۴۴.سوء ظن ۱

متن

بسم‌الله الرحمن الرحیم

کارشناس: استاد قرائتی

عنوان: سوءظن، قسمت اول

در مسائل خانواده خوب حرف‌زدن نقش کلیدی دارد. نیش زدن، تحقیر کردن، مسخره کردن، بی‌اعتنایی خوب نیست و مشکلاتی را در بردارد، چون می‌خواهیم با هم زندگی کنیم.

یک موقع کسی را بیرون از خانه می‌بینیم و به او بی‌اعتنایی ی می‌کنیم بد است، اما تمام می‌شود می‌رود، منتها وقتی زن یا مرد در خانه به هم بی‌اعتنایی کنند این دائماً کش پیدا می‌کند.

لذا بی‌احترامی و بی‌اعتنایی در خانه مطلقاً ممنوع و از عوامل به‌هم‌خوردن زندگی‌ها نیش زدن، تهمت زدن است.

ما در قرآن بابت ضربه‌های جسمی تقاص داریم، مثلاً اگر کسی دندانی را شکست، دندانش را می‌شکنیم، به‌ازای هر عضو آسیب‌دیده به همان عضو می‌توان آسیب زد.

اما اگر کسی به شما فحش داد و گفت تو زناکاری، آیا می‌شود این نسبت را به او داد؟ در مسائل آبرویی انتقام هم نمی‌توان گرفت. در مسائل جسمی مقابله‌به‌مثل داریم، اما در مسائل آبرو که گاهی آبروی فرد هم ریخته شد نمی‌شود آبروی آن فرد را برد.

از چیزهای دیگر که زندگی را به هم می‌زند (سوءظن) است.

مثلاً گاهی همسرها به چه کسی زنگ زدی؟ پیامکت را ببینم به چه کسی پیام می‌دهی؟ کجا بودی؟ چرا تعریف فلانی کردی و سر چیزهای جزئی گاهی سوءظن‌ها پیش می‌آید. سر بعضی خواب‌دیدن‌ها گاهی افراد سوءظن پیدا می‌کنند، شخصی می‌گفت ۶ ماه زن‌وشوهری با هم قهرند، پرسیدیم چه شده است؟ گفت زن خواب‌دیده که شوهرش زن دیگر گرفته و به همین خاطر با هم قهرند.

قرآن می‌گوید. چرا حرف را که می‌شنوید قبول می‌کنید؟ لَوْ لا إِذْ سَمِعْتُمُوهُ ظَنَّ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِناتُ بِأَنْفُسِهِمْ خَیْراً

چرا حسن ظن ندارید؟ یک چیزی را که شنیدید حمل به خیر کنید.

مثلاً یک‌پارچه‌ای رفته خریده، یک خانم دیگر هم رفته همان را خریده، به آن خانم اول ارزان‌تر داده است، بعد طرف فکر می‌کند که لابد دوستت دارد و …

فکر بد و عجولانه درباره افراد ممنوع است.

افرادی می‌آیند می‌گویند آقا استخاره کنید، چند بار استخاره می‌کند و خسته می‌شود، به نفر بعدی می‌گوید باشد برای بعد، می‌گوید برای چه برای آن استخاره کردی و برای من، حتماً …

پیغمبر اسلام با یک خانمی حرف می‌زد. کسی آمد برود، فرمود بیا، این خانم بنده است، گفت من به هر کس سوءظن داشته باشم، به پیامبر ندارم، حضرت فرمود شیطان مثل خون در رگ انسان هست.

 ممکنه بگویی این زن که بود؟ چرا با او خندیدی و …

سوءظن زندگی‌های زیادی را به هم می‌زند.

بعضی سوءظن‌ها گناه هستند.

قرآن می‌فرماید انّ بَعْضَ الظّنِ اثمٌ بعضی از سوءظن‌ها گناه است، آن‌وقت بعضی از سوءظن‌ها مراحل بعدی را هم پیدا می‌کند، وقتی این‌طور شد جاسوس می‌شود (تجسس) و به دنبال پیداکردن عیب می‌گردد؛ لذا قدمی است برای تجسس و عیب پیداکردن و نقل بر غیبت می‌شود.

قرآن می‌فرماید سوءظن حرام است، بعد می‌فرماید تجسس نکن و اگر تجسس کردی و عیب را دیدی لااقل نقل نکن.

خدایا همه ما را برای همیشه در همه‌جا حفظ بفرما

محتوای درس
اسکرول به بالا