پدر یا مادر نباید در میان فرزندانشان، بدون جهت فرق بگذارند و از این طریق حسادت و کینهتوزى را در میان آنان ایجاد نمایند. رسول خدا مىفرمایند: «اعدلوا بین اولادکم کما تحبون ان یعدلوا بینکم فى البر واللطف». (۱)
در میان فرزندان خود به عدالت رفتار کنید، همانگونه که دوست دارید دیگران در مورد شما به عدالت و محبت رفتار کنند.
حضرت فاطمه علیهاالسلام در پرورش فرزندان عزیز خود طورى رفتار مىکرد که همه را از عدالتپرورى خویش خشنود مىساخت و با عواطف محبتآمیز مادرى تک تک آنان را به این صفت انسانى و اسلامى تشویق مىکرد.
روزى دو فرزند دلبند فاطمه علیهاالسلام (حسن و حسین علیهمالسلام) در حضور پیامبر خدا کشتى گرفته بودند، در این میان فاطمه علیهاالسلام شنید که پدر بزرگوارش، امام حسن را به پیروزى بر امام حسین ترغیب مىکند حضرت زهرا براساس روح دادگرى عرض کرد: پدرجان! فرزند بزرگ را علیه فرزند کوچک تحریک مىکنى؟ رسول گرامى اسلام فرمودند: تو اطلاع ندارى که برادرم جبرئیل حسینم را بر حسنم تحریک مىنماید.(۲)
اگر چه رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله در برابر تحریک جبرئیل (امام حسین را علیه امام حسن) تحریک مىکرد (امام حسن را علیه امام حسین)، ولى در ظاهر، حضرت فاطمه علیهاالسلام از آن اطلاع نداشت و لذا به صورت سؤالى خواستهاش را مطرح ساخت و روح دادگریش را در مورد فرزندانش نشان داد.
و در یک قضیه دیگر آمده است: روزى امام حسن با امام حسین در کنار یکدیگر مشغول نوشتن خط بودند و هر یک بر دیگرى مىگفت: خط من بهتر از خط تو است و سرانجام داورى را به مادرشان موکول کردند، ولى آن حضرت براى اینکه دل هیچ کدام را نشکند، از داورى خوددارى کرد و موضوع را به امیرالمؤمنین موکول نمود. امیرالمؤمنین این قضیه را به پیامبر خدا و آن حضرت نیز به جبرئیل و به ترتیب، کار داورى به اسرافیل و خداى عالمیان کشیده شد.
جبرئیل از جانب خدا ابلاغ کرد، که فاطمه علیهاالسلام باید بین آن دو داورى کند. آن مادر مهربان و دادگر فرمود: اى فرزندان عزیزم! من دانههاى این گردنبند را در میان شما به زمین مىریزم، هرکس بیشتر آنها را بردارد خط او بهتر است. بلافاصله گردنبند را از گردنش باز کرد و دانههاى آن را در برابر دو نور دیدهاش به زمین ریخت و جبرئیل به امر الهى این منظرهى زیبا را تماشا مىکرد، چون آن نور چشمان زهرا، هر کدام به طور مساوى دانهها را برداشتند، جبرئیل به امر خدا آن یک دانه باقیمانده را دو قسمت کرد و هر کدام یک نصفه را برداشت و دل هیچکدام شکسته نشد. (۳)
این دو قضیه که نمونه صدها جریان دادگرى فاطمه علیهاالسلام با فرزندانش مىباشد، مىرساند که حضرت طورى عمل کرد، که نور دیدگانش ضمن کمالیابى و کمالجویى، نسبت به همدیگر خیلى مهربان و دلسوز باشند، و در برخورد و رفتار خانوادگى احترام یکدیگر را حفظ کنند. به همین جهت بود که امام حسین احترام خاصى به امام حسن داشت و در حضور او صحبت نمىکرد. (ما تکلم الحسین بین یدى الحسن اعظاما له… جلاءالعیون ج ۱ ص ۳۱۷) و به خواهرش زینب فوقالعاده علاقهمند بود و به احترام او- با اینکه کوچکتر از او بود- از جایش بلند مىشد. و همچنین محبت و احترام متقابل زینب به برادرانش….
۱ـ سفینهالبحار، ج ۲، ص ۶۸۴.
۲ـ بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۲۶۸ و ۲۶۳- جلاءالعیون، ج ۱، ص ۳۰۴: (… اتشجع هذا على هذا؟ تشجّع الکبیر على الصّغیر؟ فقال (ص): هذا حبیبى جبرئیل یقول: یا حسین! شدّ على الحسن فاصرعه.
۳ـ بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۳۰۹: (… فقالت فاطمه: احکم بینهما یا رب و کانت لها قلاده فقال لهما: انا انثر بینکما جواهر هذه القلاده فمن اخذ منها اکثر فخطه احسن فنثرتها و کان جبرئیل و قتئذ عند قائمه العرش فامره الله تعالى ان یهبط الى الارض و ینصّف الجواهر بینهما کیلا یتأذى احدهما ففعل ذلک…
عدم تبعیض بین فرزندان
- آبان ۷, ۱۳۹۳
- ۰۰:۰۰
- No Comments
- تعداد بازدید 107 نفر
- برچسب ها : اخلاق, اخلاق خانوادگی, پدر و مادر, تبعیض, حضرت زهرا, فرزندان