کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد عباسی
عنوان: چالش اقتصادی و اضطراب فرزندان
وقتی بچههایی که مضطرب هستند را بررسی میکنیم، ارزیابی میکنیم، متوجه میشویم که کودک دغدغه اقتصادی دارد و والد از این قضیه خبر ندارد.
والد میگوید: درس بخوان؛ اما کودک نمیتواند درس بخواند.
یکی از مشکلات کودکان این است که نمیتوانند افکارشان را به والدین بازگو کنند. نگرانیهایشان را بگویند. یعنی این قدرت را ندارند. چون هنوز انتزاعیاتشان تشکیل نشده و بنابراین نمیتوانند مباحث و دغدغههای فکریشان را به والدین بگویند.
اما کودک شما ناخواسته درگیر چالشهای اقتصادی شده است.
والد گرامی؛
اگر قرار است فرزند شما در مسیر رشد، سالم رشد کند بههیچعنوان دغدغههای مالی شما را متوجه نشود. شما ناخودآگاه مباحث مالی را حتماً در منزل مطرح میکنید، حتی با زبان بدن مطرح میکنید و او متوجه میشود.
فرزندان ما در دوره کودکی مثل اسفنج میمانند. یعنی همه نگرانی و اضطرابهای شما را مانند اسفنج میگیرند و درونفکنی میکنند؛ لذا او ظرفیت چک برگشتی را ندارد. او ظرفیت مباحث اقتصادی و مالی شما را ندارد. ظرفیت او مانند فنجان است، وقتی دغدغههای بزرگ پدر را میشنود درونفکنی میکند، تصور کنید که شما یک پارچ آب را داخل یک فنجان بریزید، منفجر میشود و دچار اضطراب میشوید.
مباحث مالی در زمانی که با همسرتان هستید و در محیط خصوصی مطرح کنید و این مباحث را در کنار بچهها مطرح نکنید. چون بچهها نگران میشوند و بر اساس مراحل رشدی موضوع خیلی کوچک را بزرگ میکنند. مثل زمانی که بچهها درگیر کمربند شدند و هر روز وقتی پدر میرفت نگران این بود که پدر کمربندش را بست یا خیر؟! و این فرزند دیگر نمیتواند درس بخواند، نمیتواند در کلاس روی مباحث درسی تمرکز کند چون درگیر مباحث والدین است. درگیر نگرانیهای والدین است؛ بنابراین ما بچهها را درگیر مباحث اقتصادیمان نکنیم.
نکته خیلی مهم: بچهها باید بتوانند مدیریت مالی را یاد بگیرند.