عدم تبعیض بین فرزندان

عدم تبعيض بين فرزندان

پدر یا مادر نباید در میان فرزندانشان، بدون جهت فرق بگذارند و از این طریق حسادت و کینه‏توزى را در میان آنان ایجاد نمایند. رسول خدا مى‏فرمایند: «اعدلوا بین اولادکم کما تحبون ان یعدلوا بینکم فى البر واللطف». (۱)
در میان فرزندان خود به عدالت رفتار کنید، همانگونه که دوست دارید دیگران در مورد شما به عدالت و محبت رفتار کنند.
حضرت فاطمه علیهاالسلام در پرورش فرزندان عزیز خود طورى رفتار مى‏کرد که همه را از عدالت‏پرورى خویش خشنود مى‏ساخت و با عواطف محبت‏آمیز مادرى تک تک آنان را به این صفت انسانى و اسلامى تشویق مى‏کرد.
روزى دو فرزند دلبند فاطمه علیهاالسلام (حسن و حسین علیهم‏السلام) در حضور پیامبر خدا کشتى گرفته بودند، در این میان فاطمه علیهاالسلام شنید که پدر بزرگوارش، امام حسن را به پیروزى بر امام حسین ترغیب مى‏کند حضرت زهرا براساس روح دادگرى عرض کرد: پدرجان! فرزند بزرگ را علیه فرزند کوچک تحریک مى‏کنى؟ رسول گرامى اسلام فرمودند: تو اطلاع ندارى که برادرم جبرئیل حسینم را بر حسنم تحریک مى‏نماید.(۲)
اگر چه رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله در برابر تحریک جبرئیل (امام حسین را علیه امام حسن) تحریک مى‏کرد (امام حسن را علیه امام حسین)، ولى در ظاهر، حضرت فاطمه علیهاالسلام از آن اطلاع نداشت و لذا به صورت سؤالى خواسته‏اش را مطرح ساخت و روح دادگریش را در مورد فرزندانش نشان داد.
و در یک قضیه دیگر آمده است: روزى امام حسن با امام حسین در کنار یکدیگر مشغول نوشتن خط بودند و هر یک بر دیگرى مى‏گفت: خط من بهتر از خط تو است و سرانجام داورى را به مادرشان موکول کردند، ولى آن حضرت براى اینکه دل هیچ کدام را نشکند، از داورى خوددارى کرد و موضوع را به امیرالمؤمنین موکول نمود. امیرالمؤمنین این قضیه را به پیامبر خدا و آن حضرت نیز به جبرئیل و به ترتیب، کار داورى به اسرافیل و خداى عالمیان کشیده شد.
جبرئیل از جانب خدا ابلاغ کرد، که فاطمه علیهاالسلام باید بین آن دو داورى کند. آن مادر مهربان و دادگر فرمود: اى فرزندان عزیزم! من دانه‏هاى این گردنبند را در میان شما به زمین مى‏ریزم، هرکس بیشتر آنها را بردارد خط او بهتر است. بلافاصله گردنبند را از گردنش باز کرد و دانه‏هاى آن را در برابر دو نور دیده‏اش به زمین ریخت و جبرئیل به امر الهى این منظره‏ى زیبا را تماشا مى‏کرد، چون آن نور چشمان زهرا، هر کدام به طور مساوى دانه‏ها را برداشتند، جبرئیل به امر خدا آن یک دانه باقیمانده را دو قسمت کرد و هر کدام یک نصفه را برداشت و دل هیچکدام شکسته نشد. (۳)
این دو قضیه که نمونه صدها جریان دادگرى فاطمه علیهاالسلام با فرزندانش مى‏باشد، مى‏رساند که حضرت طورى عمل کرد، که نور دیدگانش ضمن کمال‏یابى و کمال‏جویى، نسبت به همدیگر خیلى مهربان و دلسوز باشند، و در برخورد و رفتار خانوادگى احترام یکدیگر را حفظ کنند. به همین جهت بود که امام حسین احترام خاصى به امام حسن داشت و در حضور او صحبت نمى‏کرد. (ما تکلم الحسین بین یدى الحسن اعظاما له… جلاءالعیون ج ۱ ص ۳۱۷) و به خواهرش زینب فوق‏العاده علاقه‏مند بود و به احترام او- با اینکه کوچک‏تر از او بود- از جایش بلند مى‏شد. و همچنین محبت و احترام متقابل زینب به برادرانش….
  ۱ـ سفینهالبحار، ج ۲، ص ۶۸۴.
۲ـ بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۲۶۸ و ۲۶۳- جلاءالعیون، ج ۱، ص ۳۰۴: (… اتشجع هذا على هذا؟ تشجّع الکبیر على الصّغیر؟ فقال (ص): هذا حبیبى جبرئیل یقول: یا حسین! شدّ على الحسن فاصرعه.
۳ـ بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۳۰۹: (… فقالت فاطمه: احکم بینهما یا رب و کانت لها قلاده فقال لهما: انا انثر بینکما جواهر هذه القلاده فمن اخذ منها اکثر فخطه احسن فنثرتها و کان جبرئیل و قتئذ عند قائمه العرش فامره الله تعالى ان یهبط الى الارض و ینصّف الجواهر بینهما کیلا یتأذى احدهما ففعل ذلک…
 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید