ساماندهی آشپزخانه
فرقی نمیکند که چگونه آشپزخانهای دارید. بزرگ است یا کوچک، «اپن» است یا بسته. هیچ فرقی نمیکند. نظم دادن و مرتب کردن وسایل داخل آشپزخانه میتواند در زمان، فضا و هزینه شما صرفه جویی کند. برای اینکه بتوانید چنین کاری بکنید چند راه پیش روی شماست. سیاهه تهیه کنید قبل از آغاز هر کاری صورتی از وسایل که در آشپزخانه دارید تهیه کنید. دقیقاً یادداشت کنید که چه چیزی دارید و هر کدام از آنها در کدام قسمت یا قفسه قرار گرفتهاند و اینکه معمولاً چه مقدار مصرف دارند. از کدام قفسه و کشوها بیشتر استفاده میکنید و دوست دارید که وسایلی در دسترس تر باشند. کشوها و قفسهها را خوب نگاه کنید و با خودتان محاسبه کنید چه وسایلی را چگونه میخواهید داخل آن قرار دهید تا آنها بهدرستی سر جایشان قرار گیرند.خالی و طبقه بندی کردن از میان قفسهها یا کشوها و کابینتهایتان سه تای آن را علامت گذاری کنید.
البته ابتدا خالی و بعد این کار را بکنید. اولی برای وسایلی که مایلید نگه دارید، دومی برای وسایل دور ریختنی و سومی را برای اشیایی که مطمئن نیستید نگه دارید. سپس همه کابینتها، کشوها و قفسههای آشپزخانه را خالی کنید و وسایل را طبق طبقه بندی گفته شده انجام دهید. وسایلی که در قسمت اول و قسمت اشیای لازم میگذارید؛ آنهایی است که شما روزانه و بهطور معمول از آنها استفاده میکنید یا آنها را دوست دارید و یا اشیای زیبایی هستند که دور ریختنی نیستند. اشیایی که در مورد آنها شک دارید و مطمئن نیستید که آیا آنها به درد بخورند یا خیر را داخل جعبهای بریزید. چون مطمئن نیستید که آنها را لازم ندارید و از طرفی دلتان هم نمیآید که دور ریخته شوند. پس چارهای نیست داخل کارتنی بریزید، روی آن کارتن بنویسید که چه چیزهایی داخل آن است و آن را در اخبار یا گوشهای که به انباری اختصاص دادهاید بگذارید.
اگر ظرف مدت ۴ ماه آینده سراغ آنها نرفتید و نیازی هم به آن نداشتید مطمئن باشید که دور ریختنیاند.وسایلی که میخواهید دور بریزید ولی هنوز کارایی لازم را دارند و خراب نیستند اما شما به آن احتیاج ندارید را هم میتوانید به کسی بدهید.پر کردن کاری که شما پیش از این کردید؛ یعنی خالی کردن کابینتها این امکان را به شما میدهد که با دید بازتری نسبت به پر کردن آنها بنگرید و بیشتر فکر کنید که چه وسیلهای در چه جایی باید قرار بگیرد.برای پر کردن قفسهها، کشوها و کابینتها به نکات زیر توجه کنید تا کمتر دچار مشکل شوید.
– اندازه کشوها، طول، عرض و ارتفاع آنها را بررسی کنید.
– اندازه ماهی تابه، قابلمه و ظرفهایی که بیشتر مورد استفاده قرار میدهید را هم در نظر بگیرید.
– منطقی فکر کنید. طوری دسته بندی کنید که دسترسی مجدد به آنها راحتتر باشد.
– مراحل دسترسی را کوتاه کنید. وسایل را جایی قرار دهید که به محل استفاده آنها نزدیک باشد. بهطور مثال لیوانها را نزدیک سینک ظرف شویی یا یخچال قرار دهید. ماهی تابه و قابلمهها را نزدیک اجاق گاز قرار دهید و…
– نکته مهم و آخر اینکه تنها وسایلی که مربوط به آشپزخانه است را داخل آشپزخانه نگه دارید. مثلاً جاروبرقی را داخل آشپزخانه نگذارید.
برای آینده واضح است که شما بهزودی برای آشپزخانه خود خرید خواهید داشت. برای این منظور چه میکنید؟ طراحان معتقدند ۱۵ درصد از فضای آشپزخانه خود را خالی نگه دارید. تا به هنگام آمدن وسایل تازه با کمبود جا و جابجایی وسایل مرتب شده مواجه نشوید. برای خالی نگه داشتن این فضا وسایل غیر آشپزخانهای را خارج و البته وسایل بدرد نخور را از داخل آشپزخانه بیرون بیندازید. اما اگر این فضا را ندارید چاره نیست جز اینکه این روش را پیش بگیرید: «هر چیز جدید بهجای یک چیزی کهنه» با این شیوه طبقه بندی در زمان، فضا و پولتان صرفه جویی خواهید کرد مطمئن باشید ابتدای کار سخت است و شما عادت ندارید، بعد از مدتی متوجه میشوید از آشفتگی و سردرگمی در وسط آشپزخانه نجات پیدا کردهاید.