کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد عباسی
عنوان: تابلو مطلقا ممنوع
بر اساس این که ما باید والدی باشیم که امانت خدا را دو دهه در کنار خودمان خوب امانتداری کنیم لازم است که یاد بگیریم چگونه رفتار کنیم. چگونه بر اساس شرایط کودک، بر اساس شرایط نوجوان واکنش نشان بدهیم.
این روزها بر اساس شرایط کودک و نوجوان والدین نگران میشوند، مضطرب میشوند.
این نگرانی و اضطراب ممکن است شما را به سمت تهدید و سرزنش ببرد. به سمت نصیحت ببرد و گاهی هم امکان این وجود دارد که شما را بهسوی تنبیه بکشاند.
وقتی والدی از این ابزارها و روشها استفاده میکند حتماً آسیبرسان است. وقتی ما به والدین توصیه میکنیم که برای بچههایتان وقت بگذارید، تعامل داشته باشید میگویند: کودک من نمیخواهد با من وقت بگذراند! نوجوان من نمیخواهد با من وقت بگذراند! دوست ندارد!
وقتی که بررسی میکنیم میبینیم والد:
نصیحت دارد
سرزنش دارد
تنبیه دارد…
والد گرامی؛
اگر قرار است فرزند شما درس بخواند، اگر قرار است نماز بخواند، اگر قرار است رفتار درست داشته باشد، اگر قرار است با دوستانی که شما دوست دارید تعامل و ارتباط داشته باشد
بیاییم این خوراک تمیز (درس، نماز، رفتار درست، تعامل صحیح و…) را در ظرف تمیز قرار بدهیم. اما گاهی ظرف والدین تمیز نیست. یعنی چه؟
یعنی والدی که سرزنش میکند غذای تمیز (نماز، درس، رفتار درست و…) را داخل ظرف کثیف قرار میدهد. یعنی تنبیه، سرزنش، آموزش، نصیحت و…
برای اینکه بتوانیم والد خوبی باشیم اولین کاری که باید انجام بدهیم این است که این ظرف را تمیز کنیم. از شما میخواهیم برای خودتان یک برگه بردارید، یک تابلوی کاملاً ممنوع داخل آن بکشید و بعد اینها را اگر دارید داخل آن تابلوی کاملاً ممنوع بنویسید. چون قرار است بعدها یاد بگیریم چه رفتارهای درستی انجام بدهیم.
بنابراین، اول ظرف را باید تمیز کنیم.
یعنی:
تنبیه ممنوع!
تهدید ممنوع!
تحقیر ممنوع!
خیلی از افراد با حس تحقیر عزتنفسشان پایین میآید و کسی که عزتنفس ندارد گویی هیچچیزی ندارد؛ بنابراین اگر تحقیر کردیم دیگر نمیتوانیم از بچههایمان انتظار داشته باشیم.