عذاب جهنم

عذاب جهنم

پرسش . عذابهای جهنم چگونه است؟ 

پاسخ: عذابهای جهنم نیز همانند نعمتهای بهشت به دو قسم تقسیم می‏شود. قسمی از آن مادی و جسمانی است و قسم دیگر معنوی و روحانی؛ بدیهی است که چون انسان مرکب از دو بعد جسم و روح است و در هر دو جهان با این دو بعد زندگی می‏کند و این دو از یکدیگر تاثیر می‏پذیرد، پس کمال نعمت و کمال عذاب در صورتی است که به هر دو بعد آنچه را که شایسته آن است و استحقاق آن را دارد و مورد نیازو تمایل آن است، برسد.

الف. عذابهای جسمانی: قبل از ورود به این بحث یادآوری این نکته لازم است که عذابهای دوزخیان بسیار سخت و طاقت فرسا است. در واقع در مقابل نعمتهایی که بهشتیان دارند که بی‏نظیر است و در تصور نمی‏گنجد، برای دوزخیان نیز عذابهایی بی‏نظیر است که در تصور نمی‏گنجد. طوری که مجرم دوست دارد فرزندان، همسر، برادر و قوم و قبیله و تمام مردم روی زمین را فدا کند تا خود نجات یابد (معارج: ۱۱ ـ ۱۴)، عذابی بس بزرگ (غاشیه: ۲۴ و اعلی: ۱۱ ـ ۱۳) که نمی‏توان حقیقت آن را تصور کرد: «    فَیَوْمَئِذٍ لاَ یُعَذِّبُ عَذَابَهُ أَحَدٌ  وَلاَ یُوثِقُ وَثَاقَهُ أَحَدٌ» (فجر: ۲۵ و ۲۶) در آن روز خداوند او را آنچنان مجازات می‏کند که هیچکس مجازاتی همانند او مجازات نخواهد کرد. و او را چنان به بند می‏کشد که هیچکس دیگری را آن گونه به بند نکشیده است. با توجه به این نکته فهرست برخی عذابهای مادی به قرار زیر است:    
1. غذاها و نوشیدنیهای مرگبار و کشنده.
2. لباسهای آتشین.
3. بادهای سوزان.
4. سایه‏های سوزان.
5 . تبدیل پوستهای سوخته شده به پوست های جدید.
6 . داغ کردن صورت و پشت و پهلو توسط سکه‏ های طلا و نقره.
7. به غل و زنجیرهای سنگین کشیدن.
8 . زندانهای تنگ و خفقان آور.
9. نواخته شدن ضربه‏های آتش بر چهره ‏ها.

در مورد غذای جهنمیان قرآن می‏فرماید: «    إِنَّ شَجَرَهَ الزَّقُّومِ  طَعَامُ الْأَثِیمِ  کَالْمُهْلِ یَغْلِی فِی الْبُطُونِ  کَغَلْیِ الْحَمِیمِ» (دخان: ۴۳ ـ ۴۶) درخت زقوم، غذاهای گنهکاران است. همانند فلز گداخته در شکمها می‏جوشد. جوششی همچون آب سوزان؛ در مورد لباس آنها و غل و زنجیر و آتش به چهره‏ها خوردن، آمده است: «وَتَرَی الْمُـجْرِمِینَ یَوْمَئِذٍ مُقَرَّنِینَ فِی الْأَصْفَادِ  سَرَابِیلُهُم مِن قَطِرَانٍ وَتَغْشَی وُجُوهَهُمُ النَّارُ» (ابراهیم: ۴۹ و ۵۰ ) و در آن روز مجرمین را همراه هم در غل و زنجیر می‏بینی. لباسشان از قطران است (ماده‏ای چسبنده، بد بو و قابل اشتعال) و صورتهایشان را آتش می‏پوشاند.    
در مورد بادهای کشنده و سایه‏های سوزان می‏فرماید: «    وَأَصْحَابُ الشِّمَالِ مَا أَصْحَابُ الشِّمَالِ  فِی سَمُومٍ وَحَمِیمٍ  وَظِلٍّ مِن یَحْمُومٍ  لاَ بَارِدٍ وَلاَ کَرِیمٍ» (واقعه: ۴۱ ـ ۴۴) و اصحاب شمال چه اصحاب شمالی! آنها در میان بادهای کشنده و آب سوزان قرار دارند و در سایه دودهای متراکم و آتش‏زا! سایه‏ای که نه خنک است و نه برطرف کننده ناراحتی.    
در مورد زندانهای خفقان‏ آور: «    وَإِذَا أُلْقُوا مِنْهَا مَکَاناً  ضَیِّقاً مُقَرَّنِینَ دَعَوْا هُنَالِکَ ثُبُوراً» (فرقان: ۱۳) و هنگامی که در جایگاه تنگ و محدود از جهنم افکنده می‏شوند، در حالی که در غل و زنجیرند، فریاد واویلای آنها بلند می‏شود. این بود شمّه‏ای بسیار کوتاه از عذابهای بسیار سخت و دردناک و جانکاه جهنم که جنبه جسمانی داشته و دلها را می‏لرزاند. البته نقل و بررسی تمام آیات در این زمینه، بحثی بسیار طولانی را می‏طلبد، آنچه نقل شد تنها نمونه و مختصری بود از آیات قرآن کریم؛ روایات نیز درباره جهنم بسیار زیاد و تکان دهنده است که برای رعایت اختصار از پرداختن به آنها خوداری می‏شود. 
   
ب. عذابهای روحانی: فهرست برخی عذابهای معنوی جهنم به قرار زیر است:
1. غم واندوه جانکاه.
2. حسرت بی پایان.
3. افتضاح و رسوایی.
4. تحقیر و سرزنش مداوم و فراوان.
5 . برخورد خشونت‏آمیز و سخت‏گیرانه.
6 . مورد لعنت و نفرین واقع شدن.
7. محیط غیر دوستانه و آمیخته با کینه و دشمنی.
8 . سخن نگفتن خدا با آنها و محرومیت از نظر رحمت حقّ.
9. خفت و خواری.
10. ترساندن و برخورد شدید آتش.
11. خلود و جاودانگی.

در مورد رسوایی اهل جهنم قرآن می‏فرماید: «  رَبَّنَا إِنَّکَ مَن تُدْخِلِ النَّارَ فَقَدْ أَخْزَیْتَهُ وَمَا لِلْظَّالِمِینَ مِنْ أَنْصَارٍ» (آل عمران: ۱۹۲) پروردگارا هر که را به آتش داخل کرده‏ای او را خوار و رسوا ساخته‏ای و این چنین افراد ستمگر یاوری ندارند.    
در مورد اندوه جانکاه: «    کُلَّمَا أَرَادُوا أَن یَخْرُجُوا مِنْهَا مِنْ غَمٍّ أُعِیدُوا فِیهَا وَذُوقُوا عَذَابَ الْحَرِیقِ» (حج: ۲۲) هرگاه بخواهند از غم و اندوه دوزخ خارج شوند آنها را به آن بازمی‏گردانند و به آنها گفته می‏شود بچشید عذاب سوزان را.    
در مورد سخن نگفتن خداوند با آنها و نظر رحمت به آنان نکردن می‏فرماید: «    … وَلاَ یُکَلِّمُهُمُ اللّهُ وَلاَ یَنْظُرُ إِلَیْهِمْ یَوْمَ الْقِیَامَهِ  وَلاَ یُزَکِّیهِمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِیمٌ» (آل عمران: ۷۷) خداوند در قیامت با آنها سخن نمی‏گوید و به آنها نظر نمی‏کند و پاکشان نمی‏سازد و برای آنها عذاب دردناکی است. 
   
درباره خفت و خواری جهنمیان: «  وَالَّذِینَ  کَفَرُوا وَکَذَّبُوا بِآیَاتِنَا فَأَُولئِکَ لَهُمْ عَذَابٌ مُهِینٌ» (حج: ۵۷ ) برای کسانی که کافر شدند و آیات ما را تکذیب کردند، عذابی خوار کننده خواهد بود، آتش با عصبانیت و برخوردی بسیار ترس‏آور از دور به آنها حمله می‏کند: «إِذَا رَأَتْهُم مِن مَکَانٍ بَعِیدٍ سَمِعُوا لَهَا تَغَیُّظاً وَزَفِیراً» (فرقان:۱۲) و هنگامی که آتش آنها را از دور می‏بیند، صدای وحشتناک و خشم‏آلود او را که با نفس زدن شدید همراه است، می‏شنوند.    

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
به بالا بروید