کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد رفیعی
عنوان: وظایف مشترک بین زن و مرد اصل تعاون
در این برنامه مهارتهای زندگی را میگوییم، به عبارت دیگر آن اصولی که موجب تحکیم خانواده است، دو اصل محبت و معاشرت زیبا را مطرح کردیم. سومین اصل در تحکیم خانواده مورد زیر است.
۳- اصل تعاون است ، یعنی یاری یکدیگر، به کمک هم رفتن.
ما در نظام خانواده اصل تقسیم کار داریم ، رسول خدا (ص) کار منزل را برای خانمها و کار بیرون را برای آقایان گذاشتند این کلیت قضیه است؛ یک زن کد بانو است، باید کانون خانه را گرم نگه دارد ، باید در خانه یک محیط امن برای همسر و فرزندان ایجاد کند.
و یک مرد موظف است مخارج آن خانه را در حد توان تأمین کند، کم کاری نکند این کلیت است.
اما همانطور که میدانید شرایط اجتماعی گاهی اقتضا میکند خانمها هم سر کار بروند. یا آقایان در خانه به همسر کمک کنند.
این تحکم که ، نه من مرد هستم باید در خانه بنشینم یا اینکه نه من زن هستم و نباید از خانه بیرون بروم و کمک اقتصادی به خانه نکنم ، این درست نیست. بله این کلیت درست است . حداکثر سعی بر این باشد که این تقسیم کار انجام بشود یعنی: درون با خانم و برون با مرد.
اما شما ملاحظه بفرمایید، امیرالمومنین (ع) در خانه جارو میزد ، کمک حضرت زهرا (س) در کارهای خانه بودند و فعالیت میکردند.
پیامبر اکرم (ص) آمدند و دیدند امیرالمومنین (ع) در خانه به حضرت زهرا (س) کمک میکنند!
فرمودند: یا علی، لا یخْدِمُ الْعِیالَ الّا صِدّیقٌ اوْشَهیدٌ: کسی به همسرش خدمت نمیکند مگر اینکه صدیق یا شهید است. (بحارالأنوار، ج ۱۰۴، ص ۱۳۲)
یعنی ثوابش ثواب صدیقین و شهدا است. یا در روایت دیگری دارد که این را خانمها دقت کنند و با این انگیزه در خانه کار کنند که کارشان هم عبادت محسوب بشود.
رسول خدا (ص) فرمودند : چه بسا زنی که در خانه به خدمت همسرش و در خدمت خانوادهاش تلاش کند هفت روز، فرمود هفت درب جهنم به روی آن بسته میشود، این هفت البته ملاک است، یعنی همیشه در خانه خدمتگزار باشند و در خانه سعی کنند وظایفشان را خوب انجام بدهند.
خانمهای گرامی بدانید در روایتی پیامبر اکرم (ص) میفرمایند: زنی که در خانه کار میکند ، چیزی را جابجا میکند، تمیز میکند، به هرحال محیط خانه را امن میکند ، خدا به او نظر میکند. (وسائل الشیعه، ج ۲، ص۳۹)
خیلی عجیب است ، اینها روایات ما است! در روایات داریم : خانمی که در خانه بچه داری میکند ، بمنزله الصائم لقائم المجاهد بنفسه و ماله فی سبیل الله است. این تعبیر بلندی است. بچه داری در منزل به منزله روزه، عبادت و جهاد در راه خدا است.
خب اینها سیره اهل بیت ما (ع) نسبت به همکاری و تعاون در خانه میباشد.
منظور تحکم نیست بلکه تعاون است، نه مشاجره و درگیری و زورگویی بلکه باهم بودن است.
اگر باهم باشیم کار پیش میرود.
بالأخره آقایی که وارد خانه میشود نباید همه وقتش را برای خودش صرف کند. کمک کردن به خانواده آنها را دلگرم میکند. موجب میشود که زندگی را از خودشان بدانند، باهم زندگی را بسازند.
این اصل سومی است که در یک زندگی گرم ، پیوسته و موفق در واقع باید رعایت بشود.