پازل حل کردن کودک در تربیت او نقش خاصی ایفا می کند و باعث تقویت نوشتن و عزت نفس و نیز رشد مهارت های کودک می شود. در این مقاله قصد داریم این مطلب را بیشتر باز کنیم.
۱ـ افزایش عزتنفس
مشکل است بگوییم کودکان دقیقا از چه سنی میتوانند پازلها را کامل کنند. تکمیل سادهترین پازلها نیاز به کسب مهارتهای استدلالی دارد. با این وجود اگر کودکان از سنین پایین شروع به بازی با پازلها کند، به تدریج یاد میگیرد که روشها و مهارتهایش را برای حل آن توسعه دهد. با هر موفقیت، آنها احساس خوشایندی خواهند داشت و عزت نفس آنها افزایش پیدا میکند. بنابراین بهتر است از زمانی که مهارتهای حرکتی کودکتان کمی قویتر میشود، بازی کردن با پازلها را یاد بگیرد.
۲ـ بهبود یکپارچگی حسی
مثلا بازی کردن با پازل برای کودک ۲۱ ماهه موجب هماهنگی عملکرد دست و چشم او میشود. با تمرین، حرکات دست و مچ او ثابت میشود و موجب تقویت استدلال فضایی او خواهد شد. پازلهای مخصوص کودکان نوپا، برجستگیهایی دارند. کودکان این برجستگیها را با انگشت شست و سبابه خود میگیرند و همین موضوع باعث تقویت مهارت در دست گرفتن اشیا میشود و او را برای نوشتن آماده میکند.
۳ـ بهبود حافظه
قبل از معرفی یک پازل پیچیده و سخت، ابتدا یک پازل ساده و راحت به کودک معرفی کنید. بچهها معمولا علاقه به تکمیل یک نوع پازل به طور مکرر دارند و همیشه همان نوع پازل را میخواهند. کل فرآیند بازی با پازل از پیدا کردن قطعه مناسب تا به یادآوردن جای مناسب آن و سپس قرار دادن آن در جای مناسب خود، باعث تقویت حافظه خواهد شد.
۴ـ با مثال توضیح دهید
یکی از مهمترین راههای آموزش بازی کردن با پازل و تکمیل قطعهها، این است که صبورانه آن را برای کودک توضیح دهیم. عکس مربوط به پازل را به او نشان دهید. به طور منظم کودک را تشویق کنید که خودش حل پازل را به عهده بگیرد و آن را تکمیل کند. اگر کودکتان بیشفعالی دارد، این بازی باعث تقویت صبر و استقامت در او میشود.
۵ـ کمک به کودک با هدفگذاری
شما بعد از ۲۱ ماهگی متوجه تاثیرات قابل توجه بازی کردن با پازل روی رشد مهارتهای مختلف کودک خواهید شد. به مرور کودک مهارتهای ذهنی خود را برای تکمیل و جور کردن قطعهها کنار هم، افزایش میدهد. هدف کودک این است که این بازی را به سرعت، همراه با روشهای ماهرانه انجام دهد. برای کودک زمان و اهداف استراتژیک تعیین کنید و بابت موفقیتش به او پاداش دهید.