سرپرستی فرزندان

سرپرستي فرزندان

پرسش . چرا حضانت و سرپرستی اطفال به پدر واگذار می‏شود، مگر مادر عاطفه ندارد و یا اطفال به مادر و محبت‏های روحی مادر نیاز ندارند؟

پاسخ: احکام اسلام در مورد خانواده و روابط درونی آن را باید در مجموعه احکام ملاحظه نمود نه در یک زاویه و یک بعد آن. مثلاً در اسلام حق ولایت و سرپرستی بر دوش مرد گذاشته شده؛ چون حق نفقه و تأمین هزینه نیز بر دوش او نهاده شده است. ثانیاً گرچه از جنبه برخی حقوق مرد دارای امتیازاتی است ولی از نظر روحی و روانی فرزند وابستگی شدیدی به مادر دارد به گونه ‏ای که نوعاً فرزندان در کنار مادر می‏مانند و روابط خود را با او حفظ می‏کنند. ثالثاً سفارش ‏هایی که در مورد مادر و حفظ حرمت و رعایت او شده است قابل مقایسه با آنچه در مورد پدر آمده است نیست. رابعاً مسئله نزاع بر سر سرپرستی فرزند بالاخره باید به نوعی حل شود یا باید فرزند را در اختیار مادر گذاشت و یا در اختیار پدر؛ چون بر فرض جدایی راهی جز این نیست که در اختیار یک نفر باشد. در این بین اسلام در مقاطع خاصی فرزند را تحت حضانت مادر و در دیگر موارد او را تحت سرپرستی پدر دانسته است. گرچه در مواردی این موضوع ممکن است موجب رنجش مادر گردد ولی از سوی دیگر او را آزاد نموده تا بتواند راه زندگی خود را انتخاب کند و مرد نیز نتواند از مسئولیت خود شانه خالی نماید.

در حکم «نگه‏داری بچه توسط پدر» هیچ مشکل عقلی وجود ندارد؛ بلکه مصلحت‏های مهمی نیز در نظر گرفته شده است. اسلام حق نگه‏داری دختر را تا هفت ‏سالگی و پسر را تا دو سالگی به مادر داده است؛ یعنی، اگر مادر مایل باشد می‏تواند پسر یا دختر خود را تا این سن‏ها (با پرداخت هزینه آن توسط مرد)نگه‏داری کند و بعد از آن متوقف بر توافق طرفین است. در این حکم هم مراعات مسائل تربیتی و عاطفی شده است؛ چرا که اوج نیاز عاطفی به محبت مادر در این سن‏ها است و هم مراعات مصلحت زن؛ چرا که اگر نگه‏داری بچه‏ها همیشه بر عهده زن می‏بود، در تشکیل زندگی و ازدواج مجدد وی مشکلات فراوانی ایجاد می‏گشت و مسلماً صلاح یک زن نیست که با اولین شکست در زندگی خود، برای همیشه از داشتن یک زندگی گرم و پُرمحبت محروم بماند و متحمل سختی‏ها و دشواری‏های فراوان گردد. انتساب فرزند به پدر و مادر از نظر شرعی یکسان است چنانکه قرآن مجید فرزندان حضرت زهرا علیه السلام را به پیامبر منسوب می‏نماید. با آنکه این انتساب از طرف مادر است (آیه مباهله و ابنانا وابناکم). همچنین عیسی علیه‏ السلام را فرزند ابراهیم علیه‏ السلام می‏داند حال آنکه انتساب او از طریق مادر است. بنابراین انتساب به هر دو یکسان است گرچه رسم امروزه جامعه و اعتبارات فعلی آن است که فامیل را از پدر می‏گیرند.   (برگرفته از کتاب پرسش و پاسخ دانشجویی، ج ۷، ص ۲۴۰.)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
به بالا بروید