حجاب اتباع خارجی

حجاب اتباع خارجي

پرسش. وقتی یکی از اتباع‏ خارجی وارد ایران‏ می‏شود، موظف به‏ رعایت حجاب است؛ چرا که ‏قانون‏ کشور ایران چنین‏ حکمی‏ را به‏ دنبال دارد. چرا کشوری مثل‏ رانسه نمی‏ تواند قانون خود را در منع حجاب به مسلمانان تحمیل کند؟ تفاوت این‏ دو در چیست؟

پاسخ: تفاوت در نوع حکومت این کشورهاست. حکومت ایران حکومتی اسلامی است که اقتضائات خاص خود را دارد؛ از جمله این اقتضائات، محدودیت‏هایی است که بر اساس قانون اساسی ـ که مبتنی بر دین اسلام است ـ ایجاد می‏شود امّا حکومت فرانسه حکومت سکولار است که طبق تعریف باید همه افراد جامعه را در انتخاب نوع دین و نوع پوشش آزاد بگذارد. افزون بر اینکه آنچه پرسش کننده فرض کرده است تحقق خارجی ندارد؛ به این بیان که قانون حکومت فرانسه این نیست که هر کسی وارد این کشور می‏شود ملزم به برداشتن حجاب است بلکه قانون منع حجاب تنها در مورد اداره‏ ها و مدارس جاری است؛ در
حالی که نگاه حکومت اسلامی این است که بی‏ حجابی همانند ویروسی است که نباید وارد کشور شود و در قرنطینه آن را رفع کرده، بعد اجازه ورود داده می‏شود.

مضاف بر اینکه حجاب براساس عقل و فطرت انسانی ‏است که هرزنی دور از اغراض دیگر به برتری پوشیده بودن حکم می‏کند.    (رجوع شود به کتاب مسأله حجاب، شهید مطهری.)    بر همین مبناست که قانون پوشیده ماندن منافی با حقوق فطری انسان نیست. گذشته از این مبنا، هیچ مسلمانی حاضر نیست برای رسیدن به منافع دنیوی مثل جذب کار یا تحصیل از دین خود بگذرد. در حالی که مهد دموکراسی، فرانسه، بر خلاف دین مسلمانان، قانونی را وضع کرده است که نتیجه‏اش محروم شدن بسیاری از مسلمانان از شغل و تحصیل است.

نکته دیگر اینکه اگر بین اسلام و قانونی از قوانین بین ‏المللی منافات وجود داشته باشد، اسلام ترجیح دارد؛ حتی اگر با مواد منشور حقوق بشر در تنافی باشد؛ به خلاف قانون حکومت اسلامی؛ حاکم اسلامی می‏تواند از باب ولایت و بر اساس مصالح نظام اسلامی حکمی را صادر کند. این حکم، اجتماعی است نه شخصی ولی افراد موظفند در زندگی اجتماعی که در این کشور انتخاب کرده‏اند به آن پایبند باشند؛ همانند حکم محجبه بودن همه افراد حتی اتباع خارجی.
در نگاه کلی اسلام در همه مواردی که مربوط به زندگی از فردی و اجتماعی، سخن دارد و کلام دین همان سخن فطرت بشر است و در مقام مقایسه بر قوانین بشری ترجیح عقلانی دارد. نامه امیرمؤمنان علیه‏السلام به مالک اشتر نماد حقوق بشری است که دین ترسیم می‏کند. احکام و حدود شرعی حتی قصاص توجیه عقلانی دارند در حالی که صرف به زندان افکندن مفاسدی را به دنبال خواهد داشت. افزون بر اینکه همه جرم‏شناسان به حذف احکام به ظاهر خشن مثل اعدام معتقد نیستند. به نظر می‏رسد باید برای رساندن پیام اسلام به جهان تلاش کرد. یکی از پیام‏ها جهانی اسلام، این است که امور شرعی در اسلام منطبق بر تکوین است؛ از جمله حجاب مطابق با طبیعت و فطرت آدمی است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا