تراکم استخوانی در مادران شیرده کم می شود ولی این وضعیت دائمی نیست و با تکمیل دوران شیردهی استخوان ترمیم می شود.
در مرکز تحقیقات تغذیه کودکان در دانشکده پزشکی هاستون به بررسی این مسأله پرداخته شده است. در یک بررسی تغییرات استخوانی ۷۶ مادر تازه زایمان کرده در طول ۲ سال ثبت شده است، که نیمی از آنها تغذیه با شیر مادر و بقیه تغذیه با شیر خشک را انتخاب کردند.
تحقیقات قبلی نشان داده بودند که شیردهی موجب کاهش تراکم استخوانی می شود که خطر بروز پوکی استخوان را افزایش می دهد. در حقیقت ۴ تا ۶ درصد کاهش تراکم استخوانی در مهره های کمر حاصل می شود زیرا مادر شیرده هر روز حدود ۲۱۰ میلی گرم کلسیم از طریق شیر از دست می دهد. تحقیق اخیر هم همین مطلب را تأیید می کند ولیکن ادامه تحقیقات نشان داد،
مادرانی که شیردهی را تا ۹ ماهگی ادامه داده اند، تراکم استخوانی آنها نسبت به زمانی که تازه زایمان کرده بودند ۳ درصد بیشتر شده و با ۲ سال شیردهی کامل ، تراکم استخوانها به مرور افزایش یافته و به حالت اولیه باز می گردد.
اگرچه تراکم استخوانی در مادرانی که با شیر خشک کودکشان را تغذیه کرده بودند تغییری نداشت و کاسته نشد ولیکن عقیده محققین بر این است که این کاهش خفیف و افزایش مجدد تراکم استخوان با شیردهی موجب محکم ترشدن استخوان مادر می شود.
البته باید توجه داشت مادر شیرده ، روزانه به ۳ لیوان لبنیات مقداری بادام و سبزیجاتی چون اسفناج و جعفری و نعناع و کرفس و کلم نیاز دارد تا ۱۰۰۰ میلی گرم نیاز کلسیم او تأمین شود.
اهمیت شیردهی و مزایای شیردهی برای مادر و کودک
الناز سیفی پس از نه ماه بارداری با تولد نوزاد فصل دیگری در زندگی مادر اغاز می شود.در این دوران نیز مادر می بایستی از وجود خویش کودکش را حیات بخشد و نیازهای کودک در اغوش پرمهر مادر تامین شود. شیر اولین غذایی است که به نوزاد معرفی می شود .خداوند بهترین غذای ممکن را با کیفیت و کمیت تمام در اختیار کودک قرار داده است. شیردهی از پستان بهترین و ارجح ترین روش تغذیه کودک تا ۶ ماه اول زندگی است. هیچ شیری در طبیعت به اندازه شیر مادر در تامین نیازهای کودک موثر نیست.شیر مادر مزایای بسیار زیادی برای کودک و نیز مادر دارد. از جمله مزایای شیر مادر برای شیرخوار میتوان گفت : •شیر مادر از لحاظ ارزش غذایی بالاتر از هر نوع شیر دیگری است.مقادیر پروتئین , چربی و کربوهیدرات ها در شیر انسان کاملا با دیگر شیرها متفاوت بوده و ویژه فرزند انسان می باشد. •شیر مادر به علت تازه بودن از نظر احتمال الودگی میکروبی مطمئن است. و همیشه تازه و در دسترس است. • بهترین ماده غدایی برای تمامی شیرخواران حتی نوزادان نارس شیر مادرشان می باشد.با توجه به وضعیت ویژه نوزاد ترکیب شیر مادر نیز تغییر می کند. شیر مادران کودکان نارس با ترکیب شیر مادر کودکان دیگر متفاوت است •شیر مادرحاوی مواد ضد میکروبی طبیعی و سلولهای ایمنی است . • شیر مادر خطر حساسیت زایی بسیار پایینی دارددر حالی که بقیه انواع شیر به ویژه شیر گاو در شیرخوار حساسیت ایجاد می کند. •ترکیب شیر مادر روز به روز و مرحله به مرحله متفاوت و متناسب با نیاز های فیزیولوژیک شیرخوار است •کودکان شیرمادر خوار کمتردر معرض چاقی قرار دارند. •شیر مادر باعث تکامل دندان ها و فک در شیرخوار می شود. •با دادن شیر مادر به کودک هزینه های خانواده بسیار کاهش می یابد . این نعمتی است که خداوند ارزانی کرده تا تمام کودکان دنیا از یک موهبت به عدالت برخوردار باشند. •تغذیه با شیرمادر باعث افزایش بهره هوشی کودک می شود. •احتمال ابتلا به دیابت در کودکان شیرمادر خوار در سالهای بعد کمتر است. •ابتلا به عفونت ها در شیرمادر خواران کمتر است. و از مزایای شیردهی برای مادر می توان گفت : •شیردهی به مادر کمک می کند تا سریعتر به وزن قبل بارداری برسد. •شیر دهی ازپستان باعث تحکیم روابط عاطفی مادر و کودک می شود. •عدم شیردهی باعث افزایش خطر سرطان پستان میشود. پژوهش های مختلف نشان داده است که در زنانی که ۱۲-۴ ماه به کودکشان شیرداده اند در مقایسه با انان که کمتر از ۳ ماه شیردهی داشته اند خطر سرطان پستان ۱۱ % کمتر است. •عدم شیردهی باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان تخمدان در خانم ها می شود. در طول تاریخ زنان همواره کودک خود را از شیر خود تغذیه می کردند ولی مدتی بعد با به وجود امدن شیرهای فرمولا و تبلیغات گسترده این شرکتها کم کم شیرحشک جای شیر مادر را گرفت . مادان کمتر راغب بودند شیر خود را به فرزندشان بدهند و گاهی به علت برخی باورهای غلط مادران راغب بودند شیر خشک یا شیر گاو به شیرخوارشان بدهند . امروزه با مطالعات جهانی مشخص شده است که هیچ شیری نمی تواند جای شیر مادر را بگیرد . شیر مادر بهترین غذای ممکن برای کودک در بدو حیات است . سازمان جهانی بهداشت تلاش های بسیاری کرده است تا شیردهی از پستان را برای ارتقای سلامت کودکان در تمام کشورهای دنیا پشتیبانی کند و از سوی دیگر اصول صحیح یک شیردهی موفق به مادران اموزش داده شده و نگرانی های مادران رفع گردد. به طوریکه امروزه تبلیغ شیر خشک و شیشه شیر در کشورهای جهان ممنوع می باشد.