سیمای دوزخیان

سیمای دوزخیان

پرسش . سیمای دوزخیان چگونه است؟ 

پاسخ: جهنم را نیز می‏توان در سه مبحث مطرح کرد: سیمای دوزخیان، عذابهای مادی و عذابهای معنوی جهنم.
آیات قرآن در مورد دوزخ بسیار زیاد است و این به دلیل اهمیت مطلب و آثار تربیتی فراوانی است که انذار نسبت به جهنم دارد. بررسی فهرستی از مطالب متعدد در این باره مستلزم بحثی طولانی خواهد بود. بنابراین به همان سه مطلب بسنده می‏کنیم.سیمای دوزخیان:
قرآن اسباب و عوامل و اعمال و صفات متعددی را برای جهنمیان ذکر کرده است. از جمله:
۱ و ۲. کفر و نفاق: «    … إِنَّ اللّهَ جَامِعُ الْمُنَافِقِینَ وَالْکَافِرِینَ فِی جَهَنَّمَ جَمِیعاً» (نساء: ۱۴۰) خداوند منافقان و کافران، همگی را در دوزخ جمع می‏کند.
    
۳. نافرمانی خدا و پیامبر(ص): «    … وَمَن یَعْصِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَإِنَّ لَهُ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدِینَ فَیهَا أَبَداً» (جن: ۲۳) کسانی که خدا و رسولش را نافرمانی کنند برایشان آتش دوزخ است و جاودانه درآن خواهند ماند.    
۴. به تمسخر گرفتن آیات الهی: «    ذلِکَ جَزَاؤُهُمْ جَهَنَّمُ بِمَا کَفَرُوا وَاتَّخَذُوا آیَاتِی وَرُسُلِی هُزُواً» (کهف: ۱۰۶) این چنین، کیفر آنها دوزخ است؛ به خاطر اینکه کافر شدند و آیات من و پیامبر(ص) و ائمه(ع) را به استهزاء و سخره گرفتند.    
۵ . جلوگیری از راه یافتن مردم: «    فَمِنْهُم مَنْ آمَنَ بِهِ وَمِنْهُم مَن صَدَّ عَنْهُ وَکَفَی بِجَهَنَّمَ سَعِیراً» (نساء: ۵۵ ) گروهی ازآنان به او (پیامبر) ایمان آوردند و جمعی در راه او مانع ایجاد نمودند که شعله فروزان آتش دوزخ برای آنها کافی است.    
۶ . غفلت: «    وَلَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ کَثِیراً مِنَ  الْجِنِّ وَالْإِنْسِ لَهُمْ قُلُوبٌ لاَیَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْیُنٌ لاَیُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لاَیَسْمَعُونَ بِهَا أُولئِکَ کَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولئِکَ هُمُ الْغَافِلُونَ» (اعراف: ۱۷۹) مسلماً گروه زیادی از جن وانس را برای دوزخ آفریدیم. آنها دلهایی دارند که با آن نمی‏فهمند و چشمهایی دارند که با آن نمی‏بینند و گوشهایی دارند که با آن نمی‏شنوند. آنها همانند چهارپایانند بلکه گمراه‏ترند. آنها غافلان‏اند
.    
۷. پیروی از شیطان: «    قَالَ اخْرُجْ مِنْهَا مَذْءُوماً مَدْحُوراً لَمَن تَبِعَکَ مِنْهُمْ لَأَمْلَأَنَّ جَهَنَّمَ مِنکُمْ أَجْمَعِینَ» (اعراف: ۱۸) به شیطان فرمود: از آن جایگاه با ننگ و خواری بیرون رو؛ هر کس از انسانها از تو پیروی کند، جهنم را از همگی شما پر خواهم کرد.    
۸ . طغیان و استکبار: «    … أَلَیْسَ فِی جَهَنَّمَ مَثْویً لِلْمُتَکَبِّرِینَ» (زمر: ۶۰ ) آیا در جهنم جایگاهی برای متکبرین وجود ندارد.    
۹. ظلم و تکیه کردن بر ظالم: «    وَأَمَّا الْقَاسِطُونَ فَکَانُوا لِجَهَنَّمَ حَطَباً» (جن: ۱۵) اما ظالمان، پس هیزم آتش دوزخ‏اند.    
۱۰. دنیا پرستی و فراموش کردن آخرت: «    مَن کَانَ یُرِیدُ الْعَاجِلَهَ عَجَّلْنَا لَهُ فِیهَا مَا نَشَاءُ لِمَن نُّرِیدُ ثُمَّ جَعَلْنَا لَهُ جَهَنَّمَ یَصْلاَهَا مَذْمُوماً مَّدْحُوراً» (اسراء: ۱۸) هر کس که فقط زندگی زود گذر دنیا را بخواهد آن را به مقداری که بخواهیم به هر کس اراده کنیم می‏دهیم. سپس دوزخ را برای او قرار خواهیم داد که در آتش می‏سوزد، در حالی که سرزنش شده و از درگاه خدا رانده می‏شود.    
۱۱. کشتن مومن بی گناه: «    وَمَن یَقْتُلْ مُؤْمِناً مُتَعَمِّداً فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِداً فِیهَا وَغَضِبَ اللّهُ عَلَیْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَاباً عَظِیماً» (نساء: ۹۳) هر که مؤمنی را عمداًبکشد، جزایش دوزخ است. جاودانه در آن می‏ماند و خداوند بر او غضب می‏کند و او را از رحمتش دور می‏سازد و عذاب بزرگی برای او آماده کرده است. 
   
۱۲. ترک نماز: «    … یَتَسَاءَلُونَ  عَنِ الْمُـجْرِمِینَ  مَا سَلَکَکُمْ فِی سَقَرَ  قَالُوا لَمْ نَکُ مِنَ الْمُصَلِّینَ  … » (مدثر: ۴۰ تا ۴۳) بهشتیان از مجرمین می‏پرسند: چه چیز شما را به جهنم فرستاد؟ می‏گویند: ما از نماز گزاران نبودیم و…    
۱۳. منع زکات: «    … وَوَیْلٌ لِلْمُشْرِکِینَ  الَّذِینَ لاَیُؤْتُونَ الزَّکَاهَ وَ هُم بِالآخِرَهِ هُمْ کَافِرُونَ» (فصلت: ۶ و ۷) وای بر مشرکین، کسانی که زکات را ادا نمی‏کنند و نسبت به آخرت کافرند.    
۱۴. رباخواری: «    … وَمَنْ عَادَ فَأُولئِکَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِیهَا خَالِدُونَ» (بقره: ۲۷۵) و آن دسته از ربا خواران که به این گناه باز گردند اهل آتش خواهند بود و همیشه در آن می‏مانند.    
۱۵. کفران نعمت: «    أَلَمْ تَرَ إِلَی الَّذِینَ بَدَّلُوا نِعْمَتَ اللَّهِ کُفْراً وَأَحَلُّوا قَوْمَهُمْ دَارَ الْبَوَارِ  جَهَنَّمَ یَصْلَوْنَهَا وَبِئْسَ الْقَرَارُ» (ابراهیم: ۲۸ و ۲۹) آیا کسانی که نعمت خدا را تبدیل به کفران کردند و قوم خود را به دار البوار (دوزخ) کشاندند را ندیدی؟ جهنمی که آنها به آتشش می‏سوزند و بد قرارگاهی است.    

۱۶. کم‏فروشی: «    وَیْلٌ لِلْمُطَفِّفِینَ …» (مطففین: ۱) وای بر کم‏فروشان.    
۱۷. عیب‏جویی از دیگران: «    وَیْلٌ لِکُلِّ هُمَزَهٍ لُّمَزَهٍ …» (همزه: ۱) وای بر هر عیب‏جوی غیبت کننده.    
۱۸. اسراف و تبذیر: «    … وَأَنَّ الْمُسْرِفِینَ هُمْ أَصْحَابُ النَّارِ» (مومن: ۴۳) و اینکه مسرفان اهل آتش‏اند.    
۱۹. جرم و گناه: «    إِنَّ الْمُـجْرِمِینَ فِی عَذَابِ جَهَنَّمَ خَالِدُونَ» (زخرف: ۷۴) مجرمین مسلماً در عذاب جهنم جاودانه خواهند ماند.    
۲۰. تعدی از حدود الهی: «    وَمَن یَعْصِ اللّهَ وَرَسُولَهُ وَیَتَعَدَّ حُدُودَهُ یُدْخِلْهُ ناراً خَالِداً فِیهَا وَلَهُ عَذَابٌ مُهِینٌ» (نساء: ۱۴) و کسی که از خداوند و رسولش نافرمانی و از حدود الهی تجاوز کند او را در آتش وارد می‏کند که در آن جاودانه خواهد ماند و برای او عذاب خوار کننده‏ای است.    

آنچه گذشت بخش عمده و ویژگی‏های دوزخیان و اعمال و گفتار و خصائلی بود که افراد را جهنمی می‏کند و به این ترتیب سیمای دوزخیان اجمالاً مشخص شد.
 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا