تقدم همسر یا والدین

تقدم همسر يا والدين

پرسش. در تعارض بین ادای حق شوهر و ادای حق والدین کدام ترجیح دارد؟ صله رحم نسبت به پدر و مادر در چه صورتی منوط به اجازه شوهر است؟ اگر شوهر به هر دلیلی (حق یا ناحق) به ادای حقوق والدین مایل نباشد، چه باید کرد؟

پاسخ: اول آنکه صله رحم جزء حقوق والدین محسوب نمی‏شود از آن نظر که پدر و مادرند، بلکه تکلیفی الهی است که در مورد خویشان انجام می‏شود. اگر صله رحم با ملاقات پدر و مادر ممکن نشد می‏تواند به صورت های دیگر، با تلفن یا وسایل دیگری ابراز محبت و مودت کند تا پیوند قطع نشود.
دوم آنکه اگر شوهر به ناحق مانع از ادای حق والدین شود، شوهر مقصر است و باید ارشاد شود که چنین رویه ‏ای صحیح نیست. امّا در صورت تعارض حق شوهر با حق والدین، حق شوهر ترجیح دارد. برای نمونه بیرون نرفتن از خانه از حقوق شو(در اینجا ذکر این داستان مناسب است: در روایت آمده
که مردی از انصار در زمان رسول گرامی اسلام صلی‏ الله‏ علیه‏ و‏ آله برای
انجام کارهایی به مسافرت رفت و قبل از آن با همسرش عهد کرد که از خانه
بیرون نرود تا زمانی که از سفر برگردد. در دوره مسافرت، پدر آن زن مریض شد
پس آن زمان به رسول خدا صلی‏ الله‏ علیه‏ و‏ آله پیغام داد و وضع حال گفت.
آن حضرت صلی‏ الله ‏علیه ‏و‏ آله فرمود در خانه‏ات بنشین و از شوهرت اطاعت
کند. زن چنین کرد تا آن هنگام که پدرش مرد، پیغام به پیامبر اکرم صلی
‏الله‏ علیه‏ و‏ آله داد که پدرم مرده است. حضرتش فرمود: در خانه‏ات بنشین و
از شوهرت اطاعت کن. زن چنین کرد. پس به رسول خدا صلی‏ الله‏ علیه‏ و‏ آله
خطاب رسید که خداوند آن زن را و پدرش را به سبب اطاعت او از شوهرش مورد
مغفرت قرار داد. الکافی، ج ۵، ص ۵۱۳)(شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، قم، جامعه مدرسین، ۱۴۱۳ ق، ج۳، ص ۴۳۹). ) هر است. پس اگر شوهر اجازه نداد که به ملاقات یا عبادت یا حتی تشییع پدر و مادر برود، حق شوهر ترجیح دارد و عدم حضور دراین موارد به معنای قطع رحم نیست.
نکته آخر آنکه اگر حقوق و تکالیف الهی به دقّت شناخته شده، به آن عمل شود، هرگز چنین مشکلاتی پیش نمی‏ آید؛ برای نمونه اگر شوهر بداند که با قطع رحم مرتکب چه گناه بزرگی شده است، مرتکب آن نمی‏شود و اگر زن بداند که از حقوق شوهر است که بدون اجازه‏اش بیرون نرود، با اعمال این حق ناراحت نمی‏شود. ثوابی که در اطاعت از امر شوهر نوشته می‏شود، در هیچ دید و بازدیدی وجود ندارد. (چنان‏ که در روایت است: جهاد زن شوهرداری به نحو نیکو است. الکافی، ج۵، ص ۱۰ و در روایتی دیگر است که جهاد زن به این است که بر آزادی که از شوهر و غیرت اوست، صبر کند.»   پس جوانان قبل از ازدواج در باب نظر اسلام در مورد حق و تکلیف زن و شوهر مطالعه کنند و به آنها پایبند باشند تا مشکلی رخ ندهد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا