اولین عملیات نیروی هوایی ارتش
نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تنها به فاصله دو ساعت پس از اولین حمله دشمن در بعدازظهر روز ۳۱ شهریور در اولین عملیات خود دو پایگاه مهم هوایی عراق به نامهای «الرشید» و «شیبه» را آماج حملات کوبنده و بمبهای آتشین خود قرار داده و صدمات جبران ناپذیری به این پایگاهها وارد نمودند. خلبانان حماسهآفرین نیروی هوایی در بامداد روز یکم مهرماه با به پرواز درآوردن نزدیک به دویست فروند هواپیمای جنگنده و حمله پایگاهها و مراکز مهم نیروی هوایی عراق به وسیله ۱۴۰ فروند هواپیمای شکاری، درسی فراموش نشدنی به دشمن متجاوز دادند در این عملیات بزرگ هوایی، تمامی پایگاهها و مراکز مهم نیروی هوایی دشمن، به استثنای پایگاه «الولید» مورد تهاجم قرار گرفت.
اولین عکسالعمل ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران پس از عزل بنیصدر
پس از عزل بنیصدر از فرماندهی کل قوا توسط امام خمینی (ره) ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران،در اطلاعیه ۵۳۰ خود اعلام کرد:نیروهای زمینی ،هوایی و دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران ماموریتهای خود را تحت رهنمودهای امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی برپایه قانون اساسی و نظام جمهوری اسلامی ایران با تمام توانایی انجام خواهند داد.
اولین فرمانده لشگر شهید
شهید حاج ابراهیم همت اولین فرمانده لشگر از یگانهای رزمی سپاه است. او فرمانده لشگر ۲۷ محمد رسول الله (ص) بود که پس از سالها مجاهدت در تاریخ ۱۶/۱۲/۱۳۶۲ در جزیره مجنون به شهادت رسید.
اولین فرماندهان شهید در سانحه هواپیما
در روز هفتم مهرماه سال ۱۳۶۰ یک فروند هواپیمای سی ۱۳۰ در حوالی کهریزک سقوط کرد که در آن پیکرهای پاک جمعی از شهدا، مجروحان و نیز عدهای از چهرههای شاخص ارتش اسلام بودند که طرح تاریخی شکست حصر آبادان را با موفقیت کامل اجرا کردند. سرداران رشید اسلام سرلشگر ولیالله فلاحی رییس ستاد مشترک، سرتیپ جواد فکوری مشاور ستاد مشترک و فرمانده سابق نیروی هوایی، سرتیپ سید محمود نامجو وزیر دفاع، یوسف کلاهدوز قائم مقام سپاه پاسداران خرمشهر از جمله شهدای این واقعه جانگداز بودند.
اولین فرماندهان نیروهای مسلح
اولین فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی در دوران دفاع مقدس تیمسار «ظهیرنژاد» بود، اولین وزیر دفاع و فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران «سرهنگ جواد فکوری» بود. اولین فرمانده نیروی دریایی ارتش ناخدا «بهرام فاضلی» بود.
اولین فرمانده سپاه پاسداران برادر «مرتضی رضایی بود».
اولین فرمانده نیروی زمینی سپاه «شهید حسن باقری» (افشردی) بود.
اولین فرمانده نیروی دریایی سپاه سردار «حسین علایی» بود.
اولین فرمانده نیروی هوایی سپاه اکبر رفان بود.
اولین فرماندهی که وارد خرمشهر شد
عملیات بیتالمقدس یک ماه به درازا کشید و در این مدت حسین خرازی نه تنها به عنوان بازوی توانمند فرماندهی عالی عملیات نظامی ایفای نقش کرد بلکه از هر لحظه برای حضور مستقیم در خط مقدم منطقه نبرد سود میبرد. او اولین فرماندهی بود که قدم به خاک خونین شهر گذارد.
اولین فیلم جنگی سینمای ایران
اولین اثر سینمایی با مضمون جنگی پس از شروع جنگ تحمیلی فیلم «مرز» به کارگردانی جمشید حیدری بود.مرز نخستین فیلمی است که ماجرای آن بر محور تجاوز دشمن و مقاومت در برابر تجاوز قرار گرفته است و میتوان صفت جنگی را بر آن اطلاق کرد. این فیلم تنها اثر جنگی به نمایش درآمده در سال ۱۳۶۰ و اولین تجربه سینمایی کارگردانش است.
اولین فیلم عملیات نیروی هوایی
عقابها اولین فیلم سینمای ایران است که عملیات نیروی هوایی را در جریان ۸ سال دفاع مقدس به تصویر میکشد.فیلم عقابها به کارگردانی ساموئل خاچیکیان و به نویسندگی محمدرضا یوسفی تدوین شده است.
اولین فیلمساز شخصیتپرداز
ابراهیم حاتمیکیا اولین فیلمسازی است که در سینمای دفاع مقدس شخصیتپردازی واقع گرایانه را در میان نیروهای خودی جدی گرفت فیلم مهاجر یکی از نمونههای موفق کوشش حاتمیکیا بود در سالی که جنگ تحمیلی به پایان رسید فیلم مهاجر دومین تجربه موفق حاتمیکیا جلوی دوربین رفت.
اولین فیلمنامه نویسی جانباز
اولین مسابقه فیلمنامه نویسی جانباز از سوی مرکز توسعه فرهنگی ،معاونت فرهنگی و ورزشی سازمان امور جانبازان در سال ۱۳۸۲ برگزار شد.این فیلمنامه در سه بخش دنبالهدار، بلند و کوتاه به ترتیب برگزیدگانی داشت و جوایزی اعطا شد.
اولین قرارگاه عملیاتی غرب
شهید صیاد شیرازی به خاطر هراسی که درکردستان ارائه داده بود از فرمانده وقت کل قوا تاییدکار گرفته بود.او لازم میدید که برای فرماندهی مناطق غرب و شمال غرب که در دست ضد انقلاب بود قرارگاهی که به این مناطق مرکزیت داشته باشد تشکیل دهد این قرارگاه با این اوصاف در آن زمان بود که با همت او برپا شد البته آن موقع به خاطر پایین بودن درجه ایثار (سرگرد) با کمک بنیصدر اولین درجه موقت را دریافت کرد.وی با اخذ دو درجه به سرهنگی رسید و با حکمی که توسط او صادر شد قرارگاه عملیاتی غرب شکل گرفت این قرارگاه متشکل از نیروهای ارتش و سپاه بود.
اولین قرارگاه مشترک سپاه و ارتش
در عملیات طریقالقدس برای اولین بار قرارگاه مشترک «نصر» میان ارتش و سپاه توسط سردار سرلشگر شهید حسن باقری (افشردی) بنیان نهاده شد. شهید باقری خود فرماندهی آن قرارگاه را بر عهده گرفت.
اولین کاربرد واژه دفاع مقدس
اولین بار که امام خمینی واژه دفاع مقدس را به کار بردند در ۲۲ بهمن سال ۱۳۶۰ مصادف با شانزدهم ربیعالثانی ۱۴۰۲ به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی بود.
اولین کاروان نفتکش
نخستین کاروان نفت کشهای کویتی دو روز بعد از تصویب قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت، حرکت خود را از سواحل امارات متحده عربی در دریای عمان به سوی خلیج فارس آغاز کرد.در همین کاروان با توجه به اسکورت ناوهای آمریکایی یک مین منفجر شد که حیثیت امریکا به خطر افتاد.
اولین کتاب با قهرمان دختر
اولین اثر که قهرمان داستان دختر است کتابهای «کلاس انشاءوکلید» نوشته منصوره شریف زاده است که در سال ۱۳۶۰ منتشر شد.
اولین کتاب داستانی جانبازان
اولین مجموعه مشترک داستانهای کوتاه ویژه نوجوانان درباره جانبازان درسال ۱۳۷۶ انتشار یافت.آثار این مجموعه مربوط به برگزیدگان نخستین دوره مسابقه داستاننویسی کوتاه درباره جانبازان جنگ تحمیلی بود که به همت دفتر ادبیات ایثار وابسته به بنیاد جانبازان برگزار شد.
