کودکان و نغمات دلنشین مادرانه!
حقیقت این است که کودک قبل از تولد با ضرباهنگ قلب مادر انس میگیرد و شادمانیهای مادرانه را در مییابد؛ از همین روست که مادران سرتاسر جهان از همان نخستین روزهای تولد ، برای بچه های خویش لالایی میخوانند و برخی از آنان سرودهای ملی و محلی سرزمینشان را زیر لب زمزمه میکنند. هرچند نوزادان از درک مفاهیم این لالاییها در میمانند، اما از آهنگ و حالت شاعرانه آن شادمان میشوند.
لالایی، اولین عهد و رابطه ای است که بین مادر و کودک بسته میشود ، رشته ای است نادیدنی که از لبان مادر تا گوش های کودک میپرد و اثر جادویی آن خواب عمیق و آرامشبخشی است که بر کودک چیره میگردد. رشته هایی که نمایانگر آرمانها و آرزوهای راستین مادر است و جنبش پیاپی گاهواره، رنگی از توازن و تکرار بر آن می افزاید. این آرزوها چنان بی دلهره و ساده بر زبان جاری میگردند که ذهن شنونده در اینکه آنها آرزو هستند یا واقعیت، مردد و سرگردان میماند. گویی که مادر از سویدای قلبش میخواهد که بشود و میشود.
چراغها خاموش شدهاند. تنها سوی کم نوری روی سایه دیوار، مادر و یک نوزاد آهسته گام برمیدارند. صدایی نیست، جز آوای زمزمه مادر که در گوش های کوچک جگر گوشه ای زمزمه میکند: «لالا، لالا، گلم باشی، تو درمون دلم باشی، بمونی مونسم باشی، بخوابی از سرم واشی، لالا، لالا»
تبسمی روی لبان شما نشست؟! بدتان نمیآید کسی باشد که بوی شیر بدهد تا شما برایش لالایی بخوانید یا شاید هم هوس کرده اید بخوابید روی پاهای مادر؟! بعد انگشتهای پیری که همانند آن روزها دیگر جوان نیست بلغزد لای موهایتان بخواند: لالا، لالا، گلپونه … . آری این آهنگ مشترک مادرها، حتی آدم بزرگها را نیز آرام میکند، تا چه رسد به این طفلکیهای کوچک که تازه چند روزی است از ضرباهنگ گوش نواز قلب مادر جدا شدهاند، مگر میشود ۹ ماه و ۹ روز و ۹ ساعت با ضرباهنگ موزون یک قلب مهربان زندگی کرد ، بعد از آنجا کنده شد و یکباره چسبید به هیاهوی این دنیا که پر از صدای آهن و فولاد است؟!
لالایی میتواند ضرباهنگ متقارن و متوالی شبیه قلب مادر ایجاد کند و این لحن و صدا قادر است تمام شرایط و فضای خوابی ایده آل را برای بچه ها فراهم سازد. هرچند که بچه ها هیچ شناختی از مفهوم این لالایی ندارند.
بچه ها لالایی را نمیفهمند!
فکر میکنید بچه ها مفهوم لالایی را در مییابند؟ آنان آمدن گدا را میشناسند؟ وقتی مادر برای کودک نجوا میکند: «لالا، لالا، گل پونه، گدا آمد درِ خونه، نونش دادیم بدش اومد، خودش رفت و سگش اومد.» این نوزاد چند ماهه ما هنوز هیچ تصویر روشنی از زنان، گدا و سگ ندارد. اما از چه سبب توی چشم های مادر لبخند میزند و آهسته آهسته چشمانش خمار خواب میشود. همان وقت که مادر خمیازه میکشد و با صدایی کشدار میخواند: لالا، لالا، نخواب تنها میمونم … بچه ها صرفاً کلیت ماجرا را در مییابند. آنان تصویر واضحی از مفاهیم لالایی ندارند ، همانگونه که خیلی از ما آدم بزرگها زبان کُردی، آذری و حتی اروپایی و … را درک نمیکنیم. ولی از لحن و ضرباهنگ آن لذت میبریم. بچه ها نیز از تمامیت جریان یعنی همان آغوش گرم مادرانه، نجوا و لحن مهربان و آن حرکات موزون گاهواره، آغوش و یا هر چیز دیگری لذت میبرند و برای خوابیدن به فضایی امن میرسند.
عادت های خوشایند
مادران با خواندن «لالایی» کودک خود را یاری میدهند که واقعیت ها را واضحتر درک کند و بهسوی نیک سیرتی، معنویت، خیرخواهی و مهربانی رو آورد. بچه هایی که در چنین فضاها و با اینگونه عادتهای خوشایند رشد می یابند از همان کودکی، مهرورزی را می آموزند. آرامشی که با شنیدن نوای دلنشین مادر به کودک دست میدهد، لذت بخشترین و شیرینترین آرامش هاست که کودک در گستره های دیگر عمر، به آن لذت دست نمی یابد و ارتباط عمیق عاطفی که از لالایی شنیدن و خواندن حاصل میشود، از جمله عمیقترین ارتباط های طول عمر انسان محسوب میگردد.
