آیتالله سبحانی در نشست هماندیشی حجاب
حجاب با فطرت زنان سازگار است
حضرت آیتالله محمدتقی سبحانی نیز در سخنانی در هماندیشی حجاب، مسئولیتها و اختیارات دولت اسلامی گفت: در این همایش، حجاب از دو جهت فرهنگ سازی در جامعه و اختیارات دولت اسلامی در این خصوص مورد بررسی قرار گرفته است و در نظر است با انجام این گونه کارهای فرهنگی، عفاف مطرح شود. ملاک تنها چادر و پوشش ظاهری نیست و باید به عفاف پرداخت که یکی از آثار و نتایج آن، رسیدن به حجاب و پوشش مناسب در جامعه است.
وی افزود: همه بایدها و نبایدها انسانها از باورهایشان سرچشمه میگیرد. انسانی که اصالت ها را در مادیات میداند، به ماوراء اعتقاد نخواهد داشت. رفتارهای ما میوهای از درخت عقیده است و اگر ما بتوانیم عفاف را در جامعه احیا و ریشهای کنیم، در این صورت، دیگر مسایل نیز قابل حل خواهد بود.
آیتالله سبحانی، جوهر زن را در عفاف دانست و خاطرنشان کرد: تنها اسلام به پوشش اهمیت نداده، بلکه پیش از اسلام نیز حجاب و پوشش ظاهر برای زنان وجود داشته است. زنان یونان و فینیقیها نیز لباس بلندی میپوشیدند که تا روی پا را میپوشاند. این موضوع نشان میدهد که حجاب برای زنان امری فطری است و زمانی که مسئلهای در تمام قانونها باشد، فطری محسوب میشود و حجاب هم از این دسته مسایل است.
این استاد حوزه علمیه قم با اشاره به این که پوشش مخصوص مسلمانان نیست، گفت: جرجی زیدان میگوید اگر مقصود از حجاب، پوشاندن بدن است، این موضوع پیش از اسلام نیز بوده و مسیح نیز به آن سفارش کرده است. ایرانیان باستان نیز به پوشش زنان اهمیت بسیاری میدادند و نمونههایی از آن در شاهنامه فردوسی دیده میشود. فردوسی با وجود آن که از شاعران شیعی بود، علاقه خاصی به ترسیم ایران پیش از اسلام داشت و حجاب را در آن دوران نیز به تصویر کشیده است. او در یکی از ابیات شعرش از زبان دختر رستم میگوید نه کسی صدایم را شنیده و نه خودم را دیده است.
این موضوع نشان میدهد که حجاب و پوشش زنان برخلاف فطرت آنها نیست و بدحجابی بر آنها تحمیل شده است.
آیتالله سبحانی یادآور شد: داشتن حجاب به آن معنا نیست که بانوان در گوشه خانه بنشینند. زنان علاوه بر وظایف خانه، میتوانند در مسایل اجتماعی و سیاسی نیز شرکت کنند. گاهی دشمنان در این مورد سمپاشی میکنند تا حجاب را به عنوان محدودیتی برای زنان معرفی کنند. عفت کنترل کننده قوای درون انسان است که به این موضوع در مفردات راغب نیز اشاره شده است. راغب در این کتاب به مسئله حجاب که میرسد، بدن را مانند کشوری به تصویر میکشد که سلطان آن عقل است و سرباز سرکش آن، شهوت که تنها با عفاف و حجاب میتوان این سرباز را کنترل کرد.
وی حجاب را معرفی فرهنگ اسلامی دانست و گفت: در غرب برای انجام هر کاری آزادی میدهند، ولی با حجاب مخالفت میکنند. این موضوع نشان میدهد که آنها از غلبه اسلام بر مسیحیت نگرانند و اجازه ورود محجبهها را به دانشگاه نمیدهند. آنها میخواهند با از بین بردن حجاب، مسئله برهنگی را مطرح کنند و به این ترتیب اسلام را نابود سازند. از این رو دولت اسلامی باید بیش از هر چیز به این موضوع اهمیت دهد و از راه رسانه و مدارس وارد عمل شود و جامعه را به هویت اسلامی خود نزدیک کند.
سبحانی با اشاره به جوسازی های دشمنان تصریح کرد: برخی، حجاب را دخالت در حقوق زنان میدانند. در حالی که ملت ایران، تابع قرآن و اسلام هستند و اسلام نیز اقتضا میکند که زنان با حجاب وارد اجتماع شوند. دشمنان گاهی به دید وارثیه زنان اشاره میکنند و آن را ظلمی در حق زن میدانند. پاسخ این افراد را مرحوم آیت الله طباطبایی در المیزان میدهد و میگوید ظاهر قضیه این است که زن، نصف مرد حق دارد ولی از آن جا که تمام هزینههای زنان بر عهده مردان است و وظیفهای در این راستا بر عهده ندارند، این قانون درست به نظر میرسد.
اختیارات دولت در مورد حجاب از جنبه حقوقی بررسی نشده بود
در ادامه هماندیشی حجاب، دکتر ابراهیم شفیعی سروستانی، دبیر این همایش، با ارائه گزارشی، گفت: تا به حال در کشورمان نتوانسته بودیم از جنبه فقهی و حقوقی، مسئولیتها و اختیارات دولت را در مورد حجاب، بررسی کنیم. در دهه هفتاد پژوهش های اندکی درباره حجاب انجام شده بود، ولی این پژوهشها از نظر فقهی و حقوقی نبود. این خلأ سبب شد که پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به این موضوع توجه کند.
وی مقالههای رسیده به دبیرخانه هماندیشی حجاب را ۳۵۰ مقاله عنوان کرد و یادآور شد: از بین این مقالهها، ۳۰۳ مقاله با رویکرد اجتماعی است و ۴۷ مقاله رویکرد فقهی ـ حقوقی است و در کنار توجه به جنبه آسیبشناسانه این موضوع به جنبه فقهی و حقوقی آن نیز توجه شده است.
دبیر هماندیشی حجاب، خاطرنشان کرد: در بیشتر این مقالهها تلاش کردهایم اختیارات و مسئولیتهای دولت اسلامی را مطرح کنیم و حجاب بانوان اهل کتاب، جهان گردان و اقلیتهای مذهبی را نیز در نظر گیریم. ده مقاله نیز در ویژه نامه این هماندیشی چاپ شده است.
شفیعی سروستانی با اشاره به گفتوگوهایی که برای این همایش تهیه شده تصریح کرد: با چهارده نفر حقوقدان و مسئول مراکز زنان گفتوگو شده که به صورت کتابهایی ارائه خواهد شد.
گفتنی است این همایش از سوی دفتر تبیلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و با همکاری شورای فرهنگی ـ اجتماعی زنان، مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما، دفتر مطالعات و تحقیقات زنان و دفتر امور بانوان وزارت کشور برگزار میشود و عصر امروز نیز در محل پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه خواهد داشت.