کلیپ
پادکست
متن
از زمانی که پای اینترنت به جهان هستی باز شد، مجهولات زیادی را هم به همراه خود به ارمغان آورد و شاید علت آنهم این است که اینترنت دارای گستردگی محیطی و اطلاعاتی بینظیری است و همین امر موجب میشود معرفی و تبیین مسائل مرتبط با این محیط بیشتر احساس شود.
شناخت و تبیین ساختار فضای مجازی و ارکان تشکیلدهنده آن، یکی از اساسیترین مباحثی است که باید بهدقت مورد بررسی قرار بگیرد.
بعد از یادگیری این دوره، شما قادر خواهید بود به پرسشهای زیر پاسخ دهید:
- فضای مجازی چیست؟
- ارکان تشکیلدهنده فضای مجازی شامل چه مواردی میشود؟
- حاکمیت اصلی فضای مجازی در دست چه کسانی است؟
- مدیریت فضای مجازی از چه سطوحی تشکیل شده است؟
اعوذ بالله من الشیطان رجیم بسماللهالرحمنالرحیم و صلی الله علی محمد و آل طیبین الطاهرین اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
خدمت همه بزرگواران سلام عرض میکنم امیدوارم که خداوند متعال یار ویاور همه شما باشد.
موضوعی که انشاءالله طی چند جلسه خدمت شما خواهیم بود عنوانش بصیرت رسانه است و در ذیل این موضوع بناست به امید خدا با برخی از بخشهای مهم رسانههای نوین یا به عبارتی فناوری اطلاعات فضای سایبر یا فضای مجازی آشنا بشویم.
این آشنایی از جنس آشنایی راهبردی است و کمک میکند با نحوه مواجهه خود با فضای مجازی را مبتنی بر حقایق مبتنی بر معارف دینی تنظیم کنیم.
البته در مجموعه دوره بصیرت رسانه مقدماتی، طی جلساتی در هشت محور مشخص، به امید خدا خدمت شما خواهیم بود.
محور اول بررسی حاکمان و گردانندگان و مدیران فضای مجازی است چه کسانی این محیط را طراحیکردند، سیاستگذاری میکنند، قوانین و مقررات و تدوین میکنند و در نهایت کنترل میکنند.
محور دوم شناخت سایر ارکان فناوری نوین اطلاعاتی است بهغیراز مدیران؛ اعم از زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری و خدمات محتوا کاربر و ابزار البته قاعدتاً مثالهایی زده میشود که در آن نگاه راهبردی در شناخت فضای مجازی کاملاً حفظ شده است که ارتباط این موضوع با بچه حزباللهی بچه انقلابی دانشجویی و طلبه مشخص شود.
محور سوم شناخت آسیبهای اجتماعی در فضای مجازی است ما در شناخت آسیبهای اجتماعی در خدمت استاد کرباسی خواهیم بود و ایشان بحث آسیبهای اجتماعی را بیان خواهد کرد و البته ممکن است برایتان سؤال بشود که حالا آسیبهای فردی چه میشود آسیبهای خانواده چه میشود؟
آسیبهای فردی و خانوادگی تحت عنوان مدیریت رسانه در خانواده توسط استاد طالبی تدریس خواهد شد و ایشان به شما خواهند گفت که در سطحهای مختلف مثلاً آسیبهای جسمی فضایی مجازی و آسیبهای روحی روانی و آسیبهای اعتقادی و اصول رفتاری خانواده در روابط بین والدین و فرزندان و روابط والدین با هم دیگر، سبک زندگی خانواده و آسیبهای خاص خود فرزندان و مصالح ملی خود فرزندان بهصورت انحصاری به وجود میآید اینها را به امید خدا استاد طالبی خواهند گفت؛ چون بحث خانواده از بخشهای آسیبهای فردی و خانوادگی را ایشان تبیین خواهند کرد بعد از آن راهکارها را طی تقریباً یک حدود هفت هشت ساعت فقط راهکار تدریس میکنند.
محور چهارم تبیین شبکه ملی اطلاعات؛ شبکه ملی اطلاعات بهعنوان مهمترین و راهبردیترین و درواقع بنیادیترین راهکار حل معضلات فضای مجازی خواهد بود که انشاءالله در محور چهارم از ابعاد مختلف آن را با هم بررسی خواهیم کرد.
محور پنجم بررسی آراء و اندیشه حضرت امام درباره یک رسانه مطلوب و نگاه منظومهای ایشان به رسانه البته دو نکته یک نکته اینکه اینها را تطبیق میدهیم با فضای مجازی، یعنی اگر امام امروز بودند احیاناً درباره فناوری چه میفرمودند باتوجهبه نکتهای که درمورد مطبوعات یا سینما یا تلویزیون یا رادیو فرمودند با اینحال یک نکته دوم وجود دارد.
ما از مجموعه بیانات حضرت امام درباره رسانه و فضای مجازی آنهایی را انتخاب کردیم و آنهایی را خدمتتان عرض خواهیم کرد که اگر این عبارت رسانه، صداوسیما و مطبوعات را به جایش بگذاریم: شبکه اجتماعی، بازی ویدئویی، موتور جستجو و اینترنت هیچ لطمهای به آن بیان امام وارد نشود؛ مانند اینکه امام امروز بین ماست و در موضوع مورد بحث سخن میگوید.
بنابراین همه سخنان امام را مطرح نمیکنیم؛ بلکه صحبتهایی را که قابل تسری است به حوزه فضای مجازی مطرح میشود.
