صفحه اصلی دوره بازکردن همه

۱۷ – لابه ابزار در فضای مجازی

متن

دورۀ دست‌های پنهان فضای‌مجازی(بخش دهم) 

در پایان این درس، از دانش‌پژوه انتظار می‌رود تا بتواند:

  •  با ابزارهای کاربردی فضای مجازی آشنا شود.

در جلسات گذشته لایه حکمرانی و زیرساخت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری را توضیح دادیم در بحث شناخت فضای مجازی در این جلسه می‌رویم سراغ لایه ابزار ولایه خدمات ان‌شاءالله تلاش می‌کنیم در همین جلسه توضیحات این دوتا لایه را بیان کنیم.

اما لایه ابزار چیست؟

          کلیه سخت‌افزارهایی که ما برای برقراری ارتباطات و تبادل اطلاعات و بهره‌مندی از خدمات داریم استفاده می‌کنیم، لایه ابزار گفته می شود.

ابزارهای رسانه‌ای کالا دسته‌بندی اش عرض خواهم کرد، طیف وسیعی از ابزارهای امروز را پوشش می دهد.

          این لایه نیز از آن لایه‌هایی است که ما تولید ملی‌مان در حد تقریباً صفر است و کاملاً وابسته‌ایم لوازم جانبی هم خیلی زیاد دارد یعنی این بخش از آن بخش هایی است که ظرفیت اقتصادی خوبی هم دارد و اگر ما در این عرصه وارد تولید ملی بشویم، می‌توانیم تولید اشتغال کنیم و در واقع بخشی از مشکلات اقتصادی کشور را حل کنیم حتی ارز آوری کنیم و جلوی خروج ارز را بگیریم.

 سخت‌افزار های ارتباطی رسانه دیجیتال، را ما به چند دسته تقسیم می‌کنیم:

  • دسته اول: رایانه‌های همراه و خانگی.
  • دسته دوم: تلفن‌های هوشمند و تبلت.

سخت‌افزار ارتباطی هم که درواقع انقلاب بزرگ آن کار استیو جابز بود که تبلت‌ها را اختراع کرد وابتکار جدیدی بود که انجام داد و ایرپاد ها یا آی‌پاد ها معرفی کرد و بعد از آن آیفون را تولید کرد و به‌همین‌ترتیب سخت‌افزارهای متنوع و متکثر ارتباطی تولید شد.

   الان دیگر بخش قابل‌توجهی از مردم خصوصا بعد از کرونا از مخاطبین تلفن هوشمند به همراه دارند یا تبلت دارند .

عموماً تصورات درمورد سخت‌افزار ارتباطی؛ همین موارد قبل است.

مسئله بعدی این دستگاه بازی است.

در این میان دوره ها که آموزش می‌دهیم یک بحث مفصلی هم راجع‌به بازی ویدیویی خواهیم داشت حدود دوازده تا سیزده جلسه حداقل یک ساعت و نیمه به بررسی نکات مختلف این حوزه می پردازیم .

یک بحثی هم همین دیوایس‌های مربوط به سخت‌افزارهای مرتبط با دنیای بازی‌های ویدیویی است مثل  پلی‌استیشن شرکت سونی نسخه یک، دو، سه، چهار، پنج و پی اس پی یا شرکت مایروسافت و ایکس باکس که مثلاً هم اکنون ایکس باکس نسل نهم را به بازار فرستاده استو در سخت‌افزارهای شرکت نینتندو اگر یادتان باشد میکرو یک زمانی در کشور ما که دستگاه بازی مطرح کرده بود، و در حال حاضر شرکت نینتندو، سوئیچ را تولید می کند که حالا فعلاً در نسل هشتم است و دستگاه نسل نهمی خود را معرفی نکرده است (سال۱۴۰۰)

اتفاقاتی افتاده که دستگاه‌های بازی کلا یک تفاوت‌هایی کردند و یکی از آنها این است که به اینترنت وصل می‌شوند و فقط یک کار هم انجام نمی‌دهند بلکه چندین کار را شما می‌توانید انجام بدهید.

بحث خانه هوشمند یعنی یک سری ابزارهایی داریم که ابزارهای اطلاعاتی ارتباطی و بهره‌مندی از خدمات و در سیکل خانه هوشمند می‌گنجد به این معنا که شما مثلاً فرض کنید اجاق گاز به اینترنت وصل می‌شود، قابلمه به اینترنت وصل می‌شود و هوشمند شده وسائل خانه قابل‌برنامه‌ریزی شده اند، ماشین لباس‌شویی، یخچال‌فریزر، جاروبرقی،کولر، پکیج، سیستم آبیاری قطره‌ای خانه این دستگاه‌های مختلفی که خیلی متنوع هستند انواع و اقسام این ابزارها را در خانه طرف وصل می‌کند به اینترنت و با یک گوشی با یک اپلیکیشن اینها را شناسایی می‌کند و مدیریت می‌کند البته گام نخست این است که او مدیریت می‌کند و آرام‌آرام از میزان مدیریت فرد کاسته می‌شود.

          هوشمند است رفتار را یاد می‌گیرد به شما پیشنهاد می دهد و بعد شما پیشنهاد را می‌پسندید دیگر کار به‌جایی می‌رسد او کار خودش را انجام خواهد داد یعنی مثلا وقتی کاربر وارد خانه می‌شود به‌صورت خودکار نیم‌ساعت قبلش، یک ربع قبلش پکیج روشن شده و در زمستان مثلاً شوفاژ خانه را گرم می‌کند، سیستم گرمایش یا کولر می‌فهمد صاحب‌خانه به فلان اتاق خیلی مراجعه می‌کند از قبل آن را خنک می کند.

 فلان برنامه‌ها را از مثلاً دستگاه‌های پخش مانیتورهای دیجیتالی در آشپزخانه یا حمام سر ساعت برای او روشن می‌شود و او وارد حمام می‌شود مثل آن‌چه که علاقه دارد مانند آب‌وهوا یا ادامه فلان سریال یا فیلم را می‌خواهد برایش پخش می شود یا گل‌های خانه را مثلاً حتی می‌تواند به‌صورت هوشمند سفارش بدهد یک کالا را بیاورند دم درب خانه و پرداخت به‌صورت هوشمند و خودکار انجام بشود.

آبیاری را که صبح اتومات انجام می‌دهد درصورتی‌که طیف وسیعی از این موارد امروز در حال استفاده است فرد از راه دور جاروبرقی روشن می‌کند در خونش می‌چرخد آشغالها را جمع می‌کند و مرتب و می‌رود در جای خودش قرار می‌گیرد وشارژ می‌شود.

ستاپ باکس‌ها منظورم سه‌تا پارچه حوزه فضای مجازی است والا آن گیرنده‌های دیجیتال ماهواره‌ای که شبکه‌های ماهواری یا تلویزیون خودمان را دریافت می کند منظور نیست بلکه ستاپ باکسی که به اینترنت وصل می‌شود و حالا به تناسب آن خدمات می‌گیرد البته الان صداوسیما را نداریم ولی فرض بفرمایید همین نرم‌افزار تلویبیون را به شما بدهند و ماهانه شما یک وجه خیلی کمی را پرداخت کنید وپخش بیست و چهار ساعت هفت روز هفته را داشته باشد.

 هر کدام از برنامه‌هایی که در صداوسیما پخش شده یا آنلاین پخش می‌شود را ببینید آرشیو نگاه کند. یا شما ستاپ باکس فیلمو را می‌گیرید کل فیلمهای فیلیم را با قیمت کم‌تر می‌توانید دریافت کنید نت فلیکس سیستم عامل اندروید دارد.

 دسته‌ای بعدی ابزارهای پوشیدنی عینک هوشمند، ساعت هوشمند انگشتر هوشمند و گردن‌بند هوشمند، مچ بند هوشمند که شما می‌توانید از طریق این ساعت هوشمند تماس صوتی بگیرید شما می‌توانید زنگ بزنید پیامک بزنید، یا به شبکه‌ها اجتماعی پاسخ بدهید مثلاً از آلبوم تصاویر خودتان در گوشی می‌توانید بریزید این‌جا و اون‌جا را نگاه کنید و ده‌ها امکانات دیگر مثلا مچ بند هوشمند که مسائل مربوط به سلامت مانند ضربان قلب شما را می‌گیرد فشارخون شما رو می‌گیرد.

این تجهیزات جانبی علاوه‌بر ساعت و تقویم و آلارم و اینک دارای امکان جانبی متنوعی هستند.

عینک هوشمندی: کل این پروژه خیلی موفق نبود گوگل گلس از پروژه چند سال پیش شرکت گوگل بود و بدلیل بحث حریم خصوصی استقبال نشد و مخاطبین پس زدند ولی خب یک امکاناتی های بود و شما عینک را به چشم می‌زنید  وبه دیوار نگاه می‌کنی به شما ساعت نشان می‌دهد، به آسمان نگاه می‌کنید، آب‌وهوا را به شما می‌گوید، مسیریابی می‌خواهید بکنید .

 کیبورد (جی‌بورد) شرکت گوگل فارسی صحبت می‌کنید تایپ می‌کند و شما دستور فارسی به عینک می‌دهید می‌گویید می‌خواهم برم فلان جا اپلیکیشن مسیریاب خودش هم می‌گوید از این مسیر بروید عینک تصویر می‌ اندازد که دوربین هم دار است.

 هدفون ابزاری که دم گوش شما قرار می‌گیرد شما صداها را می‌شنوید می‌توانید تماس صوتی وتماس تصویری بگیرید چک کنید پیامک بدید و …

 شاید اینها در فیلمهای تخیلی یک زمان ما می‌توانستیم ببینیم اما امروزه از این ابزارها استفاده می‌شود.

کتابخوان: یکی از مفیدترین درواقع ابزارها هست که فرقش با این تبلت‌های رایج این است که کاملاً بهینه برای مطالعه است چشم را اذیت نمی‌کند در مقابل تبلت و مانیتور که قطعاً اذیت می‌شوند به‌خصوص نور آبی که از مانیتور ساطع می‌شود این‌جا آن نور را نداریم کاملاً و  کاملا بهینه شده است.

شما می‌توانید ایده را مطرح ویرایش کنید و درس‌ها رو می‌توانید ویرایش کنید نکاتی بنویسید فیش‌برداری کنید و برای این ساخته‌شده لذا یکی از مفیدترین است انصافاً قیمتش خیلی بالاست در کشور ما.

خودروهای هوشمند: تصور کنید اسنپ می‌گیرید، ماشین می آید دم در خونه اما راننده ندارد مسیر را شما خودکار برایش تعریف کرده اید.

گوگل اولین شرکتی بود که محصول خودران او مجوز تردد گرفته است و در آمریکا امکان تردد پیدا کردند

 کل نمونه‌ها شام داری تو تصویر می‌بینید خودروی هوشمند  و حالا نشستی در ماشین مثلاً در همان اپلیکیشن اسنپ این قابلیت دارد که از فلان مداح فلان موسیقی فلان فیلم را پخش کنید مسیرهم جایی که می‌خواهید نگه دارید می‌توانید دستور بدهید کاملاً خودکار یعنی سامانه هوشمند پرداخت هم هوشمند انجام می شود.

(شاید این تصور تصورات جذابی باشد برای شما ولی دقت کنید وقتی ماشین هوشمند بیاد شغل رانندگی حذف می‌شود چند میلیون نفر راننده‌درکشور ما و سراسر جهان بیکار می شوند.)

شاید ظاهر این قصه جذاب باشد اما به تأثیرات حوزه اجتماعی اقتصادی سیاسی امنیتی زیست‌محیطی نیز باید فکر کردبه‌خصوص در بحث فرهنگی که این چه آسیبی درست می‌کند یا چه فرصتی برای ما مهیا می‌کند در جلسات بعدی ان‌شاءالله خدمتتان عرض خواهیم کرد.

تجهیزات بعدی و دسته‌ای بعدی این ابزارها تلویزیون‌های هوشمند است، امروز می توان، دستور صوتی بگوید و سیستم عامل تلوزیون اعمال ‌کند مثلا برو فلان کانال، می‌توانید در آن یک پیام‌رسان نصب کنید مثلاً شما پیام‌رسان آی گپ را که تماس صوتی تصویری دارد را نصب می‌کنید با دوربین تلویزیون و میکروفون آن بنشینید جلوی تلویزیون و با تلویزیون تماس صوتی برقرار کنید تصور بفرمایید تا اینکه میتوانید با تلوزیون بازی کنید، این هم تلویزیون هوشمند به‌عنوان یکی از سخت‌افزارهای ارتباط.

تغییرات وتحولات ابزار های ارتباطی :

 ما ۹ دسته سخت‌افزار ارتباطی معرفی کردیم اما این سخت‌افزارهای یک سری تغییراتی کردند یعنی مثل سابق نیستند نسبت‌به سابق یکسری تحولاتی در حوزه سخت‌افزار اتفاق افتاده است.

نکته اول : تلویزیون تعاملی شده است. تلویزیون یک زمان به‌صورت یک‌طرفه محتوا سازی تولید می‌شد در اختیار شما قرار می‌گرفت و شما نگاه می‌کردید این کار تلویزیون بود اما الان چطور شده ؟ الان تلویزیون در خانه داریم تعامل می‌کنیم با دیگران ارتباط برقرار می‌کنیم.

به زمانی فکر بکنید که شما که از طریق تلویزیون مثلاً و به‌جای اینکه با گوشی  فیلم بگیرید بفرستید صداوسیما او هم صلاح بداند در فلان برنامه نشان بدهد.

 تعاملی شدن ساعت، قبلا ساعت، فقط ساعت بود من به ساعتم نگاه می‌کردم که چند است اما امروز ساعت تان پیام هم ارسال می‌کند، الان با ساعت می توان تماس بگیریم.

 دستگاه بازی قبلا تنها دستگاه بازی بود الان می‌شود با دستگاه بازی چت کرد، چت صوتی، چت تصویری وجود دارد دستگاه‌های ارتباطی تعاملی شدند.

نکته دوم: چند کاربری شدن، یک زمانی رادیو، رادیو بود اکنون رادیو دیجیتال شده است.

 تلویزیون، تلویزیون بود الان هم تلویزیون است، هم شبکه اجتماعی می‌توانید نصب کنید، هم با آن می‌توانید بازی کنید.

 چه کسی فکر می‌کرد بشود با ساعت پیامک داد؟ ساعت، ساعت است دیگر اما ده‌ها و صدها کار می‌تواند انجام بدهد اما امکانات یک ساعت هوشمن را ملاحظه کنید: یک شبکه اجتماعی، دو بازی، سه ارتفاع سنج، چهار فشار سنج، پنج ضربان قلب می گیرد، شش به شما برای یاداوری ورزش و تحرک ویبره می دهد روی دست که بیا بلند شو و تحرک کن وقت ورزش است و هزار کار انجام می‌دهد.

 موبایل را شما نگاه کنید کاربری‌اش این است که تماس بگیریم، پیامک بدهیم، چت کنیم اینها کاربری مرسوم است اما با موبایل شما می‌توانید تولید محتوا کنید فیلم‌برداری کنید، به‌صورت حرفه‌ای با همان موبایل کلیپ بسازید مانند نرم افزار کپ‌کات یا مثل اینشات و کاین مستر به‌خصوص شما می‌توانید به یک چیزی در حد مثلاً نرم افزار ادیوس کارهایی انجام بدهید، شاید بعضی تعجب کنند اما نرم افزار موبایل داریم که در آن نیاز به پرده کروماکی ندارید! می‌دانید تاکنون روش اینگونه بود که به‌صورت معمولی فیلم‌برداری می‌کنید و پشت سرتان باید پرده سبز باشد بعد در تدوین آن پرده سبز را حذف می کنیم  تا بتوانیم بک‌گراند(پس زمینه) را عوض کنیم اما امروز نرم‌افزار موبایلی داریم که آنلاین بک‌گراند شما را بدون نیاز به پرده کروماکی حذف می‌کند برای مثال همین کپ کات که عرض کردم این‌گونه است.

ابزار های ارتباطی چند کاربری شدند کارهای متنوعی را انجام می‌دهند.

نکته سوم: وسعتش خیلی زیاد شده است، قبلا ابزار ارتباطی محدود به مطبوعات بود و نهایت کتاب، مجله و روزنامه و تلویزیون بود و رادیو بود.

 اما الان نگاه کنید دارم عرض می‌کنم جاروبرقی وصل می‌شود به اینترنت در زندگی هوشمندی که دارند برای ما طراحی می‌کنند شما دیگر در اتاق خوابت هم دوربین دارید البته کار اقناعی هم می‌کنند برای اینکه رضایت داشته باشید که دوربین داشته باشید.

مثلا می گویند: می‌خواهم ببینم بچه‌ها وقتی خانه نیستم چکار می‌کنند درس می‌خونند یا فقط بازی می‌کنند؟ من وقتی خانه نیستم می‌خواهم لامپ خانه را روشن کنم که کسی متوجه نشود من خونه نیستم یا نه لامپ بی‌دلیل روشن است می‌خواهم خاموشش کنم یک موقع دزد نیومده باشد.

