معرفی یک سوره
درباره سوره یس چه میدانید؟
در ابتدای ۲۹ سوره از سورههای قرآن، ازجمله سوره یس یک یا چند حرف از حروف الفبا وجود دارد که مجموعاً ۷۸ حرف و معروف به «حروف مقطعه» یا «حروف نورانی» هستند.
برای یس در تفاسیر، معانی همچون «یا محمد»، «یا انسان»، «یا رجل»، «یا سید الاوّلین و الآخرین» بیانشده است. در حدیثی نیز به نقل از حضرت على(ع) و امام باقر(ع) آمده است که یس اسم پیامبر(ص) است.
مشخصات
ترتیب قرآن: ۳۶
ترتیب نزول: ۴۱
جزء: ۲۲ و ۲۳
محل نزول: مکه مکرمه (منزل پیامبر(ص))
تعداد آیات: ۸۳
تعداد کلمات: ۷۳۳
تعداد حروف: ۳۰۶۸
نامهای دیگر
قلب قرآن، ریحانه القرآن، دافعه (بلاهای دنیا و هولهای آخرت را از قارى خود دفع میکند.)، مُعَمَّه (تمام خیر دنیا و آخرت را براى صاحب خود روا میکند)، حبیب نجار، قاضیه (جمیع حاجات دنیوى و اخروى را براى صاحب خود روا میکند.)
شأن نزول
همهمه و سروصدایی از کوچه به گوش مبارکشان رسید. خود را به پشت در رساندند و آرام، از روزنه در نظری به بیرون افکندند. کفار قریش و عدهای از دشمنان بهقصد کشتن ایشان، اجتماع کرده و باخشم، ناسزا میگفتند. به مقصود آنان پی بردند. حضرت، متحیر مانده بودند و در خانه قدم میزدند تا آنکه جبرئیل به محضر ایشان شرفیاب شد. سوره یس را برایشان تلاوت کرد و از ایشان خواست که آیات این سوره شریف را با خود بخوانند و از خانه بیرون روند. حضرت، زمزمهکنان از خانه خارج شدند، اما کافران و دشمنان، ایشان را ندیدند. آن حضرت که آهسته گام برمیداشتند، حتی در کنارشان ایستادند، به آنها نگاه کردند و مشتی خاک بر سر و رویشان پاشیدند، اما مشرکان، غضبناک گردوخاک بیدلیل را دیدند، ولی ایشان را ندیدند.
بعد از آن، پیامبر اسلام(ص) بدون هیچ خطری به مسجدالحرام رفتند. فردی که از مقابل آن جمعیت مشرکان عبور میکرد، از آنان پرسید: برای چه اینجا نشستهاید؟ پاسخ دادند: آمدهایم تا کار محمد(ص) را یکسره کنیم. آن مرد گفت: چه نشستهاید که ایشان را در مسجدالحرام دیدهام! آنان شرمگین و شکستخورده، فقط به یکدیگر نگاه کردند.
سیری در سوره
در این سوره، نخست از مسئله نبوت سخن به میان آمده و سپس حال مردم را در قبول و رد دعوت انبیا بیان مىکند و مىفرماید: نتیجه دعوت حق انبیاء، احیاى مردم است و اینکه آنان در راه سعادت واقع شوند و حجت بر مخالفان تمام شود. در ادامه، آیاتی چند درباره توحید آمده است با بیان نشانههاى وحدانیت خدا. مسئله معاد، زنده شدن مردم در قیامت براى گرفتن جزا و جداسازى مجرمین از متقین نیز از دیگر موضوعات این سوره است.
فضیلت و ثواب آن
پیامبر(ص)
* خداوند به قاری این سوره پاداش کسى که دوازده مرتبه قرآن را تلاوت کرده عطا میکند.
* هر مریضى که در موقع احتضار قرائت این سوره را بشنود به عدد هر آیه، ده فرشته بر او نازلشده و براى او استغفار نموده و در تشییع جنازهاش حاضر شده و بر او نماز میگذارند.
امام باقر(ع)
* ثواب تلاوت آن برابر بیست حج است.
* شنیدن آن، ثواب انفاق هزار دینار زر سرخ در راه خدا را دارد.
امام صادق(ع)
هر کس پیش از آنکه بخوابد در شب و یا روز آن را تلاوت کند در حفظ خداوند باشد و فرشتگانى را موکل او فرماید که او را از شر شیطان رجیم و هر آفت دیگرى محافظت کنند.
خواص
ایمنی از آفات و بلاها
پیامبر(ص): هر کس این سوره را بنویسد و با خود نگاه دارد، از آفات و بیمارىها مصون و ایمن گردد و از چشم بد، حسد، کینه مغرضین، شر جن و انس، اعراض و دردها، به اذن خداوند محفوظ باشد.
پیدا شدن گمشده
شخصی به امیرالمؤمنین(ع) عرض کرد: بفرمایید وقتی چیزی یا کسی گم میشود چه باید بکنم؟
حضرت(ع) فرمودند: دو رکعت نماز بخوان و در هر دو رکعت بعد از حمد «یس» بخوان و بعداز آن بگو: «یا هادی الضالّهِ رُدَّ عَلَیَّ ضالَّتی؛ ای هدایتکننده گمشدگان، گمشدهام را به من برگردان.»
افزایش شیر مادر
پیامبر(ص): اگر این سوره را نوشته و بشویند و آبش را به زن شیرده بنوشانند، شیرش زیاد شود.
ایمنی از فشار قبر
حضرت صادق(ع): تلاوت این سوره باعث وسعت قبر، ایمنی از فشار قبر و عبور آسان از صراط است.
کاهش عذاب قبر
پیامبر(ص): کسى که به قبرستانی وارد شود و یس را بخواند، خدا در آن روز از عذاب ایشان تخفیف و براى او به عدد امواتى که در آنجا هست، حسناتى نوشته خواهد شد.
رفع فقر
جهت رفع فقر هر بامداد «آیه ۶۸ یس» تلاوت شود.
چند آیه مشهور
* آیه ۹: پیامبر(ص) برای محفوظ ماندن از دست ابوجهل و همچنین هنگام خروج از منزل در شب لیلهالمبیت این آیه را تلاوت میکردند و همین باعث شد که دشمن ایشان را نبینند و جانشان محفوظ بماند. مشهور است که این آیه را برای مخفی شدن از دشمن تلاوت میکنند.
* آیات ۲۰ تا ۲۹: بیانگر داستان مردی مؤمن به نام حبیب نجار.
* آیات ۱۲، ۳۳، ۵۲، ۶۸، ۷۸ تا ۸۱ نمونهای از آیات اثبات معاد است.
* آیات ۸۲ و ۸۳: طبق نقل علامه طباطبایی(ره) «آیه ۸۲» از برجستهترین آیات قرآن است که بیانگر قدرت بینهایت خداوند در خلقت است.
توصیههای علما
برای بهره بیشتر از سوره یس، این چند توصیه علما را هم بخوانید:
* سعی در تلاوت روزانه
* فرستادن ۱۴ صلوات قبل و بعد از تلاوت این سوره
* هدیه کردن ثواب تلاوت سوره یس به حضرت زهرا(س).