شرایط تشکیل خانواده را مهیا کنیم اشتغال مهم تر است یا ازدواج؟

شرايط تشكيل خانواده را مهيا كنيم اشتغال مهم تر است يا ازدواج؟

گروه گزارش
ز
گروهی اما اعتقاد دارند اگر چه داشتن شغل برای تشکیل یک زندگی اهمیت دارد اما چون کشور با معضل بیکاری روبروست و جوان های زیادی در حال حاضر، شغل ندارند اما به سن ازدواج رسیده اند دولت و نهادهای مسئول باید آستین کمک به جوانان را بالا بزنند.
این گروه معتقدند که ایجاد شغل، زمان زیادی می طلبد و حتی اگر طرح های زود بازده را هم به کار بگیریم جوان باید چند سال در انتظار شغل بماند و بتواند پول جمع کند و از پس رسم و رسوم درست و نادرست و تماما پرخرج بر بیاید.ازدواج بیکاران؟!
یک مددکار اجتماعی در زمینه اثرات سوء تاخیر در ازدواج جوانان می گوید: «بیکاری به جرائمی چون دزدی و اعتیاد دامن می زند اما تخلفات اخلاقی حاصل نبود امکان ازدواج است. جوان بیکار به خیابانگردی روی می آورد و به سرقت یا مصرف و فروش موادمخدر کشیده می شود و با توجه به اینکه خیابانگردی در هر دو جنسیت وجود دارد زمینه برای وقوع جرائم غیراخلاقی فراهم می آید.از این رو نهادهای مسئول باید فکری بکنند.»
«مهناز صادق زاده» داشتن شغل برای یک جوان تازه داماد را یک ضرورت می داند اما معتقد است: «نبود شغل نباید مانعی برای ازدواج جوانان باشد و در این زمینه بهتر است از تجارب دیگر کشورها استفاده کنیم.»شغل، هویت جوان است.
«قدیمی ها همیشه می گویند مردی که بیکار باشد و در خانه بماند، بهانه گیر می شود. روانشناسان این سخن را به گونه ای دیگر مطرح می کنند. اینکه جوان باید مشغولیتی داشته باشد تا به خلاف کشیده نشود. مددکاران اجتماعی، بسیاری از ناهنجاریهای جوانان را به بیکاری نسبت می دهند خلاصه اینکه جوان باید کار داشته باشد تا احساس تشخص کند. کار آدم، بخشی از هویت و گاه شناسنامه اوست.» با مهندس «خدارحم عبادی» در تاکسی آشنا می شوم. او اهل استان لرستان و دانشجوی کارشناسی ارشد عمران است. خدا رحم که خود دو برادر بیکار دارد، می گوید: «جوانی که خرج خودش را نمی تواند در بیاورد، برای ازدواج نمی تواند اقدام کند. البته من نمی گویم هیچ کاری برای جوان هانیست اما موضوع اینجاست که یک لیسانس یا فوق لیسانس نمی آید آجر بالا بیندازد و ملات سیمان درست کند.»
یک دانشجوی کارشناسی علوم ارتباطات دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی نیز به نکات جالبی اشاره می کند:«جوان های بیکار دو گروه هستند یک گروه که عادت کرده اند از پدر و مادرشان پول بگیرند و خرج کنند خیلی هم برایشان مهم نیست که کار داشته باشند یا نه. چون تامین هستند و امور آنها می گذرد!
گروهی دیگر هم دوست ندارند دستشان جلوی پدر و مادرشان دراز باشد. آنها دوست دارند کار کنند و دستشان در جیب خودشان باشد.» و حتی گهگاهی برای خانه هم خرید کنند.
«مهدی شاه میرزالو» مهمترین مشکل جوانان به تعبیر خودش؛ «فهمیده» را این می داند که آنان نمی خواهند سربار خانواده باشند. وی می افزاید: «کار، مایه هویت جوان و استقلال و گاه تعیین کننده شأن و جایگاه اجتماعی اوست. جوان بیکار اما جایگاهی برای خود در جامعه قائل نیست بنابراین کم کم به جایی می رسد که تنها اهمیت تأمین بودن برایش باقی می ماند و اینجاست که زمینه برای آلوده شدنش به جرم فراهم می شود.»
این جوان ۲۶ساله، ازدواج در شرایط بیکاری را آنچنان به صلاح نمی داند و بر این باور است که تحمل مشکلات کنونی برای دارندگان شغل هم سخت است چه برسد به بیکاران. او اما ازدواج بیکاران در شرایط حمایتی را رد نمی کند و با شرط ایجاد شرایط، آن را امری لازم هم می داند.جوانان در سالن انتظار
جوان بیکار باید ازدواج کند یا منتظر بماند تا کاری فراهم آید و قیمت مسکن و هزینه های خرید و جشن و جهیزیه با درآمد او، طرف مقابلش و خانواده هایشان جفت و جور شود؟
اگر جوان را در سالن انتظار پیداشدن شغل و فراهم آمدن شرایط دیگر قرار دهیم تکلیف آرامش آن دختر یا پسر که در ازدواج به دست می آید چه می شود؟
یک روانپزشک که اعتقاد دارد ازدواج، بستر شایسته ای برای برآورده شدن نیازهای طبیعی انسان است، ازدواج، را بستری برای آرامش می داند و ایجاد تأخیر در آن به بهانه های گوناگون را رد می کند.
«دکتر فربد فدایی» به سرویس گزارش کیهان می گوید: «کاملترین تعریف ازدواج عبارتست از یک سامانه اجتماعی دونفری با تعاریف مذهبی، قانونی، عاطفی، رفتاری و زیست شناختی که بخش های تشکیل دهنده آن با یکدیگر تعامل دارند تا این رابطه را تثبیت و مستحکم کنند.»
این دانشیار دانشگاه، ازدواج را در جامعه اسلامی و انقلابی ایران با آن هویت ایمانی، دارای پنج ویژگی متمایز از دیگر جوامع می داند و می افزاید: «آزادی در گزینش همسر، برابری طرفین، رهایی از توجه مطلق پدر ومادر و رسیدن به استقلال، افزایش تاکید بر صمیمیت بین زوجین که علاوه بر ارضاء نیاز نیرومند انسانی، فرد را در برابر افسردگی و دیگر فشارها و کشش های زندگی محافظت می کند و بالاخره، قرار گرفتن ویژگی های مذکور در چهارچوب تعالیم و قوانین مترقی اسلام، پنج ویژگی ازدواج در جامعه ما را تشکیل می دهد.»
«فدایی»، معتقد است با گذشت زمان و تخفیف نیازی که منجر به وصلت شده، نیازهای دیگر رخ می نماید و زوجین را با کمبودها و نارسائیها مواجه می کند. او ادامه می دهد: «ازدواج موفق منوط به شناخت همه نیازهای زندگی و برآورد نسبی از امکان پاسخ به آنها است که موکول به رشد همه جانبه زیستی- روانی- اجتماعی طرفین می شود. حصول به این رشد در سنین پایین تر از ۲۰سالگی آسان نیست ضمن آنکه تأخیر در ازدواج و قرار گرفتن در شرایط سنی بالاتر از ۳۰سال، فرد را از مزایای فراوان ازدواج در سنین پایین تر محروم می کند.»شرایط را مهیا کنیم
گذشته از اینکه وجود بیکاری یا فقدان شغل مناسب که درآمد کافی داشته باشد، اصلی ترین مشکل ازدواج جوانان به ویژه برای پسران است، مشکلاتی چون افزایش قیمت یا اجاره بهای مسکن، مهریه و جهیزیه سنگین و مخارج گزاف خرید و جشن که بخش اعظم آن هم غیرضروری است، شرایط ازدواج را بیش از پیش، بغرنج نشان می دهد. با این حال مسئله ما در این شماره گزارش بحث اولویت اشتغال و ازدواج نسبت به یکدیگر است.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در باب اینکه اولویت با ازدواج است یا اشتغال به سرویس گزارش کیهان می گوید: «اصولاً در بحث حرکت ها و اقدامات رفاهی برای جوانان، تمام تلاش مدیران کشور باید معطوف به ایجاد اشتغال برای جوانان شود زیرا اگر این مشکل از میان برود جوانها خود می دانند که چگونه زندگیشان را مدیریت کنند.»
«مرتضی تمدن» ادامه می دهد: «اقدامات درخصوص کارهای رفاهی از جمله در بحث ازدواج، بیشتر حالت نوعی مسکن دارد و مشکل را بنیادی حل نمی کند. وام هایی که داده می شود اگرچه بخشی از مشکل را در زمان ازدواج برطرف می نماید اما بلافاصله پس از آغاز زندگی، پرداخت اقساط بانکی، خود به مشکلی برای زوج های جوان و خانواده های آنان تبدیل می شود.»
نماینده مردم شهرکرد ازدواج قبل از اشتغال در شرایط کنونی را آنچنان به صلاح نمی داند و می افزاید: «آمارهای قوه قضائیه نشان می دهد که درصد بالایی از طلاق های میان زوج های جوان، ریشه در بیکاری دارد. جوانی که ازدواج کرده اما شغلی نیافته در زندگی دچار مشکل شده و پیامد جدایی هم برای او، مسائل روحی- روانی است که تأثیر خود را بر جامعه نیز می گذارد. اگر بخواهیم جوان های بیکار سر و سامان بگیرند ابتدا باید شرایط را فراهم کنیم.»
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز در گفت وگو با سرویس گزارش کیهان با اشاره به اینکه ازدواج و اشتغال هر کدام بصورت جداگانه دارای اهمیت است و اینکه یکی را مهمتر قلمداد کنیم، درست نیست، چنین اظهارنظر می کند: «کسی که به سن بلوغ جسمی، فکری و رشد اجتماعی رسیده باید ازدواج کند و زمینه آن باید فراهم شود. خانواده ها، نهادهای مسئول و بالاخره دولت باید کمک کنند تا هر دو بحث اشتغال و ازدواج به سامان برسد.»
«عفت شریعتی» با اشاره به اینکه متولیان امور معنوی جامعه در این راه وظیفه بزرگی دارند می افزاید: «با عزمی که رئیس جمهور دارد هر دو مشکل قابل حل است منتهی همه باید در این راه به دولت کمک کنند و دولت نیز با صرفه جویی و تسهیل شرایط کمک رسانی، جوانها را یاری کند.»
نماینده مردم مشهد نیز ازدواج بیکاران به شرط فراهم شدن شرایط به وسیله دولت و دیگر نهادها را بسیار خوب می داند و مردم را به رو آوردن به ساده زیستی های اول انقلاب دعوت می کند.شدنی است اگر…
بسیاری از جوانان، خانواده ها و مسئولان شرط ازدواج را داشتن شغل از سوی پسران و حتی دختران- به ویژه در کلانشهرها- می دانند اما وقتی با این سؤال که جوان به بلوغ رسیده بیکار چه باید بکند مواجه می شوند آنچنان پاسخی ندارند. بنابراین جوانها را به صبر دعوت می کنند. اگرچه صبر، خوب است اما باید شرایطی فراهم کرد که جوانان به محض رسیدن به بلوغ همه جانبه، امکان ازدواج داشته باشند و وجود یا فقدان شغل مانعی برای این امر به حساب نیاید.
بسیاری پس از استماع پیشنهادات صفحه گزارش روز کیهان که در شماره های بعد این گزارش به آن پرداخته می شود متقاعد شدند که با همت و همکاری، ازدواج جوانان بیکار یا دارندگان مشاغل کم درآمد، شدنی است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا