کلیپ
پادکست
متن
دورۀ دستهای پنهان فضایمجازی (بخش پنجم-قسمت دوم) |
در این درس چه میآموزیم:
- با مدیران فضای مجازی آشنا میشویم.
- سازمان پنج چشم چیست؟
- نقش ایران در سازمان پنج چشم
لایه دوم فضای مجازی: مدیران
این لایه شامل قانون گذران فضای مجازی هستند.
نهادهای بینالمللی زیادی در موضوع فضای مجازی فعالی میکنند و مدیریت این فضا را در اختیار دارند. شاید بتوان از بین آنها، سه نهاد تأثیرگذار را نام برد:
1. سازمان پنج چشم ۲. جامعه اینترنت ۳. سازمان ملل متحد
در دروس قبل آشنا شدیم با هفت شرکتی که درهرصورت جریان اقتصادی و نبض اقتصاد فناوری اطلاعات و را دارند کنترل میکنند.
در حد ۳۰% از امکانات مالی را اینجا آوردند و باقی را بردند در حوزه بهداشت و درمان و صنایع.
مدیران در سه حوزه قابل گفتوگو هستند و اهمیت راهبردی دارند:
- بحث سازمان پنج چشم که رگلاتوری و مقرراتگذاری و قانونگذاری و تنظیم قواعد امنیتی فضای مجازی رو در اختیار دارد.
سازمان پنج چشم که حالا با این آشنا خواهیم شد.
- آی اس او سی: بخش نخبگانی پژوهشی است و ارائه برنامه است.
آی اس او سی یا جامعه اینترنت که از کشورهای مختلف حتی از ایران نیز اعضائی دارد، تفکر برنامهریزی میکنند و خروجیاش را حالا عرض خواهم کرد که چگونه در اختیار سازمان ملل متحد قرار میدهند.
- سازمان ملل متحد: که حالا آن هم زیرمجموعهای دارد و دارند مدیریت اینترنت را انجام میدهند.
اول از سازمان پنج چشم شروع کنیم، سازمان پنج چشم از پنج کشور شکل یافته است و پنج کشور در آن مشارکت دارند.
اناسای از آمریکا جی سی اچ کیو از انگلستان ای اس کی از استرالیا سی اس ئی سی از کانادا جی سی اس بی از نیوزلند.
پنج تا کشور که اینجا فعالاند: نیوزلند کانادا استرالیا و آمریکا انگلیس یک مقدار وزن این کشورها ناهماهنگ است.
یعنی وزن آمریکا بهگونهای است وزن انگلیس بهگونهای است که باید این کنارش حداقل فرانسه باید میآمد آلمان میآمد؛ مثلاً فرض بفرمایید ایتالیا میآمد آن وزن اینجوری یک مقداری سنگینی و کفه ترازو برای آمریکا انگلیس است و استرالیا نیوزلند و کانادا همشأن اینها نیستند.
خوب این بار حساس شدیم و رفتیم پیگیر شدیم با یککتابی آشنا شدیم به یوسرائیل یا صهیونیست هراسی متن کتاب را وقتی مطالعه کردیم و بعد پل شد و پایه شد برای اینکه بریم منابع را گستردهتر مطالعه کنیم؛ فهمیدیم که کانادا، نیوزلند، استرالیا این مستعمرههای انگلیس هستند؛ یعنی هنوز توسط انگلستان اداره میشود.
خیلی جالبه بدانید که در کشور کانادا ملکه انگلیس این سرکار خانم الیزابت یک کسی را انتخاب میکند به نام سرفرماندهی یا فرماندار این را میفرستد کانادا این خودش رأساً بدون برگزاری هیچگونه انتخاباتی مجلس سنا ایجاد میکند بدون انتخابات کشور دموکراتیک کانادا مردم مجلس نمایندگان و رأی در دعوای بین این دو مجلس به سود سنا خواهد بود کانادایی مدعی حقوق بشر به فکر حقوق بشر مردم خودش نیست مستعمره انگلیس است در سیاستهای بینالمللی هم کانادا نگاه میکند انگلیس چه میگوید به آمریکا نگاه نمیکند.
پرچم نیوزلند و استرالیا را اگر نگاه کنید میبینید، پرچم نیوزلند و استرالیا همانند پرچم بریتانیا است. بریتانیا یعنی ایرلند و ولز و اسکاتلند و… با محوریت انگلیس که البته مستعمرات انگلیس زیاد است.
اینها میشوند بریتانیا و در جامجهانی در رشتههای ورزشی کشورها شرکت میکنند؛ اما در المپیک دیگر میشود بریتانیا اینها اصلاً پرچم ندارند پرچمشان پرچم بریتانیاست.
