حضرت معصومه (س) خواهر امام رضا (ع) در سال ۱۷۳ هجری قمری در شهر مدینه به دنیا آمد و در سال ۲۰۱ هجری قمری در سن ۲۸ سالگی در راه رسیدن به امام رضا (ع) در شهر قم دیده از جهان فرو بست. با زندگینامه حضرت معصومه بیشتر آشنا شوید.
با توجه به این که حرم حضرت معصومه (س) در شهر قم قرار دارد بررسی زندگی نامه ایشان از اهمیت خاصی برای ما ایرانیان برخوردار است. در این مقاله سعی کردهایم تا خلاصهای از زندگینامه حضرت معصومه (س) را برای شما بازگو کنیم.
تولد حضرت معصومه (س)
حضرت معصومه (س) در روز یکم ذیالقعده سال ۱۷۳ هجری قمری در شهر مدینه و ۲۵ سال بعد از تولد برادرش امام رضا (ع) به دنیا آمد. پدرش امام موسی کاظم (ع) و مادرش نجمه خاتون نام داشت. روز تولد حضرت معصومه (س) را به عنوان «روز دختر» نامگذاری کردهاند.
حضرت معصومه (س) و برادرش امام رضا (ع)
امام رضا (ع) در سال ۲۰۰ هجری قمری به دستور و تهدید مأمون راهی خراسان شد و حضرت معصومه (س) هم یک سال بعد برای پیوستن به ایشان راهی خراسان شد.
علت ازدواج نکردن حضرت معصومه (س)
حضرت معصومه (س) ازدواج نکرد و برای این امر دلایل مختلفی را ذکر میکنند. بعضی معتقدند که امام موسی کاظم (ع) دستور داده بود که هیچ یک از دخترانش ازدواج نکنند و بعضی میگویند که کسی پیدا نمیشد که لیاقت ازدواج با ایشان را داشته باشد، اما هیچکدام از این دلایل نمیتواند درست باشد.
به نظر میرسد این قسمت از وصیتنامه امام موسی کاظم (ع) بتواند روشنکننده این مسئله باشد:
«.. هیچ یک از دخترانم را نباید برادران مادری و سلاطین و یا عموهایشان شوهر دهند، مگر با نظر و مشورت حضرت رضا (ع). اگر بدون اجازه او به چنین کاری اقدام کنند، با خدا و رسول خدا مخالفت ورزیدهاند و در سلطنت خدا منازعه نمودهاند، زیرا او به مصالح قومش در امر ازدواج آگاهتر است، پس هر کس را او تزویج دهد اطاعت کند و هر کسی را او تزویج نکند فرمان برد.»
به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت که شاید دور بودن امام رضا (ع) از ایشان و منوط بودن ازدواج ایشان به رضایت امام رضا، دلیل ازدواج نکردن حضرت معصومه (س) باشد.
البته دلایل دیگری هم برای ازدواج نکردن حضرت معصومه ذکر کردهاند. مثلاً این که ترس و وحشت مردم از حکومت پر خفقان آن زمان بهقدری بود که کسی جرئت نمیکرد با دختران امام موسی کاظم (ع) ازدواج کند.
وفات حضرت معصومه (س)
در طول مسیر رسیدن حضرت معصومه (س) به خراسان بود که کاروان آنها در شهر ساوه با مخالفان اهلبیت که از طرف حکومت امور شده بودند درگیر شدند. حضرت معصومه دچار بیماری شد و برای استراحت به شهر قم رفت. در مورد این که وفات حضرت معصومه (س) به مرگ طبیعی بوده یا این که به شهادت رسیده است نظرهای مختلفی وجود دارد.
حضرت معصومه (س) مدت ۱۷ روز در شهر قم و در محلی به نام «بیت النور» ماند و سرانجام در روز ۱۰ ربیعالثانی و بنا به قولی روز ۱۲ ربیعالثانی سال ۲۰۱ هجری قمری چشم از جهان فرو بست.
حرم حضرت معصومه (س) در شهر قم همواره میزبان زائران فراوانی است که به زیارت ایشان میروند.