صفحه اصلی دوره بازکردن همه

۱۵ – زیر ساخت سخت افزاری و نرم افزاری ۱

متن

دورۀ دست‌های پنهان فضای‌مجازی

(بخش نهم – قسمت اول)

بعد از یادگیری این مبحث، شما قادر خواهید بود به پرسش‌های زیر پاسخ دهید:

  • شبکه‌های ارتباطی مبتنی بر فضای مجازی شامل چه مواردی می‌شود؟
  • فناوری‌های زیرساخت نرم و سخت در فضای مجازی از چه اهمیت و جایگاهی برخوردار است؟

در جلسات قبلی ما در خصوص ارکان فضای مجازی با هم‌دیگر گفت‌وگو کردیم.

 اگر خاطرتان باشد گفتیم، فضای مجازی ۷ رکن دارد:

در جلسات گذشته راجع‌به حکمرانی فضای مجازی و مصالح آن و این‌که حکمرانان چه کسانی هستند با هم‌دیگر گفتگو کردیم و این جلسه می‌خواهیم برویم سراغ مسئله مهم دیگری به اسم زیرساخت که در دو حوزه کلان زیرساخت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری می‌گنجند.

اگر منطقاً بخواهیم تقسیم کنیم باید بگوییم سخت‌افزارهای ذخیره‌ساز اطلاعات و پردازش اطلاعات و انتقال اطلاعات اما اگر بخواهم یک مقداری تسامح و تساهل کنیم و راحت‌تر بگیریم از آن‌جایی‌که در میدان عمل عموماً سخت‌افزارهای پردازش و ذخیره‌ساز اطلاعات یک‌جا هستند یک سخت‌افزار می‌گیریم و سخت‌افزاری انتقال اطلاعات را هم به‌عنوان مسئله بعدی است.

بنابراین به دو دسته سخت‌افزارهای زیرساختی انتقال اطلاعات و ذخیره و پردازش اطلاعات دسته‌بندی می‌کنیم بنا بر هر کدام مثال‌هایی بزنیم تا از این اجمال گویی خارج شویم.

 سخت‌افزار انتقال اطلاعات:

ماهواره‌های مخابراتی می‌تواند یک اطلاعات را از یک سمت کره زمین به‌سمت دیگر منتقل کند.  یک غفلت بزرگ ما در کشورمان در این خصوص وجود دارد.

 علتش این است که ما متأسفانه نمی‌توانیم در عرصه جهانی اثرگذار باشیم یک دلیلش همین است که ما محتوا تولید می‌کنیم اما زیرساخت برای انتقال این محتوا به اقصی نقاط عالم نداریم چون مستأجر دیگران هستیم اگر یک زمانی صلاح بدانند، جلوی محتوای ما را بگیرند می‌توانند بگیرند شما به‌عنوان مثال در تلویزیون شبکه پرس تی‌وی را ایجاد کردیم العالم را ایجاد کردیم شبکه‌های دیگر که بین‌المللی هستند را ایجاد کردیم خوب این محتوا را ما تولید می‌کنیم خدمات را مثل یک شبکه تلویزیونی پرس تی وی تولید کردیم و در دل آن پرس تی وی کلی محتوای خوب داریم تولید می‌کنیم آن‌وقت که این محتوا را می‌خواهیم انتقال بدهیم به کشورهای دیگر چون در مخابرات متأسفانه ضعیفیم و زیرساخت و ماهواره نداریم و پناه می‌بریم به ماهواره‌های خارجی آنها اگر دیدند این محتوایی که ما داریم در کشورشان پخش می‌کنیم به ضررشان است می‌توانند جلو پخش آن را بگیرند یعنی شما برای رساندن محتوا به اقصی نقاط عالم زیرساخت می‌خواهید این یک مثال.

مثال دوم آنتن‌های بی تی اس به‌عنوان مثال این همین آنتن‌های همراه که مربوط به درواقع اپراتورهای همراه هستند در خیابان شما می‌بینید همراه اول رایتل  اینها درواقع تجهیزات در خیابان‌ها مستقر کردند، اگر این نباشد گفت گوی دو نفر یا دسترسی به اینترنت از طریق تلفن همراه مقدور نمی‌شود.

 خوب در این خصوص ما متأسفانه وابسته هستیم و از شرکت‌های مختلف تجهیزات وارد می‌کنیم به‌خصوص شرکت هوآوی که ما تجهیزات وارد کشور می‌کنیم.

برای مثال روترها هستند که تسهیل می‌کنند دسترسی یک کاربر به یک مرکز داده یا دیتا سنتر که آن هم یک زیرساخت دیگر است جلوتر عرض خواهم کرد درهرصورت در این حوزه زیرساخت‌های سخت‌افزاری تجهیزات بسیار، بسیار عظیم و مختلفی وجود دارد در بحث انتقال اطلاعات آن کابل فیبر نوری و غیره وجود دارد که ضرورت دارد در کشور ما خودمان تولیدکننده‌اش باشیم والا قطعاً اذیت می‌شویم.

 حوزه‌ی پردازش و ذخیره سازی اطلاعات، انتقال اطلاعات می‌دهد یک جایی بالاخره این اطلاعات باید ذخیره و پردازش بشود چند مثال می‌زنم:

سرور: سرور تشکیل‌شده از رم و سی پی یو و هارد ما تا اینها را به گونه‌ای کنار هم‌دیگر چیده شده است که به‌خلاف رایانه شخصی که مثلاً چند تعداد کاربر محدود به یک رایانه می‌توانند هم‌زمان وصل کند و از اطلاعات استفاده کنند در سرورها و بسته حالا به سرور صدها و بلکه هزاران کاربر هم‌زمان می‌توانند به یک سرور وصل شوند و از اطلاعات آن استفاده کنند،  بدلیل این قابلیت ویژه قیمتشان خیلی گران است خوب در این خصوص هم متأسفانه ما تولید ملی نداریم و تجهیزات مربوط به سرور را از کشورهای دیگر حتی بعضاً از کشور متخاصم داریم دریافت می‌کنیم.

دیتا سنتر: تصویری که ملاحظه می‌فرمایید یک دیتا سنتر است.

ببینید این سرورها که شبیه به کمد، کمد کنار هم‌دیگر چیده شدند رک گفته می شود.

این مثال‌ها را می‌زنم که عزیزان در دریافت مطلب اذیت نشوند.

شبیه کیس کامپیوتر فرض کنید یک کیس مخصوص که چندین هارد و کارت گرافیک و رم  و… را پشتیبانی کند و بتواند پاسخ دهد.

کارکرد:

          نخستین کارکرد در حوزه ماینر ها دارند کار می‌کنند.

می‌توانید سرورهای متعدد را در کنار هم‌دیگر یک جا جمع کنید و اینها را به هم‌دیگر مرتبط کنیم این رک‌ها کنار هم‌دیگر قرار می‌گیرند ده‌ها و صدها رک یکی کنار هم‌دیگر قرار می‌گیرند یک دیتاسنتر درست می‌کنند که ما در کشور تعدادی دیتا سنتر داریم مانند: دیتاسنتر شهید سلیمانی یا امام‌خمینی دیتاسنتر امین وتبیان را داریم.

 دیتاسنتر تجهیزات بسیار ویژه‌ای می‌خواهد و باید زیرزمینی باشد.

 چرا باید زیرزمینی باشد؟

 چون ممکن است مورد تهاجم دشمن قرار بگیرد، اقضاء پدافند غیرعامل این است که زیرزمین باشند ضمن اینکه سیستم‌های خنک‌کننده بسیار قوی می‌خواهد چون در هنگام فعالیت دمای آن بسیار بالا می رود.

 متأسفانه ما در این  کاملاً وابسته‌ایم و تجهیزات زیرساختی مربوط به دیتا سنترها را هم داریم وارد می‌کنیم.

 پردازش ابری:

یکی دیگر از زیرساخت‌های ذخیره‌سازی و پردازش اطلاعات که یک پله پیشرفته‌تر از دیتا سنتر هست.

 پردازش ابری به چه معناست؟

یعنی شما در سراسر عالم با دستگاه‌های مختلف می‌توانید به اطلاعات دسترسی پیدا کنید حالا با هر دستگاهی که وارد بشوید.

چرا؟ چون اطلاعات درجایی دیگر ذخیره و پردازش می‌شوند حالا تصور کنید یک بازی ویدیویی آنلاین را که مثلاً فردی در ایران است و شخصی درافغانستان وفردی در آلمان یک نفر در تانزانیا؛ قاره‌های مختلف جمع شداند کنار هم‌دیگر و دارند بازی می‌کنند، مثلاً یک بازی ویدیوئی که محبوبیت بالایی دارد مانند: فری فایر یا پابجی دیتا سنترهای آن توزیع شده‌است در کشورهای مختلف منتخب واما الان با هم‌دیگر در یکجا جمع شدند یک جا دارند بازی می‌کنند این نیازمند پردازشگرهای ابری بسیاری قوی است این نوع پردازش مانند ابری که بالای سر ماست و هر جا می‌رویم مثلاً باران بیاید یا سایه برایمان درست کرده است به گونه ای که هرجا برویم این اطلاعات در اختیار ماست و می‌توانیم با کاربرهای مختلف از سراسر جهان‌ یک جا جمع شویم گفتگو کنیم اطلاعتمان را به اشتراک بگذاریم بازی کنیم و غیره.

پیش‌بینی حقیر این است که در آینده همانطور که در حوزه‌ی سینما این اتفاق افتاد و یک زمانی‌ وقتی می‌خواستیم یک فیلم ببینیم باید می‌رفتیم سینما بعد یک مقدار جلوتر رفتیم تجهیزات تماشای فیلم‌های ویدیوئی رو بالا از دستگاه ویدئو در نظر بگیرید تا مثلاً DVD Player این‌ها در دسترس قرار گرفت خریدیم وآوردیم در خانه ها و ویدئو کلوپ‌هایی درست شد و ما می‌رفتیم ویدیو کلوپ، فیلم اجاره می کردیم و در خانه نگاه می‌کردیم این هم یک مرحله بعد یک مقدار رفتیم جلوتر، آنلاین شد یعنی فیلم ها از اینترنت دریافت می شدو الان شما دیگر نمی‌روید فیلم و به این شکل دانلود کنید امکانش هست ولی خوب یک سرویس هایی آمده که جذاب است برای مخاطب.

 می‌گوید آقا شما اشتراک ماهیانه پرداخت کنید این فیلم را هر جا بودید در هر لحظه خواستید می‌تونید از طریق این سرویس فیلم را نگاه کنید و نیاز به دانلود ندارید و آنلاین می‌تونید نگاه کنید.

  هم‌زمان مثلاً صدها نفر بلکه هزاران نفر می‌توانند همان فیلم را آنلاین مشاهده کنند هر فرد یک قسمت نگاه می کند یکی دقیقه پنجم است ودیگری دقیقه سی و هفتم یک نفر هم دقیقه آخر است، هزاران نفر می‌توانند هم‌زمان فیلم ها را آنلاین نگاه کنند؛ در بازی ویدیوی نیز پیش‌بینی حقیر این است که این اتفاق خواهد افتاد یعنی قبلا فرد در گیم نت بازی می‌کرد‌، بعد دستگاه بازی و سی دی را می خریدند ودر خانه بازی می‌کردند.

بعد رفتیم جلوتر فروشگاه‌های آنلاین وارد کار شدند وافراد رایگان بازی های پولی را دانلود می کنند و به‌صورت آنلاین یا آفلاین بازی می‌کنند.

 قدم بعدی در حوزه بازی های رایانه ای چیست؟

چیزی شبیه به فیلیمو در حوزه‌ی بازی‌های ویدیوئی یعنی دیگر شما اطلاعاتی دانلود نمی‌کنید شما حق اشتراک می خرید و از آن شرکت و به شما اجازه می‌دهد بر فرض یک ماه شما بازی این شرکت را بازی می کنید یک ماه این بازی خاص را بازی می‌کنید.      

در این روش بازی کردن به این صورت نیست که شما یک تجهیزات عظیم سخت‌افزاری نیاز داشته باشید. برای اینکه‌ آن بازی را بازی کنید اینترنت با پهنای باند بالا می‌خواهد و یک سخت‌افزار معمولی وقتی شما این‌ طرف کلیک می‌کنید آن طرف اعمال می‌شود یعنی پردازش اطلاعات در طرف ارائه دهنده اتفاق می‌افتد.

این کار یک تجهیزات بسیار عظیم می‌خواهد و قطعاً از نوع ابری و اگر ما در این عرصه ورود نکنیم و تولید نکنیم و همچنان وابسته باشیم مطمئن باشید همان طور که امروز عرصه بازی‌های ویدیوئی را واگذار کردیم، عمل کنیم دشمن خیلی بدتر از این تاثیر خواهد گذاشت و دیگر هیچ‌کس به سمت تولید بومی نخواهد آمد.

محتوای درس
اسکرول به بالا