اولین ها ۵

اولین ها 5

اولین شلیک در جنگ
ملک حسین پادشاه وقت اردن شلیک‌کننده اولین گلوله‌ای بود که از یک دستگاه تانک در جنگ ایران و عراق شلیک شد.حامد المجبوری وزیر خارجه عراق در گفت و گو با روزنامه الحیات گفت :«۲۲ سپتامبر ۱۹۸۰ (۳۱ شهریور ماه ۱۳۵۹) بود که صدام و ملک‌حسین در نزدیکی خطوط آتش روی یک دستگاه تانک رفتند و پادشاه اردن با شلیک اولین گلوله، آغاز جنگ را تبریک گفت.»
اولین شهر بزرگ اشغال شده
سربازان عراقی در اولین روز مهرماه سال ۱۳۵۹ شهر سومار را تصرف کردند در دومین روز تهاجم سراسری نفت شهر و مهران و روز بعد موسیان، در چهارم مهرماه ایران بستان را نیز از دست داد. اولین شهر بزرگ اشغال شده قصر شیرین بود که در پنجم مهرماه از دست دادیم.
اولین شهر تصرف شده عراق
شهر بندری فاو اولین شهر از شهرهای عراق است که در دوران دفاع مقدس در عملیات والفجر ۸ به تصرف رزمندگان اسلام درآمد.در فاصله ۹۰ کیلومتری شمال غربی آن شهر صنعتی بصره قرار دارد.عملیات والفجر ۸ در بیستم بهمن ماه سال ۱۳۶۴ توسط سپاه پاسداران با پشتیبانی هوایی و توپخانه و هوانیروز ارتش ساعت ۲۲ با رمز یا زهرا (س) آغاز شد.طی این عملیات پنجاه هزار نفر از نیروهای دشمن کشته و زخمی شدند و دو هزار نفر دیگر به اسارت رزمندگان اسلام درآمدند.
شهر حلبچه دومین شهر تصرف شده توسط رزمندگان اسلام بود.
اولین شهر قربانی سلاحهای شیمیایی در جهان
پس از جنگ جهانی اول وسیع‌ترین حملات شیمیایی در طول جنگ ۸ ساله عراق علیه ایران روی داد اولین استفاده ثبت شده ۲۳ دی ماه سال ۱۳۵۹ در منطقه‌ای بین هلاله و نی‌خزر در پنجاه کیلومتری غرب ایلام اعلام گردیده است. گسترده‌ترین حمله عراق در ساعت ۱۶ روز هفتم تیرماه سال ۱۳۶۶ در شهر سردشت در استان آذربایجان غربی انجام شد که ۱۱۰ نفر به شهادت رسیده و ۱۵۰۰ نفر مصدوم شدند. در طول ۸ سال دفاع مقدس بنابر آمار موجود رژیم عراق ۲۴۲ حمله شیمیایی به مناطق کشورمان داشته است و در حال حاضر بیش از یکصدهزار مجروح شیمیایی وجود دارد.
اولین شهید تفحص
سرباز وظیفه یحیی عبدالمحمدی فرزند محمد اولین شهید گروه تفحص شهدا بود وی از نیروهای تیپ ۲۶ انصار گردان شمال غرب بود که افتخار انجام وظیف را در جست و جوی پیکر پاک شهدا از آن خود کرد او در تاریخ ۲۵/۱۲/۱۳۶۹ در منطقه حاج عمران واقع در ارتفاعات پیرانشهر در حین انجام وظیفه بر اثر انفجار مین شربت شهادت را نوشید.
اولین شهید خبرنگار
اولین شهید روزنامه کیهان، در دفاع مقدس، شهید یوسف نصوحی پور عضو تحریریه این روزنامه بود که در عملیات دب‌حران در چهاردهم آبانماه سال ۱۳۵۹ به شهادت رسید. اولین شهید روزنامه اطلاعات ایرج ایزدپناه بود که در تاریخ ۱۸/۱۰/۱۳۵۹ در هویزه به شهادت رسید. اولین شهید روزنامه جمهوری اسلامی، شهید فتح‌الله ژیان پناه بود که در تاریخ ۲/۸/۱۳۵۹ در سرپل ذهاب به شهادت رسید. اولین خبرنگار و گزارشگر شهید خبرگزاری جمهوری اسلامی شهید حسین فرهادی کوهپایی بود که در تاریخ ۱۰/۷/۱۳۵۹ در منطقه موسیان در غرب کشور به شهادت رسید.
اولین شهید روحانی دفاع مقدس
حجه‌الاسلام محمد حسن قنواتی (شریف) اولین روحانی شهید دفاع مقدس است وی در سرزمین خوزستان در دهستان قصبه چشم به جهان گشود تحصیلات خود را با رفتن به حوزه علمیه قم آغاز کرد تا از راه علم به مردم آگاهی دهد با شروع جنگ تحمیلی گروه الله‌اکبر را تأسیس نمود و در یک ماموریت در خرمشهر به شهادت رسید.
اولین شهید غیر ایرانی
اولین شهید غیر ایرانی که در مصاف با دشمن بعثی در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل به شهادت رسید.شهید علی خفاجی فرزند عبدالامیر بود وی از مسلمانان شهید عراق بود که از سوی مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق از شهرستان جهرم عازم جبهه‌های نبرد حق شد و در حلبچه به شهادت رسید.پیکر پاک این شهید پس از تشییع در گلزار شهدای جهرم به خاک سپرده شد.
اولین شهید مجلس
دکتر مصطفی چمران نماینده حضرت امام خمینی در شورای عالی دفاع و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اولین شهید مجلس در دوران دفاع مقدس بود.اولین شکار با ضد هوایی ساخت سپاه
اولین موشک ضد هوایی نیروی هوایی سپاه «میگ ۲۵» عراق را در آسمان اصفهان شکار کرد.آقای هاشمی رفسنجانی در مراسم اختتامیه اولین دوره آموزش عمومی تیپ ویژه هوابرد بسیج سپاه پاسداران و اولین دوره آموزش نظامی نمایندگان مجلس در چهارم مردادماه ۱۳۶۷، ضمن متزلزل دانستن دولت عراق، اظهار امیدواری کرد که در سال جاری با اعزام گسترده نیروها به جبهه تحولی سرنوشت‌ساز در تاریخ جنگ و منطقه روی دهد.
اولین شکست دشمن
اولین شکست دشمن در تاریخ ۹/۸/۱۳۵۹ در عملیات کوی ذوالفقاری در جبهه آبادان رقم خورد.در این عملیات بیش از ۷۰۰ نفر از نیروهای عراقی کشته شدند و ۵۰۰ نفر دیگر به اسارت رزمندگان اسلام درآمدند.در این عملیات غنائم زیادی ازدشمن توسط نیروهای مردمی سپاه ارتش و نیروهای کمیته انقلاب اسلامی به دست آمد.
اولین عملیات آبی خاکی رزمندگان اسلام
عملیات خیبر در سوم اسفندماه سال ۱۳۶۲ در منطقه هور در جزایر مجنون آغاز شد این عملیات آبی‌خاک رزمندگان اسلام در طول دوران دفاع مقدس بود در این عملیات ۱۱۸۰ کیلومتر از زمین‌های منطقه آزاد شد اما حاج همت اکبر زجاجی، حمید باکری و یاغچیان در این عملیات به شهادت رسیدند.
اولین عملیات استراتژی تعقیب دشمن
عملیات والفجر۹ اولین عملیات از سلسله نبردهای مربوط به استراتژی تعقیب دشمن در جبهه شمالی، در منطقه چوارتا با طراحی و فرماندهی سپاه پاسداران در سه محور اجرا شد و نیروهای ایرانی توانستند در دو مرحله به اهداف مورد نظر همچون کوخ نم‌نم، ناصر، ماماخلان، موبران، پلنگه سور و قله کاژال(پیر) کچل که از بلندترین قلل منطقه است، دست یابند. این عملیات در جبهه شمالی – سلیمانیه – چوارتا- با رمز یا الله در پنجم اسفندماه سال ۱۳۶۴ آغاز شد.
اولین عملیات با فرماندهی مشترک ارتش و سپاه
در تاریخ ۳۱/۲/۱۳۶۰ همزمان سه عملیات به نام امام علی (ع) در شوش و سوسنگرد به اجرا درآمد. فرماندهی عملیات را سرهنگ نیاکی فرمانده لشگر ۹۲ بر عهده داشت. در این عملیات یگانهای لشگر ۹۲ اهواز، نیروهای سپاه و گروه جنگهای منظم حماسه آفریدند.
اولین عملیات با نام یکی از آیات قرآن
عملیات والفجر اولین عملیات رزمندگان اسلام بود که با نام اولین آیه سوره والفجر، «والفجر و لیال عشر…»، در منطقه فکه به مرحله اجرا درآمد.
اولین عملیات برون مرزی
عملیات رمضان اولین عملیات برون مرزی رزمندگان اسلام بود که در ۲۳ تیرماه سال ۱۳۶۱ مصادف با شب ۲۱ رمضان و در ساعت ۲۱:۳۰ دقیقه با رمز مبارک «یا صاحب‌الزمان(عج)» در مطنقه عملیاتی شلمچه در شرق بصره آغاز شد عملیات رمضان در مدت ۱۵ روز در منطقه‌ای به وسعت ۱۶۰۰ کیلومتر مربع انجام گردید.
اولین عملیات بیرون راندن دشمن تا نقطه رهایی
عملیات طریق‌القدس در سی دقیقه بامداد روز یکشنبه هشتم آذرماه سال ۱۳۶۰ در منطقه سوسنگرد به اجرا گذاشته شد سربازان سپاه اسلام با اقتدار به نیروهای بعثی مستمر در غرب سوسنگرد حمله کردند ضمن آزادسازی شهرستان و هفتاد روستای تابعه تا نقطه مرزی تنگه چزابه پیشروی کردند و همچنین ارتباط نیروهای دشمن را در شمال و جنوب خوزستان قطع نمودند. تعداد زیادی از افراد دشمن را به اسارت گرفتند و غنائم بسیاری را به دست آوردند.
اولین عملیات تفحص پیکرهای شهداء
با پایان یافتن دوران دفاع مقدس و پذیرش قطعنامه ۵۹۸ کار جست و جوی مفقودین و پیکرهای پاک شهداء یکی از مهمترین دغدغه‌های مسئولان کشور و فرماندهان جنگ قلمداد شد. کار جست و جوی پیکرهای پاک و مطهر شهدای دفاع مقدس از سال ۱۳۶۷ آغاز و تا آخرین روزهای سال ۱۳۶۹ به صورت پراکنده ادامه یافت. اما با تشکیل کمیته جست و جوی شهدا و مفقودین، اولین عملیات رسمی تفحص پیکرهای پاک شهدا‌ء در پنجم فروردین ماه سال ۱۳۷۰، در منطقه پنجوین (در منطقه عملیاتی والفجر۴) در ارتفاعات کانی‌مانگا آغاز شد. کمیته جست و جوی مفقودین بنابر مصوبه شورای امنیت ملی در شهریور ماه سال ۱۳۷۰ تشکیل شد. تا اوایل سال ۱۳۸۲ نزدیک به ۴۸ هزار پیکر شهید در عملیات کاوش در ۲۸۶ منطقه شناسایی شده، کشف گردید. بزرگترین گور دسته جمعی کشف شده مربوط به شهدای طلاییه با ۱۴۰ شهید بود. در بزرگترین تشییع انجام شده در سال ۱۳۷۳، پیکرهای پاک ۳۱۲۰ شهید در تهران تشییع شد.
اولین عملیات دریایی سپاه در خلیج فارس
عملیات کربلای ۳ در شهریورماه سال ۱۳۶۵ اولین عملیات دریایی بود.
اولین عملیات رزمی کمیته انقلاب اسلامی
مدتی از محاصره آبادان می‌گذشت و از سوی عراق فشارهای زیادی وارد می‌شد که شاید تنها جاده منتهی به آبادان را هم به تصرف خود درآورد و در آن زمان تنها نیروهای سپاه و تعدادی از نیروهای مردمی که از نظر نظامی محدودیت های زیادی داشتند در مقابل دشمن ایستاده بودنتد در آن زمان مقرر شد در حدود یک تیپ یا بیشتر از نیروهای کمیته انقلاب اسلامی به فرمان آیت‌الله خامنه‌ای سریع به وسیله دهها فروند هواپیمای سی یکصد و سی وارد اهواز شدند و از آنجا وارد منطقه عملیاتی گردند.با توکل به خدا فشاری که در آن روز از سوی دشمن به آبادان وارد گردید.دفع شد و این اولین گامی بود که کمیته‌ها در رابطه با جنگ برداشتند.
اولین عملیات گسترده در غرب
عملیات کربلای ۱۰ اولین عملیات گسترده در غرب کشور بعد از انتقال میدان اصلی جنگ از جنوب به شمال بود که به همت سپاه پاسداران طراحی و اجرا شد در این عملیات فرمانده توپخانه سپاه حسن شفیع‌زاده به شهادت رسید.
اولین عملیات منظم
اولین عملیات منظم رزمندگان اسلام امام مهدی (عج) بود این عملیات در ۲۶ اسفندماه سال ۱۳۵۹ در منطقه غرب سوسنگرد آغاز شد.
اولین عملیات مین روبی نیروی دریایی
عملیات مین‌روبی توسط واحدهای قدرتمند نیروی پرتوان دریایی جمعه ۲۳ مردادماه سال ۱۳۶۶ آغاز گردید، عملیات مین‌روبی با قابلیت کنترل فاصله چهارصد متر تا پانصد کیلومتر از آبهای مناطق جنوبی صورت گرفت. عملیات قرنطینه دریایی نیز در پاکسازی آبهای مورد نظر جهت تکمیل عملیات انجام گرفت.
اولین عملیات نیروی هوایی ارتش
نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تنها به فاصله دو ساعت پس از اولین حمله دشمن در بعدازظهر روز ۳۱ شهریور در اولین عملیات خود دو پایگاه مهم هوایی عراق به نامهای «الرشید» و «شیبه» را آماج حملات کوبنده و بمب‌های آتشین خود قرار داده و صدمات جبران ناپذیری به این پایگاه‌ها وارد نمودند. خلبانان حماسه‌آفرین نیروی هوایی در بامداد روز یکم مهرماه با به پرواز درآوردن نزدیک به دویست فروند هواپیمای جنگنده و حمله پایگاهها و مراکز مهم نیروی هوایی عراق به وسیله ۱۴۰ فروند هواپیمای شکاری، درسی فراموش نشدنی به دشمن متجاوز دادند در این عملیات بزرگ هوایی، تمامی پایگاه‌ها و مراکز مهم نیروی هوایی دشمن، به استثنای پایگاه «الولید» مورد تهاجم قرار گرفت.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا