پذیرش مسئولیت خانواده
هنگامى که در صدر اسلام، آیهاى درباره عذاب دوزخیان نازل شد، چند تن از جوانان از ترس گرفتارى به چنین عذابى، سر به بیابان نهادند و زندگى عادى خویش را رها کردند. همسران آنان خدمت رسول خدا صلىاللهعلیهوآله آمدند و شرححال شوهران خود را بازگفتند. حضرت از این ماجرا ناراحت شد، به سوى مسجد شتافت و چنین فرمود: «من که پیامبر شما هستم، همسر اختیار کردهام، غذا مىخورم و از بدنم نگهدارى مىکنم و در میان اجتماع به سر مىبرم و با مردم تماس دارم. هر کس از سنت و روش من روى برگرداند، از من نیست».
تقسیم کار در خانواده
حضرت على علیهالسلام و حضرت فاطمه علیهاالسلام پس از تشکیل زندگى مشترک، تقسیم کارهاى خانه را به نظر و مشورت رسول اکرم صلىاللهعلیهوآله واگذاشتند. آنان به آن حضرت گفتند: یا رسولالله! ما دوست داریم ترتیب و تقسیمبندى کارهاى خانهمان با شما باشد. پیامبر نیز کارهاى بیرون خانه را بر عهده على علیهالسلام و کارهاى داخلى را بر عهده حضرت زهرا علیهاالسلام گذاشت. على و فاطمه علیهاالسلام نیز از اینکه نظر رسول خدا صلىاللهعلیهوآله را در زندگى خصوصى خود دخالت دادهاند، بسیار خرسند بودند.
آموزش شجاعت و خداشناسى به کودک هنگام بازى
در روایتى آمده است: هنگامى که امام حسن علیهالسلام کودکى خردسال بود، فاطمه زهرا علیهاالسلام با او بازى مىکرد و هنگام بازى، فرزند خود را بالا و پایین مىانداخت. در آن حال درس شجاعت و شهامت به او مىآموخت و در شعرى که ترجمه آن چنین است، مىفرمود:
اى حسن! مانند پدرت باش *** بند اسارت را از گردن بگشاى
خداوندِ احسانکننده را پرستش کن ***و هرگز با کینهتوزان دوستى نکن
پاداش عدالت میان فرزندان
زنى با دو فرزند کوچکش بر عایشه، همسر رسول خدا صلىاللهعلیهوآله وارد شد. عایشه، سه دانه خرما به زن داد. مادر به هر یک از بچهها یک دانه خرما داد. یک دانه دیگر را نیز نصف کرد و نیمى از آن را به هریک از بچهها داد. چون پیامبر به خانه برگشت، عایشه جریان را براى آن حضرت تعریف کرد. پیامبر اکرم صلىاللهعلیهوآله فرمود: آیا از کار آن زن تعجب کردى؟ خدا به دلیل رعایت عدالت و مساوات، آن زن را به بهشت خواهد برد. حضرت در جاى دیگرى فرموده است: «خداوند دوست دارد میان فرزندانتان عادلانه رفتار کنید، حتى در بوسیدن آنها».
خانواده؛ سرچشمه پیشرفت جامعه
اگر در سرچشمه ترقى و پیشرفت تمدن بیندیشیم و در جستوجوى منبع شعاع ارزشها، فضیلتها، کارهاى نیک و خاستگاههاى اخلاق در محافل اجتماعى باشیم، خواهیم دید که همه اینها از نظام خانوادههایى به هم پیوسته و سرشار از عاطفه سرچشمه مىگیرد. پس اگر بناى خانواده در جامعه بر پایه فضیلت و اخلاقى نیکو استوار باشد، روح همکارى، برادرى و محبت بر آن جامعه حاکم خواهد شد و آن جامعه با اتحاد و انسجام، اهلیت پذیرش امانت الهى را در زندگى خواهد داشت. اگر خانواده به انحراف، بدىها و پراکندگى گرایش داشته باشد، جامعه به تزلزل و انحطاط خواهد گرایید و اگر زمینه این انحرافها بیشتر شود، جامعه به گمراهى و تباهى کشیده خواهد شد. بنابراین، خانواده، هویت جامعه و نشانههاى امت را بر دوش مىکشد و اگر آن را به یک هرم تشبیه کنیم، پدر در رأس این هرم، مسئول مراقبت و حمایت از همسر خویش است که او نیز پایه دوم خانواده و مسئول تربیت فرزندان و ساماندهى امور خانه است.
نقش مرد در خانواده
پیامبر اعظم صلىاللهعلیهوآله فرمود:
خداوند رحمت کند پدرى را که فرزندش را بر نیکى کردن بر خود کمک کند.
نشستن مرد نزد زن و فرزندش، نزد خداوند محبوبتر از اعتکاف در مسجد من است.
امام سجاد علیهالسلام فرمود:
خداوند از آن کس خشنودتر است که خانواده خود را بیشتر در رفاه و نعمت قرار دهد.
حق زن این است که بدانى خداوند او را مایه آرامش و انس تو قرار داده است و بدانى این نعمتى است که خداوند به تو داده. پس باید او را گرامى دارى و با وى نرمى کنى.
امام صادق علیهالسلام فرمود:
مرد براى اداره منزل و خانواده خود به سه ویژگى نیاز دارد که اگر در طبیعت او نباشد، باید خود را با تکلّف به آنها وادارد: خوشرفتارى، گشادهدستى سنجیده و غیرت براى حفاظت از آنها.
نقش زن در خانواده
پیامبر اعظم صلىاللهعلیهوآله فرمود:
هر زنى که در خانه شوهر خود به قصد انجام دادن کارهاى خانه چیزى را جا به جا کند، خداوند به او نظر مىکند و هر که خداوند به او نظر کند، عذابش نمىدهد.
زنى که شوهر خود را به کارهایى وادار مىکند که او توانایى انجام دادن آنها را ندارد، هیچیک از کارهاى نیکش پذیرفته نخواهد شد.
امام باقر علیهالسلام فرمود:
براى زن نزد پروردگارش هیچ شفاعتکنندهاى کارسازتر از خشنودى شوهرش نیست.
امام صادق علیهالسلام فرمود:
خوشبخت است خوشبخت، زنى که شوهر خود را گرامى مىدارد و آزارش نمىدهد و در همه حال از وى فرمان مىبرد.
وظیفه فرزند در خانواده
پیامبر اعظم صلىاللهعلیهوآله فرمود:
خوشا به حال کسى که به پدر و مادرش نیکى کند؛ خداوند عمرش را زیاد مىکند.
امام على علیهالسلام فرمود:
نیکى به پدر و مادر، بزرگترین فریضه است.
امام صادق علیهالسلام فرمود:
پدر و مادر را بر فرزند سه حق است: در همه حال شکرگزار آنها باشد، در هر چه او را امر و نهى مىکنند، به جز معصیت خدا، اطاعتشان کند و در نهان و آشکار خیرخواه آنان باشد.
امام رضا علیهالسلام فرمود:
خداوند به سپاسگزارى از خود و پدر و مادر فرمان داده است. پس هر کس از پدر و مادرش سپاسگزارى نکند، خداوند را سپاس نگفته است.
سیره معصومان (علیه السلام ) و خانواده

- فروردین 4, 1392
- 00:00
- No Comments
- تعداد بازدید 134 نفر
- برچسب ها : اخلاق, اخلاق خانوادگی, الگوهاي زندگي, تقسیم کار, خانواده, خداشناسی, دانستنی ها, سیره معصومان, شجاعت, مسئولیت, مشاوره, همسران
اشتراک گذاری این صفحه در :

نکات ضروری در دوست داشتن همسر
۱۴۰۴/۰۱/۲۰
مدت زمان شیردهی نوزاد
۱۴۰۴/۰۱/۱۹
هم کفو بودن در ازدواج
۱۴۰۴/۰۱/۱۸
روان شناسي رابطه خانواده با نوجوان
۱۴۰۴/۰۱/۱۷
از زندگی تا شهادت سید حسن نصرالله
۱۴۰۳/۰۹/۱۲
مفهوم «کوثر» در قرآن و ارتباط آن با شخصیت حضرت زهرا (س) چیست؟
۱۴۰۳/۰۸/۳۰
رعایت حریم خصوصی دیگران در قرآن، احادیث و آثار امام
۱۴۰۳/۰۸/۱۶