استرالیا و نیوزلند قاره آسیا اقیانوسیه را درواقع پوشش میدهد و انگلستان هم اروپا را پوشش میدهد و آمریکا و کانادا همواره آمریکا را پوشش میدهند.
ایران هم محور بود در زمان شاه و آنتنهای این سازمان پنج چشم برای شنود اطلاعات بهخصوص از شوروی سابق در ایران مستقر بود چند تا آنتن داشتند: در شمال کشور در ساری آنتن داشتند در تهران آنتن داشتند.
نکته قابلتوجه این است که امریکاییها وقتی بساطشان از ایران جمع شد و رفتند این آنتنها باقی ماند آنتن را نبردند؛ ولی تجهیزات مخابراتی متصل به این آنتن کلاً جمع شد یک دانشگاه در ایران داشتند که ساواک افرادی را گزینش کرده بود و اینها در آن دانشگاه تحصیل میکردند رشته مخابرات و فرماندهی اطلاعات و ارتباطات را بهصورت انحصاری به اینها آموزش میدادند این رشته و کلیه دانشپژوهان و اساتیدش کلاً از ایران خارج شدند هیچچیز باقی نمانده است حتی یک برگ کاغذ.
در این دانشگاه مخابرات و فناوری اطلاعات در سطح مدیریت تدریس میشد نه کاربری چون ایران پایهای بود برای دسترسی به این منطقه.
بعد از انقلاب، ایران را از دست دادند و کشور دیگری هم تابهحال طبق اسناد موجود اضافه نشده به این جمع و همچنان همین پنج کشور مشهور پنج چشم هستند؛ ولی خوب با نگاه دقیق دو چشم است (دو چشم آمریکا و انگلیس) کار دست اینهاست که آژانس امنیت ملی آمریکا و آن سرفرماندهی ارتباطات بریتانیا منابع تکمیلی درمورد این سازمان پنج چشم را میتوانید در سایت nsainfi.ir ببینید که مجموعه آقای عباسی زحمت کشیدند و تهیه کردند من بهتر از این منبع ندیدم حقیقتش در ایران ترجمه شده درباره این سازمان کارکرده باشد.
ولی خوب کارش تسلط بر جریان و شاهرگها و شاهراههای ارتباط اینترنت جهان است.
چگونه تسلط پیدا میکند؟
این فیلمها را که گاهی اوقات حمله میکنند به یکخانه مجرم را میخواهند بگیرند را دیده اید؟ پلیس که می آید بگیرد میآید داخل خانه میبیند جا تره و بچه نیست یک مقدار جستجو میکنند میبینند از در پشتی فرار کرده است.
(بَک دور- back door) در فناوری اطلاعات هر برنامهنویسی (که گاهی اوقات صدها برنامهنویس برای یک شرکت کار میکنند) اپلیکیشنی که تولید میکند و تولیدکنندگان سختافزار، سختافزاری که میسازند یک بک دور در این سختافزار و در آن نرمافزار قرار میدهند برای چه؟ که اگر هکر آمد این سامانه را بالاخره ازش عبور کرد، هک کرد، وارد سیستم شد و کاربرد بَک دور اینجا مشخص می شود وبرنامه نویس از آن در پشتی که مخفیانه ایجاد شده و خود برنامهنویس میداند کجاست تا زمان رفع خطر از آن در پشتی مجدد وارد سیستم شوند و مدیریت را دست می گیرد و هکر را بیرون می کند.
این کارکرد بک دور منطقی است؛ یعنی وجود بک دور برای برنامهنویس بالاخره معقول است.
بخش نامعقولش این است که سازندکان سختافزار ونرمافزار بَک دور را بهصورت کامل در اختیار این سازمان پنجچشم قرار میدهد.
سازمان پنج چشم حالا در اناسای ورود دارد. ریاست اناسای در اختیار یک فرد چهارستاره نظامی ژنرال راجرز است و همیشه ریاست این سازمان در اختیار یک مظامی بوده است.
رئیسجمهور آمریکا نمیتواند اینها را عوض کند فقط میتواند پیشنهاد بدهد.
تا کنگره موافقت نکند عوض نمیشود و از آن لحاظ میشود آنی که من ذهنیت دارم تا پیگیری کنم.
فرماندهان آزانس امنیت ملی آمریکا عوض هم نمیشوند؛ یعنی تا پایان مسئولیت خودشان باقیاند دست به اینها نمیزنند کاملاً پروژه، پروژه نظامی است.
ساختمان مرکزی NSA
حدود هجده هزار نفر در این ساختمان دارند کار میکنند یک عده زبانشناس و ریاضیدان اساتید علوم ارتباطاتی بحث فنی را پوشش میدهند و تسلط کامل بر جریانات ارتباطی دارند.
طبق اسنادی هم که منتشرشده بیشترین سرقت اطلاعات از نظر حجم را جمهوری اسلامی ایران داشتند.
ای جی سی اچ کیو (سرفرماندهی ارتباطات بریتانیا) به همین صورت است کاملاً مرکز نظامی است و تمام این پنج عضو بخشهای نظامشان آمدند اینترنت را دارند کنترل میکنند قاعده میچینند.
تمام شرکتها با این سازمان پنج چشم دارند کار میکنند یک سری اسرارش لو رفته و بخش اعظمش هم قطعاً لو نرفته است.
اینها دارند با این سازمان مخوف اینترنت کار میکنند خوب این مال سازمان پنج چشم اطلاعات بیشتر را در سایت nsainfo.ir ببینید یا در اینترنت جستجو کنید.
ملاحظه بفرمایید یک نهاد کاملاً امنیتی است پروتکلهای رمزنگاری اطلاعات و ارتباطات تحت اشراف اینها در حقیقت تدوین میشود و اجرا میشود.
در ادامه بررسی مدیران اینترنت میرسیم به سازمان ملل متحد که یک نهاد بسیار اثرگذار در مدیریت اینترنت و از سه بخش تشکیل شده است.
یک بخش آیتی یو (اتحادیه جهانی مخابرات)- بخش یونسکو- بخش دبلیو اس آی اس
یونسکو جایگاه فرهنگسازی و آموزش دارد درواقع نرمافزار سازمان ملل متحد یونسکو است.
آی تی یو نسبتش به وزارت ارتباطات ما مثل نسبت فدراسیون بینالمللی فوتبال فیفا یا فیلا در فدراسیون کشتی و درواقع فدراسیونهای کشورماست توجه کنید که فدراسیونها در کشور ما طبق ضوابط بینالمللی مدون آن فدراسیون جهانی دارند کار میکنند ما نمیتوانیم بگوییم فوتبال چهل و پنج دقیقه است یا فوتبال شصت دقیقه است ما نمیتوانیم معین کنیم که فوتبال سه نیمه برگزار میشود ما نمیتوانیم بگوییم در فوتبال مثلاً گل زده شده در خانه حریف محسوب نمیشود در پلیآف و بازی رفتوبرگشتی.
ما دقیقاً طبق برنامه آنها درحقیقت کار رو میبریم جلو قواعد فوتبال داوری خطاست یا خطا نیست و اوت چگونه میزنند؛ مثلاً کرنل چیست؟
همه اینها تعاریف و ضوابط و قواعد تماماً توسط آنها تدوین شده است.
اگر ما بخواهیم خلاف آن ضوابط عمل کنیم در عرصه بینالملل قطعاً مشکل پیدا میکنیم آنها چه میگویند؟
میگویند: میخواهید در عرصه بینالملل ما شما را راه بدهیم؟
باید قواعد ما را بپذیرید تا من اجازه بدهم در باشگاههای آسیایی مسابقه دهید و حالا اگر آنجا برنده شدید بروید در جامجهانی شرکت کنید، من به شما اجازه میدهم که در بازی بینالمللی ورود کنید حتی دخالت میکنند مثلاً میگویند: دوربینتان باید اینگونه باشد وی ای ار باید داشته باشید یا مثلاً فرض بفرمایید که مثلاً دستور میدهند تماشاگر خانم باید بیاید در ورزشگاه مردان! در همه چیز دخالت میکند.
در قضیه وزارت ارتباطات ما این ارتباطات بینالمللی که داریم کاملاً با قواعد آنها باید همراه باشد تا ما را در این عرصه به رسمیت بشناسند؛ یعنی دقیقاً قواعد اتحادیه جهانی مخابرات ابلاغ میکند به کشورها حالا همه آن هم دست اتحادیه جهانی مخابرات نیست یکبخشی را نهادهای دیگر که عرض خواهیم کرد سیاستگذاری میکنند که در آن هم کشور ما هیچ جایگاهی برای مدیریت و سیاستگذاری ندارد.
این اتحادیه جهانی مخابرات که ابلاغیاتش در کشور ما قدمبهقدم و دستور به دستور ماده به ماده تبصره و تبصره دارد اجرا میشود این قواعد از کجا میآورد؟
این را در بخش آی اس او سی عرض خواهم کرد از آنجا یکبخشی را بهعنوان نظر فکری جمع نخبگانی میآورد که سراسر دنیا در آنجا هستند از جمهوری اسلامی ایران هم هست من و شما هم میتوانیم برویم عضو آی اس او سی شویم؛ ولی من و شما تصمیمگیر نیستیم تصمیمگیر کسانی دیگری هستند که آن مدیران ارشد هستند که با یک سازوکاری رأی میدهند که بهزودی آن را بیان خواهیم کرد.