پرسش : چرا نفس انسان ها را به کارهای بد بیشتر وا میدارد تا کارهای خوب؟ و چگونه میتوانیم نفس را مهارش کنیم؟
پاسخ: چرا و چگونه ما باید کاری کنیم که نفس خوب داشته باشیم که برسیم به نفس مطمئنه؟ در این کشمکش بین عقل و نفس که همواره در وجود انسان هست،آن نفس اماره، هواهای نفسانی ـ نه خود نفس ـ که گفته شد، هواهای نفسانی با عقل انسان درگیر است. اگر انسان طرف عقل را گرفت، عقل بر نفس و بر هوای نفس پیروز میشود. و این هوای نفس را کنترلش میکند. و یواش یواش انسان به آن مراحل بالای نفسانی میرسد. که این در قرآن هم هست که میفرماید: «امّا مَنخافَ مَقامَ ربِه و نهی النفس عَنِ الهَوی» (النازعات: ۴۰) کسی که از مقام پروردگارش خوف داشته باشد و نفس را از هواهای نفسانی بازبدارد نهی کند «فَاِنَّ الجنّه هیالمأوی» (النازعات: ۴۱) به مقام قرب میرسد به کمال میرسد.
دوم تزکیه نفس است نفس باید مرتب پاک سازی بشود و مرتب تحت نظارت و پاکسازی باشد. «قَدْ اَفْلَحَ مَنْ زَکَّیها وَ قَد خابَ مَن دساها» نفس انسان مثل یک مار میماند که هر چقدر انسان بهش آذوقه و غذا بدهد و بیشتر به آن برسد این قویترمیشود، یک زمانی میرسد که انسان را میبلعد به تعبیر مولوی.
نفس اژدرهاست او کی مرده است؟
از غم بی آلتی پژمرده است
اگر آلت و ابزار و غذا برایش فراهم کردی یواش یواش قوی میشود. ما نفس را ضعیف نگه داریم تزکیهاش کنیم اجازه ندهیم که هواهای نفسانی رشد کنند،که این مطلب را قرآن تحت عنوان تزکیه نفس یاد میکند. این دو کار را انجام بدهند و بعد عبادات و توسّلات ابزاری قابل توجه هستند. و راه هایی هستند برای رسیدن به این نتیجه که اشاره شد.