهد غذا بخورد و مقاومت میکند شما باید چه رفتاری داشته باشید تا حرف شما را بپذیرد.
باورتان میشود که این بچهها پاسخهای خیلی خوبی میآورند. میرفتند، فکر میکردند، برخورد میکردند و در مهمانی مورد را شکار میکردند. با بچهها کار میکردند.
این احساس که در این دختران وجود میآید که توانایی برخورد با یک بچه کوچک را دارند باعث می شود که در ذهنشان فرزندآوری شکل بگیرد. این را از نظر عاطفی باید در اینها وجود بیاوریم.
حتی در کلاسها به دختران نوجوان آموزش میدادم که برای حمام کردن یک بچه به کار باید کرد و آنها هم با اشتیاق خیلی خوبی توجه و گوش میکردند و دوست داشتند که تجربه کنند.
مثلاً میگفتم: وقتی نوزاد را میخواهند حمام کنند باید او را برعکس روی دست بگیرند تا سرش بالا باشد. بعد شامپو را که میخواهند روی سرش بریزند؛ چون سرد است بچه جیغ میزند، این شامپو را باید کف دستشان بریزند و گرم کنند و بعد سر بچه بریزند تا او جیغ نکشد.
حتی این چیزهای بسیار ساده و کارآمد را برای دختران توضیح میدادم و اینها بهقدری تشویق و مشتاق میشدند که آمادگی روحی پیدا میکردند که بچه داشته باشند تا بتوانند این کارها را روی او انجام بدهند.
فکر میکردند که این رفتار بازی گونه و کار قشنگی است. ولی هدف ما این بود که آنها فرزند را زیبا ببینند. پیچیده نبینند.
الآن تا با یک خانم دانشجو از فرزند صحبت میکنیم سریع میگوید: وای … نه اصلاً … توانش را ندارم …
چون توانایی ندارد، با موضوعات بچه مواجه نشده است و چون مواجه هم نشده است اصلانمی خواهد بپذیرد. پس از چه زمانی باید آموزش بدهیم؟ از همان سنین ۱۴-۱۳ سالگی برای دختران و پسران
حتی پسران را باید آمادگی روحی بدهیم که چگونه با فرزندان خردسال بتوانند برخورد عاطفی داشته باشند.