امام علی (ع)؛ منظم باشید

امام علی (ع)؛ منظم باشید

شما دو فرزندم- حسن و حسین- و همه خاندان و فرزندانم، و هر کس را که این وصیت من بدو رسد، به تقوای از خدا و سامان بخشیدن به کارها سفارش می‌کنم.
آفرینش، بر اساس نظمی الهی بنا نهاده شده است. تمام قوانین ساری و جاری در خلقت حکایت از نظمی دارد که خداوند در پدیده‌های هستی قرار داده است. چنانچه در قرآن کریم از زبان حضرت موسی در معرفی پروردگار می‌خوانیم:
پروردگار ما همان کسی است که همه چیز را خلعت خلقت پوشانید و آنگاه هدایت فرمود. و نیز می‌خوانیم: خداوندی که- مخلوقات را- آفرید و استوار گردانید. همان کس که اندازه گرفت و هدایت فرمود. تابش آفتاب و فروغ مهتاب و پرتو ستارگان و بارش باران و تلاطم امواج و رویش گیاهان، جلوه‌هایی از نظم حاکم در آفرینش خداوندگار قادر متعال است. همانگونه خلقت خداوند بر پایه نظمی شگفت‌انگیز و بهت‌آور استوار است، دین خدا هم بر مبنای نظمی الهی پابرجاست. نخستین و مهمترین جلوه نظم دین در عبادات رخ نموده است:
نماز که پایه دین معرفی شده است، در اوقاتی معین و با نظم و ترتیبی مشخص انجام می‌گیرد.
روزه در زمانی معلوم و در اوقاتی خاص از شبانه‌روز، مقرر گشته است.
حج در زمانی خاص و با ترتیبی کاملاً دقیق و مرتب انجام می‌پذیرد.
اندازه و میزان زکات و خمس در اموالی معین، واجب شده است.
حتی استحبابات دینی، خواب و بیداری، استراحت و تغذیه و… همگی نظم و حساب و کتاب ویژه خود را داراست. و خلاصه آنکه تمامی اعمال و رفتارهای فردی و اجتماعی بر اساس نظم و ترتیبی خاص، مقرر گشته است.
یکی از پایه‌های اصلی دین، امامت و ولایت است و امامت، عامل اصلی نظم دین و نظام مسلمین است. چنانچه حضرت صدیقه طاهره در خطبه معروفی که در مسجد نبوی ایراد فرمودند، به این امر بسیار مهم اینگونه تصریح و تاکید کردند: خداوند امامت ما را نظامی برای امت قرار داده. (۱)
و در سلام به ائمه می‌گوییم: درود بر شما ای بزرگانی که زمام و سررشته دین و نظام و سامان مسلمین شما هستید. (۲)
و خطاب به حضرت صاحب‌الزمان هم عرض می‌کنیم: دین به وجود نازنین تو سامان می‌گیرد و یکتاپرستان با قیام تو عزت می‌یابند. (۳)
بی‌تردید سامان بخشیدن به امور فردی و اجتماعی، موجبات پیشرفته و پیروزی و سربلندی جامعه می‌باشد، اما فراتر از این نکته، آن است که بدانیم پیروی از امامان شیعه عامل اصلی نظام جامعه مسلمانان است و سامان جهان و عزت مسلمانان نهایتاً در حضور حضرت صاحب‌الزمان جلوه‌گر می‌شود.
و نهایتاً آنکه آن حضرت خود درباره قرآن فرموده است: آگاه باشید که- رمز- نظم میان شما در قرآن است. (۴)

پی‌نوشت:
1.بحارالانوار، ج ۶، ص ۱۱۱
2.بحارالانوار، ج ۹۸، ص ۲۶۰
3.بحارالانوار، ج ۹۹، ص ۹۹
4.نهج البلاغه، نسخه صبحی صالح، خطبه‌ی ۱۵۸

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا