کلیپ
پادکست
متن
(بخش چهارم- قسمت اول) |
در قسمت پیش با کلیت این شرکتهای هفتگانه و اثری که در مناسبات اقتصادی دارند آشنا شدیم در این بخش انشاءالله با تکتک این شرکتها آشنا میشویم.
برای درک بهتر این مطلب ابتدا به سراغ سخنانی از مقام معظم رهبری درباره استعمارگران اصلی دنیا میرویم و بعد شرح مستندات آن بر پایه منابع بینالمللی میپردازیم:
(رماننویس معروف رومانیایی – زاهاریا استانکو کتابی دارد؛ نمیدانم شماها خواندهاید یا نه. من این کتاب را سالها پیش خواندهام. داستان، مربوط به اشغال بخارست بهوسیله آلمانیهاست. یک عده به جنگل میروند و مبارزه میکنند و بالاخره هم پیروز میشوند – البته به دنبال شکست آلمان در کل جنگ – یک عده هم در داخل فرصتطلبی میکنند و اشغالگر اولین ضربه را به اینها میزند. ماجرایی در آنجا نقل میشود که واقعاً هیچوقت یادم نمیرود.
این، تصویر نهچندان دور از ذهنی است که همه ما در مقابل خود داریم. شما این تصویر را در سطح بینالمللی توسعه دهید؛ واقعهای است که در حال حاضر هم دارد اتفاق میافتد. الان منطقه خاورمیانه، یا بگویید منطقه اسلامی – خاورمیانه و شمال آفریقا – حکم همان شهری را دارد که دشمن آن را اشغال کرده یا در حال اشغال است.
البته این نوع اشغال با اشغالِ سنتیِ نظامیِ قدیم تفاوت دارد؛ سیطره فرهنگی و اقتصادی و سیاسیِ کامل است؛ حتّی در مواردی ممکن است بدون حضور اشغالگر باشد؛ مگر اینکه حضور نظامی یا حضور فوقالعاده لازم باشد؛ این اتفاق الان دارد میافتد. اینکه من منطقه را مثال میزنم، چون نمیخواهم ماجرا را باز کنم؛ والّا اگر ما به سمت اقصای آسیا یا امریکای لاتین برویم، آنجا هم همین قضایا با کمابیش تفاوتهایی وجود دارد؛ منتها من میخواهم منطقهای که مورد ابتلای خودمان است و وحدت خاصی دارد، مطرح کنم.
الان اشغالگر – مثل همان اشغالگری که بخارست یا پاریس یا فلان کشور را تصرف کرده بود – در حال اشغال تدریجی است. این اشغالگر کیست؟ پاسخ این نیست که این اشغالگر دولت امریکا یا فلان دولت دیگر است؛ نه، این اشغالگر یکطبقه اجتماعی است؛ طبقهای که دولت امریکا و دولتهای دیگر را بهقدر توانایی و قدرت خود و آمادگیِ آنها دارد هدایت میکند. البته در بافت و ساخت این دولتها هم بدون شک افراد این طبقه حضور دارند؛ اما هدایت، هدایت یک دولت نیست؛ هدایت یک مجموعه طبقاتی است که اگر بخواهیم در یک عبارت برای اینها اسم معین کنیم، باید بگوییم «زرسالارانِ اقتدارطلب». هدفشان هم سیطره بر منابع حیاتی و مالی همه دنیاست.
البته این سیطره، یک الزامات سیاسی دارد که همان نظم نوین جهانی است؛ یک الزامات علمی و اداری دارد که بهتدریج خود را به آن نزدیک میکنند. مسئله جهانیسازی که امروز در تجارت، پول، فرهنگ و شبکههای فرهنگی – مثل اینترنت و مانند آن – مطرح است، همه دانسته و نادانسته در خدمت این مجموعه طبقاتی است. البته تحلیل جامعهشناختیِ اینها خیلی دقیق، ریز و مفصل است.[۱])
بهتصریح مقام معظم رهبری کنترل این مسائل و هدایت این جنایتهایی که در جهان رخ میدهد در اختیار دولت آمریکا یا دولت دیگر نیست؛ بلکه هدایتگری کلی کار یک مجموعه طبقاتی خاص است که ما میخواهیم با بخشی از آن مجموعه که مرتبط با موضوع فضای مجازی و رسانه هست آشنا بشویم:
شرکت اول: بلک راک
این شرکت عظیم سرمایهگذاری با مدیریت دارایی معادل ۸.۶ تریلیون دلار، بزرگترین شرکت ارائهدهنده خدمات مالی در جهان است. این در حالی است که برخی منابع خبری این سرمایه را ۱۲ تریلیون دلار میدانند. این رقم نجومی موجب گشته تا از بلک راک (با اینکه این شرکت بانک نیست) بهعنوان بزرگترین بانک در سایه جهان یاد شود. سرمایه در گردش این شرکت از بزرگترین بانکهای جهان نیز بیشتر است. قدرت تأثیرگذاری این شرکت در بازار اقتصادی جهان آنقدر زیاد است که حتی وزارت خزانهداری آمریکا در بحران ۲۰۰۸ مالی، از نظرات این شرکت برای بهبود وضعیت اقتصادی استفاده کرد. اقتصاد برخی نقاط جهان مانند سنگاپور و ابوظبی به این شرکت وابسته است. شرکت مذبور در ۳۰ کشور جهان دفتر رسمی دارد و مشتریانش در ۱۰۰ کشور دنیا پراکنده هستند.
توزیع منابع مالی بلک راک:
انرژی ۳.۰۹%، مواد اولیه ۳.۱%، صنایع ۱۰.۵%، محصولات صنایع چرخهای ۱۳.۵۴%، محصولات صنایع غیر چرخهای ۵.۱%
محصولات صنایع چرخهای چیست؟
اقتصاد یا بسامان یا نابسامان اگر بسامان باشد گردش پول خوب باشد مردم یک سری محصولاتی را میخرند که ضروری نباشد؛ مثلاً مبل میخرند، کابینتهایشان را نو میکنند، ماشین میخرند و… یک چیز تزئیناتی.
اما اگر اوضاع اقتصادی نابسامان باشد و به سامان نباشد یک سری محصولات است که نمیتوانیم نخریم غذا اینگونه است، نان اینگونه است، و یا آب و گاز و برق. به این گونه موارد محصولات صنایع غیر چرخهای گفته میشود؛ یعنی کار نداریم که اقتصاد میچرخد چرخش یا نمیچرخد اینها را باید بخرید.
محصولات صنایع چرخهای یعنی تنها زمانی که اوضاع اقتصاد خوب بود ما میرویم سمتشان اگر خوب نبود نمیخریم.
ادامه توزیع سرمایه شرکت بلک راک:
بازارهای مالی (بورس بانک بیمه) ۱۷.۷۶%، بهداشت و درمان ۱۲.۹۵%، فناوری ۲۹.۲۶%، خدمات ارتباطی (مخابرات) ۱.۴۵%، خدمات همگانی (آب و برق)۲.۶۱%. [۲]
مدیریت این شرکت در اختیار یک یهودی با نام لری فینک است که بر اریکه قدرت بزرگترین شرکت سرمایهگذاری جهان تکیه دارد. درحالیکه غالب مردم آمریکا او را نمیشناسند، صاحبنظران او را مرد اول اقتصاد جهان میدانند.
چرا اینگونه افراد شناخته نمیشوند؟ چون غالباً در رسانهها حاضر نمیشوند.
وی همچنین در هیئتامنای دانشگاه نیویورک، مرکز پزشکی «NYU Langone»، باشگاه دختران و پسران نیویورک و بنیاد رابینهود عضویت دارد. این یهودی سرمایهدار در سال ۲۰۰۹ شرکت «UCLA Anderson» را تأسیس کرد و خود رئیس هیئتمدیره آن شرکت شد. لری فینک از اینکه نامش در جهان مطرح شود، اجتناب میکند.
این گروه سهامدار بسیاری از شرکتهای بزرگ جهان همانند اپل، مایکروسافت، آمازون، فیسبوک، آلفابت، جی پی مورگان چیس، برکشیرهثوی، جانسون و جانسون، انویدیا، تسلا، ویزا، یونایتدهلث، ایشارز، مسترکارت، هوم دپوت، بانک آمریکا، پروکتر و گمبل، پی پال و والت دیزنی.
بلک راک در بیش از ۵۱۱۶ شرکت سهام دارد. [۳] بلک راک پنجمین سهامدار بزرگ بانک آمریکا، [۴] دومین سهامدار بانک جی پی مورگان[۵]، دومین سهامدار بانک سیتیگروپ، [۶]دومین سهامدار بانک ولز فارگو[۷] است.
[۱] (بیانات در دیدار مسئولان سازمان صدا و سیما – ۱۱ آذر ۱۳۸۳)
[۲] https://www.nasdaq.com/market-activity/institutional-portfolio/blackrock-inc-711679