اولین کتاب کودک درباره مهاجرت
در نخسین سال آغازجنگ تحمیلی کتابی به نام «وقتی که دود جنگ در آسمان دهکده دیده میشود» از یک نویسنده نوظهور منتشر شد که تنها تا آغاز آوارگی یک خانواده روستایی خوزستانی پیش رفته بود، نخستین داستانی که به طور جدی به موضوع مهاجرت پرداخت و وارد مسائل آن شد کتاب «مهاجر کوچک» آقای رضا رهگذر (محمدرضا سرشار) در سال ۱۳۶۰ بود.
اولین کتاب کودک دفاع مقدس
اولین داستان کوتاه راجع به آزادگان در سال ۱۳۶۰ توسط محمد خلیل زاده منتشر شد، که شامل مجموعه دو داستان قهرمانان جنگ است .او در یکی از این دو داستان مجموعهای به نام اسیران که نخستین بار در ادبیات داستانی دفاع مقدس به موضوع آزادگان پرداخت و کوشید تا وضعیت خشن و غیرانسانی اردوگاههای اسرای ایرانی در عراق را مقابل چشمان خوانندگان خود بگذارد.
اولین کشور عربی طرفدار عراق
روزنامه «گاردین» چاپ انگلستان به نقل از منابع فلسطینی در بیروت مینویسد:«شاهحسین پادشاه اردن حدود ۵۰۰۰ نفر از نیروهای خود را به عراق اعزام داشته تا وظایف امنیت داخلی را بر عهده بگیرند و سربازان عراقی برای رفتن به جبهه جنگ با ایران آزاد باشند».
گاردین خاطرنشان ساخت که شاهحسین اولین رهبر یک کشور عربی بود که در جنگ ایران و عراق به طرفداری از عراق برخاسته است.
اولین کنفرانس دفاع مقدس
دانشگاه امام حسین (ع) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با درک ضرورت و فوریت کار جمعآوری و تدوین تجارب علمی و عملی دفاع مقدس و بازکردن فضای مباحث دفاعی در سطح دانشگاهیان و متخصصان کشور در ارتباط با مسائل مختلف نظامی و دفاعی و کمک به ارائه یک خط مشی برنامهریزی شده برای مقابله با تعرضات احتمامی نظامی یک زنجیره فعالیتهای تحقیقاتی را از سال ۶۸ در اداره کل مطالعات دفاعی خود آغاز کرد و با برگزاری سلسله کنفرانسهای بررسی دفاع مقدس با همیاری رده های سپاه و ارتش و دانشگاههای کشور به انجام این مهم همت گماشت. اولین نشست در هفته دفاع مقدس سال ۱۳۶۹ به مدت سه روز در دانشگاه امام حسین برگزار شد.
اولین کنگره فرهنگی ادبی ایثار و جانبازی
بنیاد مستضعفان و جانبازان استان تهران، اولین کنگره فرهنگی، ادبی را در روز جانباز مصادف با چهارم شعبان ۱۴۱۲ ولادت حضرت ابوالفضل العباس (ع) برگزار کرد. این کنگره که شخصیت و فرهنگ جانبازی را از دریچه دید هنرمندان و نویسندگان به تصویر کشید، آثار نویسندگان و هنرمندان طراز اول کشور ودیگران را در زمینههای شعر، داستان، نقاشی، و مقاله به مسابقه گذاشت و به برگزیدگان کنگره جوایز ارزندهای اهدا نمود.
اولین گردهمایی سراسری فرماندهان نیروی هوایی سپاه
اولین گردهمآیی سراسری فرماندهان نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای بررسی وضعیت و امکانات موجود و راههای برخورد هرچه فعالتر با جنگ درتاریخ ۲۸/۶/۱۳۶۶ آغاز شد و دو روز ادامه یافت.
در این گردهم آیی موضوعات زیر مورد بحث قرار گرفت:
۱- نقش نیروی هوایی با توان موجود در جنگ، ۲-مسائل و مشکلات لجستیک ، ۳- نیرو و آموزش، ۴-تشکیلات، ۵-تعمیر و نگهداری، ۶-امور فرهنگی.