لالایی ها، نغمه هایی هستند که مادران روستایی و شهری برای کودکانشان به هنگام خواباندن آنان میخوانند. این نغمهها که ساخته افراد عادی اند، از واژه های ساده ای برخوردارند با آهنگی ویژه خوانده میشوند که اغلب بیان کننده دردها و آرزوهای مادران در حق فرزندانشان و در واقع نخستین وسیله آشنایی کودکان با شعر و قصه هستند.
زمزمه های «لالایی» گویای شیرین ترین نغمه ها برای کوچکترها و نشانه صمیمی ترین عواطف از جانب بزرگترها می باشند.
کودکی که تا لحظاتی دیگر به خواب میرود، دوست دارد با ندای گرم و دلنشین مادر یا پدر چشم هایش را برهم بگذارد و به خواب رود و خواب های خوبی ببیند و پس از بیداری، دوباره که خسته شد، باز هم با لالایی به خواب شیرین فرو رود. او نیز سالها بعد که بهسرعت برق و باد میگذرند، همین زمزمه ها را برای فرزندش خواهد خواند و فرزند وی هم یاد خواهد گرفت که آنها را به خاطر بسپارد. لالایی هایی که به یادگار مانده، بیش از هر چیز توسط خود مادران با زمینه های اعتقادی اخلاقی ساخته، پرداخته و صیقلی شده است و چهبسا مادرانی بنا بر ذوق و سلیقه خود گاهی کلماتی را در قالب و سبک همان لالایی بدان افزودهاند و دردانه خویش را چه در گهواره، چه بر سینه و چه روی پاهای خویش به خواب کشانده اند.
کنار هم قرار گرفتن واژه های لالایی که ساخته مردم ساده و گمنام هستند، گاهی به دور از اصول و قواعد شعر سنتی است؛ اما این نه عیب لالاییها، بلکه حسن آنهاست. چرا که در آنها توجه بهسادگی و احساس مطرح است نه طرح اندیشه و صنعتگری و … .
شاید بتوان گفت که آغوش مادر یا گهواره، نخستین کلاس درس و ترنمهای لطیف لالاییها و اولین برنامه یادگیری کودک است که خط به خط و صفحه به صفحه از کتاب مقدماتی زندگی توسط اولین معلم در قالبی دلنشین به کودک آموزش داده میشود.
میتوان گفت که برخی از لالاییها در نخستین کلاس درس برای کودک حاوی پیامهای ارزشی مهمی چون دوست داشتن، خوب بودن، ایمان، وفاداری و ایثار است.
کودک برای حفظ ارتباط جسمی و عاطفی نه ماههای که با مادر داشته و از خونش تغذیه کرده و با پژواک صدای قلب وی آرام گرفته است، به هر عاملی متوسل میشود تا سرود این همراهی و با هم بودن را از زبان مادر بهصورت کلماتی آهنگین و موزون و در وزن تپش قلب مادر و هم قافیه با سرچشمه های خون وی در قالب لالایی از زبان او مکرر بشنود.
مطالعه بسیاری از اسناد مربوط به لالاییها در بایگانی اسناد فرهنگ مردم نشان میدهد که نجواهای مادرانه در اغلب نقاط کشور با وجود اختلاف در محتوای اشعار و درونمایههای شعری غالباً از یک نظم و وزن واحدی به لحاظ اجرا و کارکرد برخوردارند.
برخی از لالاییها جلوهای از آرزوهای تحقق نیافته مادران هستند، بعضی از آنها بیانگر آلام درونی مادران در ایام حسرتبار گذشته اند، شماری حاوی نصایح اخلاقی و تعدادی دیگر مشحون از تعالیم دینی و قرآنی و بالاخره برخی در بیان مفارقت از پدر و آرزوی سلامتی برای او و بعضی دیگر شامل دعا به جان کودک برای مصون ماندن وی در مسیر پر پیچ و خم زندگی هستند. نمونهی لالایی از این دست عبارت است از:
آلا لا لا گلم باشی/تو آرام دلم باشی/نشینی در کناره مه/نمیرم و برم باشی
آلا لا لا گل سنبل/جهان شد پر گل و بلبل/بیا با مه رویم صحرا/برای هم، بچینیم گل
آلا لا لا، گل لاله/دل از مهر تو خوشحاله/الهی زنده باشی تو/شوی ده ساله، صد ساله
درست است که مضامین لالاییها با هم متفاوت است اما هدف اصلی لالاییها در هر کجا که باشد ،ارتباط صمیمیتر مادر با فرزندان است که در رشد و آیندهی کودک بسیار مؤثر است .
خدا کند به بهانهی اشتغال و خستگی ، فرزندانمان را از شنیدن لالایی محروم نکنیم ……
زیباترین ترانهی دنیا
- آبان ۲۲, ۱۳۹۴
- ۰۰:۰۰
- No Comments
- تعداد بازدید 87 نفر
- برچسب ها : اتاق مطالعه, ترانه مادري, دانستنی ها, مادرانه, مشاوره, والدین