تاریخچه بی‌حجابی

تاريخچه بی‌حجابی

از مطالب گذشته به‌خوبی معلوم شد که تاریخ حجاب به آفرینش اولین موجودات روی زمین یعنی حضرت آدم و حوا علیهماالسلام برمی گردد و فراز و نشیب‌های بی‌شماری که در طول تاریخ رخ داده نتوانسته آن را از بین ببرد. تاریخ بی‌حجابی به سبک جدید آن از رنسانس علمی صنعتی اروپا آغاز می‌شود و طبق شواهد تاریخی کارخانه داران بزرگ برای استفاده از نیروی کار ارزان قیمت زنان، زمینه به‌اصطلاح آزادی!! زنان و امکان حضور آنان را در محیط کار پدید آوردند.
زنان بی‌خبر از همه جا در تلاش فراوان برای دست یافتن به حقوق اولیه خویش!!گول این تبلیغات دروغین را خورده و آنان را در این جهت یاری دادند!! دامنه این اقدامات کم‌کم کشورهای اسلامی را نیز فرا گرفت و به‌صورت سلاحی کار آمد برای تضعیف معنویت و اخلاق و سقوط اسلامی بکار گرفته شد و استعمارگران در جهت ترویج آن از هیچ اقدامی فروگذار نکردند در این راستا واژه‌های بسیاری تغییر کرد مذاهب جدیدی توسط استعمار ساخته شد حرف‌هایی در قالب علمی مطرح گردید و… نخستین کشور اسلامی که اقدام به کشف حجاب از بانوان کرد افغانستان بود.
امان الله خان پادشاه افغانستان مسافرتی به اروپا کرده و در مراجعت از اروپا در سال ۱۳۰۶ شمسی به ایران آمد و از طریق خراسان به کشورش باز گشت به‌محض ورود به پایتخت اعلام نمود که زنان بایستی بدون حجاب باشند و نخست خود با همسرش بدون حجاب در مجامع و محافل ظاهر شد.
این بی‌پروائی آن‌هم در کشوری چون افغانستان موجب قیام عمومی در آن کشور گردید و امان الله خان ناچار به استعفا و ترک کشور شد.
دومین کشور را می‌توان ترکیه دانست: بعد از سقوط دولت عثمانی در ترکیه آتاتورک در سال ۱۳۱۳ فرمان منع حجاب را صادر کرد.
در ایران آغازگر بی‌حجابی را زنی بنام قره العین دانسته‌اند وی که در سال ۱۲۲۳ در یک خانواده مذهبی در قزوین به دنیا آمد با ظهور باب به این مسلک استعماری پیوست. وی با کشف حجاب و آرایش کامل ظاهر می‌گشت و به ترویج بهائیت می‌پرداخت تا آنکه فشار افکار عمومی بر دولت ناصرالدین شاه بالا گرفت و قره العین معدوم گردید.
ولی زمینه سازی برای کشف حجاب به‌طور رسمی هم‌زمان با اقدامات آتاتورک آغاز گردید در سال ۱۳۱۳ وزیر معارف وقت مسافرتی به شیراز می‌کند و به مناسبتی مجلس جشنی که از پیش تدارک دیده شده بود برپا می‌کند که عدّه زیادی از طبقات مردم در آن شرکت نموده بودند پس از ایراد سخنرانی‌ها و نمایش در خاتمه آن عده‌ای از دوشیزگان بروی صحنه سِن نمایان می‌شوند و ناگهان نقاب از چهره بر می‌گیرند و ارکستر رقص می‌نوازند و دختران به‌پای کوبی می‌پردازند.
اعتراض و فشار افکار عمومی در همان مجلس و در شهر بالا می‌گیرد و رضا خان به خاطر هراس از قیام عمومی انجام این اقدام شوم را به تأخیر می‌اندازد. ولی پس از مسافرت به ترکیه و اطمینان از آنکه کشف حجاب در کشورهای اسلامی قیام عمومی را به دنبال نخواهد داشت به‌صورت جدی وارد عمل می‌گردد.
کتاب تاریخ بیست ساله ایران در این باره می‌نویسد: مجالس جشن و سخنرانی ابتدا در تهران و شهرهای شمال ایران و سپس به‌تدریج در سایر شهرها برقرار می‌گردد. ولی پیشرفت زیادی نداشت و اکثریت مردم نه تنها استقبال نمی‌کردند بلکه با نظر تنفّر می‌نگریستند تا روز ۱۷ دی‌ماه ۱۳۱۴ که شاه به‌اتفاق ملکه و شاهدخت‌ها در جشن دانشسرای مقدماتی حضور یافتند.
محمود جم نخست وزیر وقت می‌گوید: جالب‌تر از همه این بود که میهمانان حتی وزاء که یک عمر بود باهم دوست و رفیق بودند آن روز برای اولین بار صورت زن‌های یکدیگر را می‌دیدند. چون‌که تا آن روز هیچ دوستی مجاز نبود صورت زن دوست خود را ببیند.
البته این اقدامات بعد از به خاک و خون کشیدن اجتماع مردم مشهد صورت می‌گیرد در این اجتماع که در تاریخ ۲۱ تیر ماه ۱۳۱۴ برای انصراف شاه از عمل تغییر لباس و کشف حجاب در مسجد گوهرشاد قبل از اعلام رسمی آن تشکیل گردیده بود قزاقان دژخیم با کشتن بیش از دو تا پنج هزار تن و اسیر کردن ۱۵۰۰ نفر، مردم را سرکوب و مرعوب نمودند، این موج خشونت به نظر رضاخان اعلام رسمی کشف حجاب را با یک قیام عمومی مواجه نمی‌ساخت.
زیرا که با این عمل دژخیمانه به همگان ثابت کرده بود که از هیچ اقدامی جهت این نقشه استعماری اِباء ندارد.
رضاخان از این اقدامات طرفی نبست تبلیغات مطبوعات وابسته هم تأثیر چندانی نداشت بالاخره بازور سر نیزه به عملی کردن کشف حجاب پرداخت.
امام خمینی در بیان خاطرات تلخ خود از این روز می‌فرمایند: امروز هفده دی است من یادم هست که هفده دی چه شرارتی کرد این آدم رضاخان ، چقدر به این ملت فشار آورد چه اختناقی ایجاد کرد، چه محترماتی را هتک کرد، چقدر سقط جنین شد.
در هفده دی و اطراف هفده دی چقدر مأموران و دژخیمان او به زن‌ها تندی کردند و زن‌ها را از توی خانه‌ها بیرون کشیدند، کارهایی که او کرده است نمی‌شود شرحش داد.
مهدی قلی هدایت در این مورد می‌نویسد: پلیس دستور یافت روسری را از سر زن‌ها بکشد، روسری‌ها پاره شد و اگر ارزش داشت تصاحب، مدتی زد و خورد بین پلیس و زن‌ها دوام داشت بسیار زن‌ها را شنیدم که از خانه بیرون نیامدند ولی این سلاح نیز موثّر واقع نشد.
این اقدامات توسط محمدرضا شاه نیز به‌طور جدی با برنامه ریزی گسترده و البته با ملایمت بیشتری دنبال شد تنها در یکی از جلسات برنامه ریزی کشف حجاب ۳۱ برنامه اجرائی برای برداشتن چادر نظیر استفاده از صدا و سیما، انتشار مقاله، آموزش غیرمستقیم کودکان در مدارس، ممنوع بودن چادر برای دانشجویان و کارمندان به تصویب رسید.
و به‌تدریج به مرحله اجرا گذاشته شد، زنان شریف و نجیب ایرانی اگر چه تحت فشار همه جانبه تبلیغات و عملکرد این پدر و پسر بودند. لکن جز اندکی ناآگاه اصالت خویش را حفظ کردند و برگی دیگر بر افتخارات خویش افزودند و با پیروزی انقلاب اسلامی جهان را متوجه ارزش آن قانون الهی نمودند. بنابراین می‌توان گفت ؛ توطئه کشف حجاب توسط استعمار انگلیس طراحی گردید، بهائیت در ایران مأمور زمینه سازی آن گردید و مزدوران انگلیس امان الله خان در افغانستان، آتاتورک در ترکیه و رضاخان در ایران عامل اجرای این توطئه شوم بودند. 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا