نیاز روز افزون به تا مین مواد غذایی و به خصوص مواد پروتئینی از مسائل عمده ای است که بخش عظیمی از سرمایه و انرژی ملتها و دولتها را به خود اختصاص داده است و اصولاٌ باعث دغدغه خاطر دولتها و ملتها گردیده است و از طرفی هزینه های سنگین تولید و عرضه گران قیمت این محصول و همچنین رشد تصاعدی جمعیت باعث فقدان یا کمبود مواد پروتئینی در رژیم غذایی گشته است .
در این بین تولید و مصرف قارچ های خوراکی در اکثر کشور های دنیا با توجه به ارزش غذایی و خواص دارویی بالا جایگاه با ارزش در رژیم غذایی مردم پیدا کرده است و از آنجایی که تولید این محصول ارزشمند از ضایعات استحصالی ، زراعی، باغی و جنگلی مثل کاه و گندم ، جو، ذرت، خاک اره نی،… ممکن می باشد می تواند راه حلی برای استفاده بهینه از ضایعات کشاورزی و تامین بخش عظیمی از غذای جامعه مورد استفاده قرار گیرد و قارچ های خانواده پلوروتوس (صدفی) به لحاظ سازگاری بالا، تکنولوژی ساده، تنوع وسیع بستن و دوره رشد کوتاه از مزایای خوبی برخوردار هستند لذا در ذیل به یکی از روشهای موجود در پرورش قارچ صدفی اشاره خواهد شد.
ابتدا کاه را داخل کیسه پلاستیکی بریزید و با طناب در آن را ببندید کیسه را داخل دیگ بگذارید و سپس وزنه سنگین(موزاییک) را روی کیسه قرار دهید و داخل دیگ آن قدر آب بریزید که کیسه محتوای کاه و موزاییک کاملاٌ زیر آب بروند سپس دیگ را روی اجاق گاز قرار دهید و منتظر بمانید تا آب جوش آید و از زمانی که آب شروع به جوشیدن کرد باید ۳۰ دقیقه بگذرد تا کاه کاملاٌ ضد عفونی شود . سپس کیسه را از آب بیرون آورید و در صورت امکان آن را آویزان کنید تا آب اضافی آن خارج شده و سرد شود.
پلاستیک بذر را که در یخچال نگه داری نموده اید را بردارید و بدون اینکه در آن را باز کنید آن را از روی پلاستیک آنقدر بفشارید تا بذر ها به صورت دانه دانه در آید و کاملاٌ از هم جدا شوند به طوری که با برداشتن در پلاستیکی بذر به راحتی از آن بیرون بیاید.
کاه های ضدعفونی شده را پس از اینکه کاملاٌ سرد شد داخل یک ظرف تمیز ریخته و بذر را هم روی آن ریخته و با دستهای کاملاٌ تمیز آنها را با یکدیگر مخلوط کنیم.
پلاستیک چهارلا را برداشته و آن را باز کنید و مخلوط کاه و بذر را به آن منتقل کنیم و با مشت خوب فشار دهیم و سپس در آن را با طناب ببندید.
تیغ را بر دارید و روی پلاستیک حدوداٌ ۲۴ سوراخ به صورت( x) ایجاد کنید اندازه سوراخها حدوداٌ یک سانتیمتر باشد(سعی کنید فاصله سوراخ ها از یک دیگر برابر باشد)
یک چنگال تمیز هم بردارید و ته پلاستیک چند سوراخ ایجاد کنید تا آب اضافی احتمالی خارج شود.
بسته بوجود آمده را«بستر قارچ» می گویند. این بستر را به داخل حمام منزل ببرید واز سقف آویزان کنید اگر آویزان کردن بستر برایتان امکان پذیر نیست آن را روی یک چها پایه کوچک قرار دهید یا به طریقی عمل کنید که کف بستر با کف حمام که آلوده است تماس نداشته باشد.
نکته: سعی کنید هر روز از حمام استفاده کنید تا رطوبت کافی برای رشد قارچ تامین شود.
هر روز که می گذرد بذر ها رشد می کنند (پنجه دوانی می کند) و روی سطح کاه را می پوشاند و بین ۲۰ الی ۳۰ روز طول می کشد تا تمام سطح کاه را فرا گیرد و کاملاٌ سفید شود تا زمانی که بستر شما در حال پنجه دوانی می باشد فرقی نمی کند که به آن نورو اکسیژن برسر یا نرسد.
پس از ۲۰ الی ۳۰ روز که کاملاٌ بستر شما سفید شد باید منتظر محصول باشید و از حالا به بعد بستر شما هم نیاز به نور دارد و هم نیاز به اکسیژن وسعی کنید پنجره حمام را کمی باز کنید و لامپ حمام را هم روشن کنید تا نور کافی در اختیار بستر قرار گیرد(بهتر است از لامپ کم مصرف سفید استفاده شود)
قارچ ها به صورت تجمعی از سوراخ ها بیرون خواهد زد و حداکثر ۵ الی ۷ روز طول می کشد تا کاملاٌ برسد و بهترین زمان برداشت قارچ قبل از برگشتن لبه های قارچ به طرف بالا می باشد و برای برداشت باید ساقه مشترکی کلاهک ها را با پیچاندن از بدنه جدا نمود(از برداشت کلاهک ها به صورت انفرادی خود داری کنید)
بسترهای فوق را به مدت ۲ماه نگه داری کنید تا حداکثر برداشت قارچ استحصال گردد.
اگر در شهرهایی زندگی می کنید که آب و هوای شرجی دارد (مثل شهرهای استان گلستان،مازندران،گیلان) پس از آماده کردن بسترها نیازی نیست آن را داخل حمام منزل قرار دهید بلکه کافی است آن ها را در فضای آزاد و جای که نور مستقیم آفتاب به آن نخورد قرار دهید(در سایه)
هدف ما از آموزش این روش پیش بینی با آفتاده بالا بردن اعتماد به نفس شماست و با اجرای این روش خواهید فهمید که تولید این قارچ چقدر ساده است ولی اگر قصد دارید این قارچ را تولید و به بازار عرضه کنید می توانید جهت تولید از مکانهایی مثل پیلوت منزل، انبارهای خالی منزل، زیر زمین منزل و مکانهای مشابه استفاده کنید و فقط کافی است دمای این مکانها را( به روش خاص ) به ۲۰ الی ۳۰ درجه سانتیگراد و رطوبت آن را به مدت ۸۵ الی ۹۵ درصد برسانید(مانند شرایطی که در حمام موجود است) .