کلیپ
پادکست
متن
بسمالله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد دارستانی
عنوان: مرد و زن جلوه صفات خداوند
خدای متعال و تعالی برای تجلی صفات جلال و جمال خودش مرد را به عنوان تجلی صفات جلال خودش انتخاب کرد و زن را مظهر تجلی صفات جمال خودش تا این دو مظهر جمال و جلال الهی در کنار هم یک خانه را تشکیل بدهند.
خانه ای که تا قبل از تشکیل خانه این یک دختر بود و یک پسر اما وقتی در کنار هم قرار گرفتند شدند یک شکل دیگر به نام خانواده دیگر نه دختر است و نه پسر شدند یکی!
جایگاه مرد و زن در قرآن کریم:
وقتی زن و مرد در زندگی کنار هم قرار می گیرند دو نفر که می خواهند مسافرت بروند می گویند یک نفر مادرخرج بشود، یک نفر مسئول بشود. این زندگی هم که می خواهد اداره بشود باید یک نفر کار را دست بگیرد در این زندگی زن و مرد کدام ها باید امرکننده و مأمور باشند؟
به قرآن که نگاه می کنیم می فرماید: اَلرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاءِ : مردها در زندگی بر زن ها قوام هستند. (مردها در زندگی بر زن ها تکیه گاه هستند.) (سوره نساء، آیه ۳۴)
یعنی در بحران ها، مشکلات و سختی ها زن و بچه به پدر باید به عنوان شوهر و پدر پناه ببرند. آمدند و به رسول خدا (ص) عرض کردند که ما دیدم یک عده ای بر عده ای دیگر سجده می کردند. حضرت فرمود: اگر می شد بر غیرخدا سجده کرد می گفتم که زن ها بر مردهایتان سجده کنید.
این فضیلت مرد نیست. این جایگاه تربیتی مرد است. به عنوان تکیه گاه، به عنوان این که در سختی ها و مشکلات زن و بچه ها باید به او پناه ببرند. از این طرف اسلام می فرماید: مرد قوام است.
از طرفی دیگر امیرالمومنین (ع) می فرماید: مردها می خواهید به بچه هایتان شخصیت بدهید، به مادر بچه ها شخصیت بدهید.
چون مادر است که می سازد. چون مادر مربی است. اولا مربای این مربی هستند. هرکسی به جای رسید به دامن پاک مادرش رسید. مردهای عالم زن هایتان را در خانه نشکنید که اگر بشکنند بچه ها آسیب می بینند. مرد قوام و تکیه گاه و زن هم به عنوان مربی!
در این نظام تربیتی وقتی کنار هم قرار می گیرند مرد وقتی به همسرش نگاه می کند: جایگاه خود زن به عنوان سرمربی را مدنظر قرار بدهند.
از آن طرف هم زن ها باید به مرد نگاه آمرانه داشته باشند. آمر و قوام یعنی اینکه در خانه حرف آخر را مرد باید بزند. این یک معنی فارسی دارد و تعبیر عامیانه دارد یعنی حرف آخر در خانه را مرد بزند. یعنی هیچ وقت جلوی بچه ها با شوهرتان مخالفت نکنید که اگر این بشود این تکیه گاه شکسته می شود و بچه ها دیگر تربیت نمی شوند. در خانه بچه ها به پدر و مادر نگاه می کنند.
آقا می گوید می خواهیم امشب برویم خانه خواهرم، خانم می گوید: می خواهی بروی برو ما نمی آییم! بچه نگاه می کند و نزد خود می گوید عجب خانه ای داریم. پدر گفت بریم و مادر گفت نمی آییم. بنابراین در این خانه می شود یک مخالفت هایی کرد. بابا خیلی هم پدر نیست.
این که لقمان دست دخترش را می گرفت و خانه شوهرش می برد یک جمله ای گفت: دخترم، دارم خانه ای می برم تو را که کنیز او باش تا او هم غلام و برده تو باشد.
یکی از صفات خوب زن ها در خانه اطاعت است. اطاعت از مردشان بخاطر تربیت بچه هایشان. بچه ها هیچ وقت نباید مخالفت و اعتراض در خانه ببینند.
اگر زن و مرد در زندگی به هم نگاه دقیقی داشته باشند هیچ وقت حرمت همدیگر را از بین نمی برند. اینکه پیغمبر می فرماید اگر می شد بر غیرخدا سجده کرد به زن ها می گفتم که بر مردهایشان سجده کنند یعنی از اطاعت مردها بچه ها تربیت می شوند.
بلکه ممکن است که اقا یک امری بکند در خانه که خانم سختش باشد و اطاعت می کند. در یک شرایط خوب و به دور از بچه ها خانم با آقا صحبت کند و این سختی را انتقال بدهد. از او بخواهد که قبل از تصمیم گیری با او مشورت کند. توضیح بدهد. با هم صحبت کنند. به این زندگی می گویند. یعنی اختلاف ها را نگه داریم تا در فرصت مناسب صحبت کنیم. بچه ها نباید اصلا اختلاف پدر و مادر را ببینند.
مادر سرمربی است یعنی چه؟ مادر مومن و مودب بچه ی مومن و مودب درست می کند.اگر این مادر در خانه شکست دیگر نمی تواند مربای خوبی درست کند. مردها به زن ها احترام بگذارند یکی بخاطر خودشان (مرد از دامن زن ها به معراج می روند). حتما نامه ی حضرت امام (ره) به همسرشان که از لبنان نوشته بودند را بخوانید. ببینید چه نامه ای نوشته است.
اگر او آرام باشد بچه ها را آرام تربیت می کند. اگر آسایش و آرامش داشته باشد و شخصیت داشته باشد بچه های خوبی تربیت می کند. هم بخاطر خودش و هم بچه ها باید نوکری او را بکنیم. زینت و لباس همدیگر باشند. آبروی همدیگر باشند.