 از دم درب، درون خانه اتاق به اتاق، جزء بجزء را می‌خواهم ببینم. حواسش نیست که بله تو می‌توانی ببینی اما غیر تو هم می‌تواند ببیند این نکته‌ش این است که شما وقتی به خانه‌ می آیید همه دستگاه ها به اینترنت وصل می شوند همه‌شان میکروفن و  دوربین‌دارند موبایل همیشه همراهمان لپ‌تاپ همراهمان است خودرو هوشمند و … این ابزار ها گستردگی فراوانی دارد.

نکته چهارم : اشراف بر تمام ابعاد زندگی. وقتی گسترده شد قطعاً این مسئله هم درست می‌شود جزء به جزء زندگی ما دیگر کف دستشان است حتی سرویس بهداشتی، حمام اتاق‌خواب، اینکه در یخچال چی داریم چی نداریم، چی خرید بکنیم، کجا می‌رویم باکی می‌ریم، باکی میایم، چی می‌گوییم، چی می‌شنویم، چی می‌بینیم همه را می‌داند.

 اشراف، اشراف عجیبی است. گاهی اوقات با دانش‌آموزان یا جوانان صحبت می‌کنم وقتی راجع‌به دسترسی این سیستم‌ها صحبت می‌کنم می‌پرسم اگر می‌گفتند پدرت یک  دسترسی روی گوشی می‌خواهم به او می‌دادی؟

 قریب‌به‌اتفاق می‌گوند نه! خوب چرا یک چنین دسترسی به غیر دادید که نمی شناسیم؟ ما با علم و بروز بودن مخالف نیستیم اما علم کنترل‌شده در اختیار ما باشد، باید در اختیار مناسبات ما باشد این‌ درست نیست که کل زندگی مان کف دست‌مان باشد و حریم خصوصی چه می‌شود و حفاظت از اسرار و رازها چه می‌شود؟

نکته پنجم: کوچک و قابل حمل شدن است هرچه جلوتر می رویم این تجهیزات ریزتر می‌شود البته حالا مثلاً در موبایل مخاطب می‌پسندد صفحه نمایش بزرگ باشد فیلم ببیند و بازی انجام دهد ولی علم مشکلی ندارد که کوچک تر کند برای نمونه ساعت را عرض کردم که امکان تماس صوتی و تصویری را در آن تعبیه کردند

هرچه می‌رویم جلو از حجم قطر این صفحه نمایش کاسته می‌شود خوب تصویر تلویزیون‌های قدیمی را به یاد بیاورید شبیه جعبه است الان ببینید تلویزیون های جدید چقدر قطر دارد، رایانه‌های قدیمی را به یاد بیاورید چقدر این حجم داشت امروز خیلی کوچک شده است، اولین تلفن‌های همراهی که اختراع شد را ببینید که چقدر بزرگ است چند کیلو وزن داشت اما الان تلفن‌های همراه جدید ببینید چقدر اندازه دارد و هرچه می‌رویم جلوتر ظرافت دارد افزایش پیدا می‌کند از آن سمت قدر‌تمندتر و کاراتر هم می‌شوند همه امکاناتش افزایش پیدا می‌کنند و تجهیزات خیلی قوی‌تری بر رویش کارگذاری می‌شود.

 بیاد دارم زمانی را که کارت گرافیک یکی از دوستان را گرفته بودم چون سیستم ما ۳۲ مگ داشت و برای دوستم ۶۴ مگ بود ایشان می‌گفت که کارت گرافیک جدید آمده خبر نداری؟ ۱۲۸ مگابایت آمده است.

 الان بستر پیش‌فرض و اصطلاحاً دیفالت روی مادربرد ۱۲۸ مگ هست و دیگر کارت گرافیک‌های چهار گیگ و شش گیگ و دوازده گیگ و حتی روی موبایل کارت گرافیک یک گیگ داریم!

 چنین اتفاقات و تحولاتی در حوزه سخت‌افزاری پشت سر گذاشتیم 

در جلسه‌ی بعد راجع‌به حوزه خدمات می‌خواهیم با هم‌دیگر گفت‌وگو کنیم و بحث خدمات را برایتان تبیین کنیم و سلام علیکم و رحمت الله و برکاته.

محتوای درس
اسکرول به بالا