محور ششم بیانات و مطالبات مقام معظم رهبری است در خصوص رسانه و فضای مجازی و این یکی از کلیدیترین جلسات ماست اینجا ما هم به مطالبات مقام معظم رهبری از مسئولان دولتی هم به مطالبات ایشان از سنخ دوم مسئولان یعنی نخبگان جامعه بهخصوص حوزه و دانشگاه خواهیم پرداخت و در شش محور مشخص انشا الله مسائل را تبیین خواهیم کرد.
و بعد میبینیم که حالا اگر ما میخواهیم انشا الله آدم مؤثری باشیم در خصوص فضای مجازی و رسانه و چه کنیم مطابق مطالبات مقام معظم رهبری حرکت کنیم.
محور هفتم فرهنگ فناوری است البته این یک تلخیصی از فلسفه تکنولوژی است منتها کاملاً کاربردی و البته تلخیص بحث فلسفی تکنولوژی را بهصورت مبسوط آقای کرباسی انشاالله تدریس و تبیین خواهند کرد ما یک محتوا خلاصهای در حد اینکه بتوانیم دورهای کوتاه را تدوین کنیم تقدیم خواهیم کرد تا شما عزیزان این حرفها را شنیده باشید که اساساً استفاده درست و نادرست ما از فناوری اطلاعات به چه عواملی بستگی دارد؟ آیا همهاش کاربر است؟ آیا با فرهنگسازی مشکل حل میشود یا خیر؟.
محور هشتم و آخرین محور و آشنایی با شرایط و ضوابط تبلیغ دینی تبلیغ انقلابی و مؤثر در فضای مجازی در خصوص تبلیغ در فضای مجازی است که مجموعه مأذنه دورهای در این خصوص طراحی کرده است که در آن دوره مهارت تولید محتوا و مهارت تبلیغ در فضای مجازی را آموزش میدهد این سر جای خودش فارغ از این موارد آن طلبه یا بچه حزباللهی یا دانشجوی انقلابی که میخواهد وارد فضای رسانه و فضای مجازی بشود چه اقداماتی تبلیغی باید انجام دهد، باید چه شرائطی داشته باشد و وقتی وارد این بستر شد باید به چه تکالیفی عمل کند مطرح میشود.
در این محور هشتم با اینها آشنا میشویم تقریباً از این شانزده نکتهای که ما در این جلسه درمورد تبلیغ مؤثر در رسانههای نوین ارتباطی خواهیم گفت یک چیزی حدود ده تا از بیانات صریح مقام معظم رهبری و مطالبات ایشان است که متأسفانه عموماً مورد بیمهری و بیتوجهی قرار گرفته و علت این بیتوجهی و بیمهری به مطالبات مقام معظم رهبری هم در خصوص بحث تبلیغ این که متولیان تبلیغ نیامدند در خصوص فضای مجازی سرمایهگذاری کنند و چارچوبهای نظری کار مبتنی بر علومانسانی اسلامی را استخراج کنند و در اختیار طلاب و دانشجویان انقلابی قرار بدهند که به آنها عمل کنند؛ چون بندگان خدا دستشان خالی بود این امکان را نداشتهاند؛ لذا هر کس احساس تکلیفی کرده وارد این بستر شده البته میبینیم که خروجی هم خروجی در شأن نه انقلاب اسلامی نه جمهوری اسلامی و نه تبلیغ دینی نیست؛ یعنی ظرفیتها و توانمندیها بسیار بیشتر از اینهاست طرف مقابل واقعاً جریان سازگاری میکند، در بستر محیط مجازی ما زحمت زیادی میکشیم تلاش زیاد میکنیم خوندل خیلی میخوریم؛ اما به همان میزان برعکسش البته نتایج کمتری حاصل میشود این دلایلی دارد که دلایل را ما در آن جلسه مرتبط با این قصه در محور هشتم انشاءالله تبیین خواهیم کرد.
به صورت کلی در این دورهای که ما خدمتتان خواهیم بود در این هشت محور با هم دیگر گفتوگو خواهیم کرد و در خصوص فضای مجازی و رسانه با این موارد آشنا خواهیم شد پس مقوله خانواده در این دوره جایگاهی ندارد و آن در دورهای جداگانهای استاد طالبی تبیین خواهند کرد و مسائل مهارت تبلیغ در فضای مجازی روش تبلیغ در فضای مجازی توسط تشکیلات مأذنه دارند و اساتید مختلف آن تبیین میشود انشاءالله از آنها بتوانید استفاده کنید و بتونیم عنصر مؤثری در حوزه فضای مجازی کشور باشد.
پس مجموعه محتوایی مقدماتی بصیرت رسانه در ۸ محور تقدیم شما میشود:
- حاکمان و گردانندگان فضای مجازی (ایجاد و کنترل و سیاستگذاری فضای مجازی)
- سایر لایههای فضای مجازی مانند: زیر ساخت – خدمات – نرمافزار و…
- شناخت آسیبهای اجتماعی فضای مجازی
- تبیین شبکه ملی اطلاعات (بنیادیترین راهکار حل معضلات فضای مجازی)
- نگاهی به نظرات امام خمینی رحمتالله علیه در مورد رسانه و تطبیق آن با حوزه فضای مجازی
- مطالبات مقام معظم رهبری از بخشهای مختلف جامعه در حیطه فضای مجازی
- فرهنگ فناوری
- آشنائی با شرائط و ضوابط تبلیغ در فضای مجازی
(دوره دستهای پنهان فضای مجازی به محور اول و دوم میپردازد.)