صفحه اصلی دوره بازکردن همه

۱۹- لایه خدمات در فضای مجازی ۲

متن

دورۀ دست‌های پنهانفضای‌مجازی(بخش یازدهم- قسمت دوم) 

در پایان این درس، از دانش‌پژوه انتظار می‌رود تا بتواند:

  • ابزار های استفاده از فضای مجازی را بشناسد.

نرم‌افزار ارتباطی به‌عنوان یکی از آن خدمات پایه مطرح شد، آنطور که بنده احصا کردم، چهار مدل نرم‌افزار ارتباطی در اینترنت داریم:

رایانامه یا ایمیل: که هر کسی ایمیل دارد می‌تواند آن را به آن فرد دیگر بفرستد و محتوا تبادل کند، این یک نرم‌افزار ارتباطی است مثل نامه است که حالا الکترونیک شده است نامه‌ی الکترونیک یا رایانامه که ایرانی‌اش چاپار سرویس خوبی است.

بازی‌های بر خط: در بازی‌ها امکان تبادل اطلاعات داریم، بازی را تنها بازی نبینیم دستگاه بازی را نمی‌گویم خود بازی منظورم هست

انجمن و تالار گفتگو: همان فروم ها که شما می‌توانید در این ارتباطات که ارتباطات علمی تخصصی انجمن است وارد شوید و سؤال بپرسید مانند انجمن اسک دین http://askdin.com که واردش می‌شوید و سوالتان را مطرح می‌کنید و کارشناس به شما پاسخ می‌دهد یا پست می‌گذارید دیگران به پست شما پاسخ می‌دهند و در این فروم کسی امتیاز بیشتری دارد که تخصص بیشتری در موضوع فروم داشته‌باشد خیلی هم متنوع است.

یکی از بخش‌های مفید اینترنت به‌شرط مفید بودن این موضوع است که خیلی متأسفانه در ایران مورد استقبال قرار نگرفته‌است.

پیام‌رسانی ارتباطات:

پیام‌رسانی و ارتباطات هفت نوع است:

در هر کدام از موضوعات بالا بقیه محتواها نیز قابل انتقال است اما محوریت معرفی شده مثلاً در توییتر یا ویراستی علاوه بر متن عکس و کلیپ نیز قابل ارسال است اما متن محور است.

خدمات ارتباطی: مانند سروش وگپ پیام رسانی مانند ایتا

 فیلم محور: آپارات -یوتیوب

 تصویر محور: اینستاگرام -هورسا

خدمات محور:

خدمات دولت الکترونیک مثل بله، پیام‌رسان بله شما می‌توانید کانال بزنید، گروه بزنید، چت کنید، با دیگران دیتا تبادل کنید، ولی شارژ هم می‌توانید بخرید، عوارض را هم می‌توانید پرداخت کنید حساب بانکی هم می‌توانید ایجاد کنید.

خدمات تجارت الکترونیک دوباره مانند خود بله چون تنها پیام‌رسانی است که یک چنین خدمتی می‌دهد متعلق به بانک ملی است شما می‌توانید کارت به کارت پول جابه‌جا کنید و از این بانک به آن بانک بدون موبایل بانک با همین نرم‌افزار اقساط بانک مسکن را بدهید.

مخاطب محور: محور ارتباطات مخاطب است ما اینجا عکس داریم، فیلم داریم، متن داریم، راجع‌به موضوعات مختلف حرف زده می‌شود اما مخاطب مهم است این‌جا مثلاً ایرانی‌اش که کوثرنت (حوزه علمیه خواهران) که مخاطب آن خانم‌ها هستند یا خارجی‌ام پرس که مخاطب خانم‌ها هستند.

آخرین نمونه و مصداق موضوع محور است.

یعنی ما کار نداریم شما که هستید عکس یا فیلم یا چی می‌گذارید، راجع‌به این موضوع فقط حرف بزنید. این شبیه انجمن و فروم است ولی دیگر بر خط و آنلاین است پیام‌رسانی و ارتباطات دارد مثلاً لینکداین که موضوع آن کسب‌وکار و تجارت است یا مثلاً فرض بفرمایید کت‌استر که موضوع آن گربه است. داگ‌استر که موضوع آن سگ است.

این هفت مدل پیام‌رسانی و ارتباطات داشتیم.

نرم‌افزاری ارتباطی داریم بحث می‌کنیم یکی ازآنها بازی است.

چهار مدل پیام‌رسان ارتباطات بر محور بازی داریم:

  1. فقط در موبایل قابل‌استفاده است مثلاً کال اف دیوتی موبایل وقتی شما در موبایل نصب می‌کنید با سایر کسانی که آن را دارند می‌توانید چت کنید چت روم دارد می‌بینید در این تصویر این صفحه چت بازی کال اف دیوتی است:

یا مثلاً پابجی یا فیفا ایرانی هم داریم مثلاً کویز اف کینگ:

یا مثلاً فرد به فرد خروس‌جنگی یا مثلاً فروت‌کرفت رفت اینها امکان پیام‌رسانی ارتباطات را در دل خودش دارد پس این تنها بازی نیست پیام‌رسان هم هست.

  • دستگاه‌های مخصوص بازی: هر کسی که پلی استیشن می‌خرد شبکه PSN به‌صورت پیش‌فرض نصب است یا کسی که اکس‌باکس می‌خرد اکس‌باکس لایو به‌صورت پیش‌فرض نصب است و دیگر کسانی که ایکس باکس دارند.
  • مخصوص رایانه: مخصوص و رایانه است مثل استیم نصب می‌کنید هم فروشگاه هم فروم دارد هم چت روم دارد چت کنید صوتی ومتنی، نمی‌توانید بگویید استیم فقط فروشگاه بازی است.
  • مولتی پلتفرم یعنی روی گوشی نصب می‌شود روی کامپیوتر نصب می‌شد روی دستگاه‌های بازی هم نصب می‌شد پیام‌رسانی ارتباطات مثل توییچ مثل دیسکورد که اینها برای گیم دارد استفاده می‌شود.

این هم بحث خدمات پایه برویم.

 خدمات کاربردی:

– آموزش الکترونیک مثل سامانه اسکای روم که یک سامانه است برای آموزش الکترونیک.

– خدمات پرورشی مثل: شبکه رشد آموزش‌وپرورش که باید به رشد بچه‌ها می‌تواند کمک کند.

– خدمات دولت الکترونیک مثل: آپ که پیام‌رسان نیست اما تعداد زیادی خدمات دولت الکترونیک و غیره مانند بلیت قطار بگیریم چی بگیریم چه‌کار کنیم مسافران رزرو هتل، شارژ قبض، و انواع خدمات دولت الکترونیک را در بر می‌گیرد.

– تجارت الکترونیک مثل: موبایل‌بانک‌ها یک خدمت است.

– خدمات کاربردی بهداشت و سلامت مثل نرم‌افزار ماسک که می‌گوید شهرها چه رنگی شدند و می‌گوید تعداد بیماران، کشته‌ها، درمان شده‌ها و…

– سرگرمی مثل بازی بر خط، خود بازی بر خط یک نوع خدمت است که در اختیار بچه‌ها قرار می‌گیرد.

– سیر و سفر مثل علی‌بابا می‌توانید هتل بگیرید، بلیط قطار، هواپیما.

– خبر و اطلاع‌رسانی مثل آخرین خبر

– تحلیل داده که در اختیار مردم نیست و دستگاه‌های خاصی استفاده می‌کنند آدرس آیدی یک نفر را یا پیج یا کانال رامی‌دهند تحلیل می‌کند این مخاطب فیک یا واقعی آن چقدر فیک و چقدر واقعی است، جریان‌ساز، جریان پذیر، تولیدکننده یا مصرف‌کننده است و این‌جا خوشحالم، ناراحتم، غمگینی براساس پست‌هایی که مردم می‌زنند همه این حالات را تحلیل می‌کند، آیا این پیج فعال و پویاست یا نه سرکاری است یا نه.

– ناوبری: مثل بلد و نشان و الحمدلله انصافاً خدمات فوق‌العاده خوبی دارند ارائه می‌کنند.

– اینترنت اشیاء: اپلیکیشن نصب می‌کنید مثل آل لایف هوآوی که ده‌ها ابزار مختلف از محصولات هواوی را با این اپلیکیشن می توانید مدیریت کنید و دستور می‌دهید آن ها هم انجام می‌دهند سایر شرکت ها نیز مانند این را دارند.

– صوت وتصویر فراگیر: مثل فیلیمو و نماوا

اقتصاد خدمات:

منبع درآامدی خدماتی داریم استفاده می‌کنیم کجاست؟

تعداد کاربر:  هر چه تعداد کاربر بالاتر باشد ارزش سهام در بورس می‌رود بالا آپارات سهامش ارزش پایینتری نسبت به یوتیوب دارد چرا؟ چون تعداد کاربر بیشتری دارد.

دارم این مطلب را عرض می کنم که بدانید عضویت ما در نرم‌افزارها برای مالکش مهم و سودآور است.

مصرف ترافیک: الان ما روزی حدود پانزده میلیون گیگ در اینستاگرام ترافیک مصرف می‌کنیم اگر در مقابل هر گیگ صدتومان هم بدست بیاورد می‌شود یک و نیم‌میلیارد تومان عدد، عدد واقعاً قابل‌توجهی است.

تبلیغات: فیس‌بوک تبلیغ می‌کند توئیتر تبلیغ می‌کند، یوتیوب تبلیغ می‌کند هر چه تعداد کاربر بیشتر باشد پولی که با تبلیغات می‌گیرند بیشتر می شود.

فروش محصولات دیجیتال: مثلاً لاین استیکر فروشی می‌کند این هم یک منبع درآمد.

فروش محصولات فرهنگی: تانگو آهنگ می‌فروشد.

دریافت وجه بابت بخشی از خدمات: یک بخش را رایگان می‌کند یک بخش را پول می‌گیرد مثلا اسکایپ تماس از طریق اینترنت رایگان بدون اینترنت از تلفن شما با اینترنت و تلفن فرد دیگر که اینترنت ندارد با اسکایپ تماس برقرار می‌شود اما پول می‌گیرد.

PSP :حق واسطه‌گری فروش کارت است .

فروش اطلاعات: یک بحثی داریم در دوره پیشرفته که ارزش و اهمیت اطلاعات را می‌گوییم چون همه فکر می کنند اطلاعات ما به چه درد می‌خورد؟ خیلی ارزشمند است که ان‌شاءالله اشاره خواهیم کرد.

در لیست می‌بینید که ثروت‌مندترین افراد جهان مدیران همین خدمات‌ دهندگان هستند اینها جزو ثروتمندترین ها هستند:

ملاحظه می‌فرمایید رتبه‌اش هم دارید می‌بینید:

یک فتوایی از مقام معظم رهبری وجود دارد که حکم خرید کالای دشمنان به‌نحوی که به آن‌ها کمک محسوب شود تحت عنوان اعانه ظالم شامل این‌جا نیز می‌شود.

یعنی ما با خریداری یک نرم‌افزار خدماتی به آن‌ها برسانیم یا به‌نحوی از این نرم‌افزار استفاده‌کنیم که خودش به جیب آن‌ها برود مثل برخی برنامه‌ها که اصل ورود به آن‌ها و تعداد استفاده‌کنندگان از آن‌ها برای صاحبش مفید است همین ورود برنامه‌ هم حرام می‌شود (که این البته مربوط به خدماتی است که ما جایگزین داخلی داریم در جایی که نمونه داخلی نداریم چه کنیم چاره ای نیست ولی انجایی که نمونه داخلی داریم باید  از جایگزین باید استفاده کنیم.)

البته یک استثنا هم داریم آن هم بحث تبلیغ دین در سرویس خارجی است که در این مورد عده‌ای از طلبه‌ها استثنا می شوند که آن هم شرائطی دارد ان‌شاءالله در دوره های آتی مطرح می شود

در جلسه‌ی بعدی به امید خدا می‌رویم راجع‌به مسئله بسیار مهم به محتوا و کاربر صحبت می‌کنیم والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته.

محتوای درس
اسکرول به بالا