تنبیه و زدن کودک چه اثری دارد؟

تنبیه و زدن کودک چه اثری دارد؟

یکی از مسائل مهمی که باید پدران و مادران به آن توجه کنند، مسئله‌ی تنبیه بدنی، و زدن کودکان است، باید سعی کنند، کودک را نزنند، بلکه با حالات روانی و اخلاقی او را سرزنش، و آگاه نمایند، تا دیگر عمل زشت گذشته، را تکرار نکند. روانشناسان کودک، می‌گویند کودکانی که از پدر و مادر خود کتک می‌خورند و تنبیه می‌شوند دچار انحرافات اخلاقی فراوانی می‌گردند از قبیل:
۱- کارها و واقعیت‌ها را از پدر و مادر پنهان می‌کنند.
۲- حیله گر و چند چهره می‌شوند.
۳- به دروغ‌گوئی و کلک زدن روی می‌آورند (برای اینکه کتک نخورند.)
۴- خشن و شرور و بدبین می‌شوند.
۵- دشمن پدر یا مادر شده و اقدام به کارهای خطرناکی می‌کنند.
۶- کینه توز و انتقام جو می‌شوند.
۷- سعی می‌کنند به برادران و خواهران خود ظلم و تعدی نمایند.
۸- از خانه فرار کرده و به انواع آلودگی‌ها پناه می‌برند.
مخصوصاً در مواردی که، کتک بی‌جا، یا زیادی، و غیرعادلانه باشد، و کودک علت تنبیه بدنی را نداند، خیلی زود منحرف می‌شود و تحمل نمی‌کند. (۱)
شخصی از امام رضا (علیه‌السلام) پرسید فرزند بدی دارم و از کودکش شکایت کرد امام پاسخ داد: لا تضر به و اهجره و لا تطل:او را نزن بلکه با کودک قهر کن، اما قهر کردن تو طولانی هم نشود (۲) در این دستورالعمل امام، بحث‌های مهمی در روانشناسی و فن تربیت وجود دارد امام، از تنبیه بدنی کودک، نهی فرمودند، سپس راه حل را در مسائل عاطفی (قهر کردن) و روانی نشان دادند، که پدر قهر کند و مادر واسطه شود و کودک قول بدهد که دیگر کار بد نکند. مخصوصاً علی علیه‌السلام عصبانی شدن را در امور تربیت را بی‌فایده می‌داند که با زدن و خشونت نمی‌شود کودک را عوض کرد. (لا ادب مع غضب) (۳)
پی​نوشت​ها:
۱- زندگی و پرورش کودک. ژان پیاژه ص ۳۷ و ۴۳.
۲- بحارالانوار ج ۲۳ ص ۱۱۴.
۳- غررالحکم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا