عوامل بزهکاری در نوجوانان

عوامل بزهکاری در نوجوانان

نقش خانواده در بزهکاری نوجوانان:

۱ ـ نداشتن‌ سرپرست‌ و جدا بودن‌ پدر و مادر از یکدیگر

 ۲ ـ ناهنجاریهای‌ خانوادگی‌ و وجود اختلاف‌ بین‌ پدر و مادر

۳ ـ عدم‌ توجه‌ به‌ تربیت‌ فرزندان‌ و فقدان‌ راهنمایی‌ لازم‌ به‌ آن‌

۴ ـ سخت‌گیری پدر و مادر و بدرفتاری‌ آنان‌ با فرزندان‌ خود

۵ ـ ظلم‌ و ستم‌ نا پدری‌ یا نامادری‌ علل‌ و عوامل‌ موثر در برهکاری 

علت‌ بروز بزهکاری‌ معمولاً علت‌ واحدی‌ نیست‌ بلکه‌ همیشه‌ چندین‌ علت‌ دست‌ به‌ دست‌ یکدیگر داده‌ و باعث‌ بروز بزه‌ در افراد می‌ گردند. اینک‌ علل‌ مهمی را که‌ می ‌توان‌ نسبت‌ به‌ سایر عوامل‌ اساسی ‌تر تشخیص‌ داد در زیر اشاره‌ می ‌نمایم‌. عوامل‌ اجتماعی‌: جامعه‌ شناسان‌ به‌ عوامل‌ مستقیم‌ و غیر مستقیم‌ محیط‌ و تراکم‌ جمعیت‌، وضع‌ سکونت‌، آلودگی هوا و غیره‌ توجه‌ کرده‌اند. نقش‌ شرایط‌ اجتماعی‌ و تعارضاتی که‌ در چهارچوب‌ آن‌ به‌ وقوع‌ می ‌پیوندد، انکارناپذیر است‌. مع‌ ذلک‌ نه‌ می توان‌ بزهکاری‌ را تنها بر اساس‌ عوامل‌ اجتماعی بررسی‌ کرد و نه‌ یافته‌های‌ مستقل‌ این‌ زمینه‌ قبلی‌ همواره‌ هماهنگ‌ است‌. بررسیی ها نشان‌ می‌ دهد وقتی که‌ در جامعه‌ای‌ ثبات‌ و پایداری‌ اجتماعی و جود نداشته‌ باشد، جامعه‌ در شرایط‌ دشواری چون‌ شورش‌، جنگ‌ یا انقلاب‌ باشد و یا پاره‌ ای‌ شرایط‌ غیر عادی و ناسازگاری‌ عمومی‌ در جامعه‌ رواج‌ داشته‌ باشد، میزان‌ بزهکاری رو به‌ افزایش‌ می ‌گذارد. و به‌ عکس‌، هر قدر جامعه‌ به‌ سوی‌ پایداری‌ سوق‌ داده‌ شود، میزان‌ بزهکاری‌ کاهش‌ می یابد. طبقه‌ اقتصادی‌: فقر یکی‌ از عوامل‌ مهم‌ از انواع‌ انحرافات‌ از جمله‌ دزدی‌ و انحراف‌ جنسی در مردم‌، به‌ ویژه‌ اطفال‌ و نوجوانان‌ است‌. فقر بی ‌گمان‌ به‌ وجود آورنده‌ سختی ها و ناملایماتی‌ است‌ که‌ اگر نتوان‌ با آنها مبارزه‌ کرد، خواه‌ ناخواه‌ انسان‌ را به‌ زانو در می آورد. بیشتر محرومیتها و برآورده‌ نشدن‌ تمایلات‌ که‌ موجب‌ عدم‌ اطمینان‌ اجتماعی‌ می شود، ناشی‌ از عامل‌ فقر است‌ و نمی توان‌ آن‌ را نادیده‌ گرفت‌. بیکاری‌، کمبود مواد غذایی و پوشاکی‌، بی سوادی‌ و عقب‌ افتادگی‌، جهل‌ و خرافات‌، عدم‌ بهداشت‌ کافی‌ و انواع‌ بیماریهای‌ روحی‌ و جسمی و حتی‌ در سطح‌ جهانی‌، جنگها و خونریزیها، ریشه‌ در نیازهای‌ مادی‌ و ترس‌ از فقر دارد. فقدان‌ مسکن‌، زندگی در زاغه‌ها، سوء تغذیه‌ و بهداشت‌ ناکافی‌ نیز که‌ با فقر، ارتباط‌ دارند. از عوامل‌ مهم‌ بزهکاری به‌ شمار می ‌آیند. روابط‌ والدین‌ و نوجوان‌: احتمال‌ می رود مهم‌ترین‌ عامل‌ مؤثر در بزهکاری‌، روش‌ تربیتی‌ نارس‌ یا اختلال‌ در شبکه‌ ارتباطی‌ خانواده‌ باشد. تقریباً تمام‌ پژوهشها نشان‌ داده‌اند. والدین‌ که‌ با کودکان‌ خود مهربان‌ نیستند بیشتر احتمال‌ دارد که‌ فرزندانی‌ بزهکار داشته‌ باشند. افزایش‌ احتمال‌ بزهکاری در خانواده‌هایی‌ وجود دارد که‌ :

۱ ـ والدین‌ از روشهای انضباطی‌ بسیار سخت‌ گیرانه‌ یا بسیار بی ‌بند و بار و فریبنده‌ استفاده‌ می ‌کنند.

 ۲ ـ شیوه‌ انضباطی‌ به‌ جای‌ آنکه‌ مبتنی‌ بر استدلال‌ باشند مبتنی‌ بر تنبیه‌ بدنی است‌.

 ۳ ـ والدین‌ نسبت‌ به‌ فرزندان‌ خود به‌ جای آنکه‌ گرم‌ و صمیمی و عاطفی‌ باشند، بی ‌توجه‌، غافل‌ و تمسخر کننده‌ هستند

نقش‌ دوستان‌ و همسالان‌: همانند سازی شدید با همسالان‌ با وابستگی به‌ آنها، صرف‌ نظر از طبقه‌ اجتماعی‌ ـ اقتصادی‌، عامل‌ مهمی در بزهکاری‌ است‌ نوجوانی‌ که‌ توسط‌ والدینشان‌ مورد طرد قرار گرفته‌اند برای‌ کسب‌ حمایت‌ و تأیید به‌ سوی‌ همسالان‌ کشانده‌ می ‌شوند. چنین‌ نوجوانی در مدرسه‌ ضعیف‌ هستند و به‌ دنبال‌ افرادی می گردند که‌ مانند خودشان‌ باشند از این‌ رو احتمال‌ دارد که‌ دست‌ به‌ اعمال‌ ضد اجتماعی زنند و همدیگر را برای‌ این‌ اعمال‌ مورد تشویق‌ قرار دهند. نقش‌ دوستان‌ و همسالان‌: همانند سازی شدید با همسالان‌ با وابستگی به‌ آنها، صرف‌ نظر از طبقه‌ اجتماعی‌ ـ اقتصادی‌، عامل‌ مهمی در بزهکاری‌ است‌ نوجوانی‌ که‌ توسط‌ والدینشان‌ مورد طرد قرار گرفته‌اند برای‌ کسب‌ حمایت‌ و تأیید به‌ سوی‌ همسالان‌ کشانده‌ می ‌شوند. چنین‌ نوجوانی در مدرسه‌ ضعیف‌ هستند و به‌ دنبال‌ افرادی می گردند که‌ مانند خودشان‌ باشند از این‌ رو احتمال‌ دارد که‌ دست‌ به‌ اعمال‌ ضد اجتماعی زنند و همدیگر را برای‌ این‌ اعمال‌ مورد تشویق‌ قرار دهند. در سؤال‌ از بزهکاران‌ در این‌ باره‌ که‌ از چه‌ کسی بزه‌ را فرا گرفته‌اند اظهاراتی‌ داشتند. از اظهارات‌ بزهکاران‌ بر می ‌آید که‌ دوستان‌ بالاترین‌ منبع‌ یادگیری بوده‌اند این مسئله‌ توجه‌ بیشتر والدین‌ و مربیان‌ را به‌ کنترل‌ و نظرات‌ بر دوستان‌ فرزندان‌ و مربیان‌ می ‌طلبد. عوامل‌ روان‌ شناختی: روان‌ شناسان‌ علل‌ مختلفی را برای‌ بزهکاری بر شمرده‌اند گاهی‌ بزهکاری را نتیجه‌ ناکامی و تعارضات‌ شدیدی می دانند که‌ کودک‌ در حال‌ رشد به‌ شدت‌ از آنها رنج‌ می ‌برد، روان‌ شناسان‌ اهمیت‌ زیادی‌ به‌ روابط‌ مادر و فرزند داده‌اند. محرومیت‌ از وجود مادر عامل‌ بزرگی است‌ که‌ باعث‌ بزهکاری یک‌ نوجوان‌ می ‌شود. بزهکاری‌ با صفات‌ روان‌ شناختی‌ مختلفی‌ همراه‌ است‌ که‌ برخی‌ از آنها عبارتند از هوش‌ کمتر از متوسط‌ سطوح‌ بالای‌ خشم‌ درونی‌ و رفتار پرخاشگرانه‌، ناشکیبایی، نیاز به‌ هیجان‌، فقدان‌ هم‌ حسی با دیگران‌ و سطوح‌ یا بین‌ استدلال‌ اخلاقی‌ ثابت‌ شده‌ است‌ که‌ بزهکاران‌ نسبت‌ به‌ غیر بزهکاران‌ عزت‌ نفس‌ پائین‌تری داشته‌ است‌ بعضی از دانشمندان‌، ضعف‌ و کم‌ خونی و خستگی‌ زیاد و کمی‌ تغذیه‌ را نیز جزو عوامل‌ بزهکاری ذکر نموده‌اند. مهمترین‌ اختلالات‌ روانی که‌ منجر به‌ بزهکاری می ‌گردد و به‌ آنها نام‌ بیماریهای‌ شخصیت‌ نیز داده‌اند عبارتند از :

۱ ـ بیقراری‌: فرد فاقد قدرت‌ تشخیص‌ خیر از شر می گردد.

 ۲ ـ کژخوئی: یکنوع‌ تمایل‌ ذاتی‌ است‌ به‌ فساد و بدی‌

۳ ـ پارانوئیهایها: که‌ اشخاص‌ بد بین‌، خود پرست‌، خود خواه‌ و متنفر از اجتماع‌ می باشند

 ۴ ـ صرع‌: اشخاصی هستند دروغ‌ پرداز، گیج‌ و متظاهر و اغلب‌ در اثر حمله‌ ناگهانی‌ مرتکب‌ ضرب‌ و جرح‌ و قتل‌ می گردد.

۵ ـ هیستری‌: که‌ مهمترین‌ علائم‌ آن‌ بی‌حسی، کار نکردن‌ یک‌ عضو، گرفتگی‌ صدا، تهوع‌ و تنگی نفس‌

۶ ـ کاتاتونی: که‌ یک‌ حالت‌ منفی بافی‌ و لجاجت‌، خشم‌ و فریاد و ناگمانی و گاهی حمله‌ به‌ دیگران‌ از علائم‌ آن‌ می باشند.

۷ ـ برخی‌ اختلالات‌ روانی‌: که‌ مهمترین‌ علائم‌ آن‌ عبارتند از وسواس‌، انزوا، رفتار کودکانه‌ و توهم‌ از اینکه‌ دشمنان‌ می‌ خواهند او را از بین‌ ببرند بنابراین‌ احتمال‌ ارتکاب‌ جنایت‌ دارند. عوامل‌ دیگری‌ که‌ با میزان‌ بالا بزهکاری همراه‌ است‌ عبارتند از، تغییرات‌ سریع‌ اجتماعی‌، مهاجرت‌، زندگی‌ در شهرهای‌ شلوغ‌ و پرجمعیت‌ و تماشای‌ مکرر برنامه‌های‌ خشونت‌ بار بسیاری از روان‌ شناسان‌ معتقدند که‌ شروع‌ زودرس‌ رفتار بزهکارانه‌ نشان‌ دهنده‌ رفتار ضد اجتماعی شدید و طولانی‌ مدت‌ خواهد بود. از قبل‌ اعتقاد بر این‌ بود که‌ سه‌ علامت‌ در اوائل‌ کودکی ایجاد آتش‌ سوزی ـ شب‌ ادراری‌، آزار حیوانات‌ نشان‌ دهنده‌ رفتارهای ضد اجتماعی‌ در سالهای بعد زندگی‌ خواهد بود. پژوهش‌ نشان‌ می ‌دهد عوامل‌ دیگر عبارتند از: جنگجو بودن‌، جار و جنجال‌ به‌ راه‌ انداختن‌، داشتن‌ مشکلاتی در مدرسه‌ و گریز از مدرسه‌ و ناتوانی‌ سازگاری‌ با دیگران‌.

علتهای دیگر بزهکاری عبارتند از:

۱ ـ خانواده‌های‌ ستیزه‌ گر و متلاشی شده‌ ۲ ـ مدرسه‌ ۳ ـ مهاجرت‌ ۴ ـ گسترش‌ و توسعه‌ وسایل‌ ارتباط‌ جمعی‌ پیشگیری‌ و بازداری‌ اطفال‌ و نوجوانان‌ در مقابل‌ بزهکاری

روشهای‌ درمانی‌ بسیار زیادی برای درمان‌ و کاهش‌ بزهکاری‌ مورد استفاده‌ قرار گرفته‌ است‌ اعتقاد عمومی بر اینست‌ که‌ گسترش‌ برنامه‌های‌ اجتماعی‌ نظیر: گواهی پیش‌ از ازدواج‌، تأسیس‌ درمانگاههای‌ ویژه‌ برای‌ زنان‌ باردار و ایجاد زایشگاهها و درمانگاههای‌ ویژه‌ نوزادان‌، برقراری‌ و کمک‌ هزینه‌های خانوادگی‌ و بالا بردن‌ سطح‌ آموزش‌ و پرورش‌، روان‌ درمانی‌ فردی‌ و گروهی‌، خانواده‌ درمانی‌، اصلاح‌ رفتار، کارآموزی‌، تفریح‌ و مطالعه‌ کتاب‌ و چندین‌ عوامل‌ دیگر، متناسب ‌ترین‌ راه‌ برای پیشگیری‌ از ارتکاب‌ بزهکاری اطفال‌ و نوجوانان‌ می ‌باشد

نابراین بزهکاری نوعی از کجروی است که به هنجارشکنی بیش از ارزش‌شکنی گرایش دارد؛ و به همین دلیل نسبت به جرم گسترش معنایی بیشتری دارد.

عوامل مستعدکننده بزهکاری
● فقر:

فقر یکی از عوامل مهم انحرافات، از جمله دزدی و انحراف جنسی در مردم بویژه در کودکان و نوجوانان است .   

بیشتر محرومیتها و بر آورده نشدن تمایلات که موجب عدم اطمینان اجتماعی می شود ناشی از فقر است و نمی توان آن را نادیده گرفت .بیکاری، کمبود مواد غذایی و پوشاک ، بی سوادی ، عقب افتادگی ، جهل و خرافات ، عدم بهداشت کافی و انواع بیماریهای روحی و جسمی ، حتی در سطح جهانی ، جنگها و خونریزیها ریشه در نیازهای مادی و ترس از فقر دارد .هنگامی که در طبقات بالای اجتماع بعلت نفع و حرص وولع برای رفاه بیشتر ، رحم شفقت و انصاف فراموش می شود ، نمی توان از طبقات محروم انتظار دوستی و رحم شفقت داشت . خانواده های فقیر ،توانایی تامین مخارج تحصیل فرزندان خود را ندارند . بی لباسی و ژنده پوشی ، آلودگی میکروبی ابتلا به انواع بیماریهای مسری و غیر مسری نتیجه مسلم فقر است . عمده ترین بزه در میان کودکان ، دزدی است . در میان برخی از انواع کجرویها و وضع اقتصادی مانند روسپیگری ، گدایی و برخی دزدیها و بیماریهای روحی رابطه وجود دارد . مسکن ، یکی از نیازهای اولیه هر خانواده است . خانواده اکثر بزهکاران خردسال در زاغه ها یا اتاقهای مخروبه و کثیف زندگی می کنند و شرایط بسیار نامساعد وغیر بهداشتی دارند و اکثراَ همه خانواده در یک اتاق زندگی می کنند ..عدم تغذیه کافی و مناسب ، نبود پوشاک کافی و … موجب ضعف ، عصبانیت و خودخواهی آنان می شود و آنها را بسوی تقلب و کلاهبرداری می کشاند .

●مهاجرت :

مهاجران و فرزندانشان در شهرها گرفتار سرگردانی و بی اعتقادی به نظامها و مقررات اجتماعی شده به انواع انحرافات کشیده می شوند . بررسیها نشان دهنده آن است که انواع جرایم از قبیل سرقت ، رابطه نامشروع و… در میان مهاجران بیش از دیگران است و فقر، بیکاری و نبود تعلیم وتربیت صحیح و کافی از عوامل مهم آن می باشد .

●عوامل خانوادگی :

۱- تبعیض : تبعیض در خانواده و توجه بیشتر والدین به برخی از فرزندان وتوجه کمتر نسبت به برخی دیگر سبب ایجادعقده کسری و احساس نفرت و بد بینی در کودک می شود .

۲- خشونت : پاره ای از روان شناسان معتقدند که ریشه اصلی جنایات و خشونتها در جامعه اعمال خشونت و تنبهات بدنی است که باعث ایجاد عقده های روانی در آنان می شود .

۳- ننری ولوسی :محبت بیش از اندازه همان اثر و نتیجه را دارد که بی مهری و بی توجهی

۴- سن والدین : بالا بودن سن والدین و عدم انطباق آنان با کودک و نوجوانان و ندیده گرفتن نیازها و تمایلات کودک و نوجوانشان می تواند از عوامل بزهکاری باشد .

۵- عقب ماندگی والدین : خانواده هایی که با زمان پیش نمی روند . فرزند آنان نیز با راه و رسم قدیمی و کهنه زندگی را ادامه می دهند و موجبات ناسازگاری روانی فرزندان با جامعه را فراهم می آورند . کودک و خانواده می باید فعالانه در امور اجتماعی سهیم باشند .

۶ – یتیمی : یتیمی ناشی از مرگ پدر یا مادر یکی از مهمترین علل ناکامی – ولگردی عقب افتادگی در مدرسه و اجتماع و ارتکاب بزه و تبهکاری و سایر بیماریهای روانی است .

۷- طلاق و کشمکش : گسستگی خانواده تاثیری مسلم و قطعی در بروز رفتارهای ضد اجتماعی در کودکان دارد . بالبی (bowlby ) معتقد است جدایی کودک از والدین بخصوص مادر موجب نا توانی در برقراری رابطه عاطفی سالم وصحیح به هنگام بلوغ می شود . طلاق و گسیخته شدن خانواده خیلی بیش از نزاع میان زن وشوهر موجب ناراحتی اطفال و بزهکاری آنان می شود و از علل استثنایی ارتکاب جرم بشمار می آید .

۸- غیبت والدین از خانواده : وجود والدین در منزل ، بخصوص مادر نقش موثری در تربیت عاطفی ،روانی کودکان دارد و عدم حضور هر یک از والدین باعث ایجاد مشکلات تربیتی و اختلالات عاطفی در کودک می شود.

۹- انحراف والدین : انحراف والدین یا یکی از اعضای خانواده و زوال اخلاقی آنان ، ارتباط مسلمی با انحراف کودکان و نوجوانان دارد .

۱۰- بیسوادی : پائین بودن سطح فرهنگ و عدم آگاهی به مسائل پرورشی و علمی کودکان و نوجوانان زمینه ساز ارتکاب جرم وانحراف به شمار می رود .

۱۱- بازداشتگاه : نگهداری کودکان و نوجوانانی که برای اولین بار دچار انحراف از مقررات اجتماعی می شوند با مجرمان و سازمان سابقه دار در زندانها و دارالتادیها موجب تشویق و بد آموزیهای بیشتر آنان می شود .

۱۲- انحراف جنسی : تربیت نادرست و کمبودهای عاطفی و علل اجتماعی دیگر باعث انحراف جنسی می شود .

●برخی علل انحراف جنسی :

۱۲-۱- خانواده : خانواده های متعصب . فاقد معلومات کافی در تحلیل مسائل جنسی برای فرزندانشان زمینه های ارتکاب بزه را فراهم می کنند .

۱۲-۲- ضعف مالی

۱۲-۳- عوامل فرهنگی و تربیتی : فساد اخلاق و زیر بنای اخلاقی نادرست یکی از عوامل انحراف جنسی است .

۱۲-۴- سؤ استفاده از جاذبه جنسی: برای جلب نظر مصرف کننده و تامین منافع هر چه بیشتر اقتصادی و تجارت است که با این روش ، نیازهای جنسی را تحریک می کنند و عدم ارضای آن به انحرافات اخلاقی و جنسی منجر می شود . تبلیغات ، تقلید، داستانهای غیر اخلاقی ، فیلمهای محرک و… موجبات انحراف را فراهم می آورد .

۱۲-۵- کمبود عاطفی : روابط آشفته خانواده و طرد از خانواده زمینه مناسبی برای احساس تنهایی و تسلیم به افراد شهوت طلب را فراهم می آورد .

۱۲-۶- جنگ :موجبات سست شدن بنیان خانواده و بدبینی به مقررات اجتماعی را فراهم می آورد و عامل زمینه ساز است .

۱۲-۷- نقص عقل : نقص عقل مانع از آن است که شخص از ارزشهای انسانی خود آگاه شود و در نتیجه در موقع مقتضی نمی تواند تصمیم مطلوب و پسندیده آغاز کند و تحت تاثیر عوامل نامساعد محیطی قرار می گیرد .

۱۲-۸- عوامل تربیتی : پس از خانواده ،مدرسه از عوامل مهم برای باور ارزشها و معیارهای ذهنی وتفکر و راه و روش کودکان در جامعه بشمار می رود .

▪عوامل موثری که در مدرسه می توانند باعث انحراف کودکان شود :

الف) نقش معلم

ب)عدم هماهنگی و انطباق برنامه های آموزشی

ج) عدم راهنمایی صحیح

د) عدم تماس دائم بین مربیان با خانواده

ه) نداشتن امکانات کافی

۱۲-۹- گروه همسالان : که نقش بسیار مهمی در یادگیری و تلقین و تقلید کودکان و نوجوانان دارد .

۱۲-۱۰- رسانه های گروهی : از قبیل رادیو، تلویزیون و سینما می توانند در جهت بهبود و یا انحراف اخلاق اجتماعی کودکان و نوجوانان موثر باشند .

ارزشهای تربیتی خانواده : خانواده اولین پایه گذار شخصیت و ارزشها ومعیارهای فکری است که نقش مهمی در تعیین سرنوشت و خط مشی زندگی آینده فرد دارد. واکنش کودک نسبت به محیط خود به تبع تحت تاثیر موازین اجتماعی و فرهنگی گروهی است که در میان آنها بزرگ شده . تمام کسانی که نیازمندیهای کودک را بر آورده می سازند از محبت وی برخوردار شده و بنوعی سرمشقی برای او می شوند . و در تماس با دیگران است که تقلید ، پیروی از جمع و خوب و بد جامعه را می آزماید .بعضی از دانشمندان محیط را به دومحیط عام شامل تمام اوضاع و اصول و مقتضیات عمومی و اجتماعی و محیط خاص شامل محدودهٔ فرد و اطرافیان وی مانند مدرسه ، محیط کار تقسیم می کنند . و بیسوادی ، تهیدستی و از هم پاشیدگی خانواده را از علل مهم انحراف کودکان و نوجوانان می دانند . بنابراین خانواده است که می تواند تمام ویژگیهای مثبت و سازنده یا منفی و مخرب در کودکان بوجود آورد . و تمام حالات و رفتارهای دوران بلوغ چه اجتماعی و چه ضد اجتماعی ریشه در تجربیات دوران کودکی دارد. خانواده در عین حال که کوچکترین واحد اجتماعی است از بزرگترین منابع ثروت است و بعنوان یک نیروی ملی شناخته می شود که بزرگترین مقامها را در جامعه بشری دارد . چنانچه کودک از خانواده محبت ببیند و به محبت بزرگترها اطمینان داشته باشد به محیط پیرامونش اعتماد کامل خواهد داشت در غیر اینصورت همه چیز برای او ناراحت کننده و خطرناک خواهد بود و موجبات اضطراب او را فراهم خواهد کرد . روانشناسان بر این باورند که کودکی که از لحاظ عاطفی رشد نیافته ، توانایی تحمل رنج و عذاب یا به تعویق انداختن ارضای مستقیم تمایلات خود را ندارد و این محرومیت عاطفی از مهمترین علل بزهکار جوانان است .عدم پاسخگویی به نیازها، نشان داده بی حوصلگی و در ناراحتی نگه داشتن کودکان و نوجوانان و تاثیرات مخربی در آنان بجای می گذارد . هر عاملی که در برابر رشد سالم جسمانی و عاطفی کودک قرار گیرد می تواند موجب اختلالات عاطفی شود که همواره ریشه جرم است و بشکل خصومت ، نفرت ، آزردگی ، خرده گیری، پرخاش و نابسامانیهای روانی آشکار می شود.محبت تفاهم ، حس همدردی برای کودکان به همان اندازه نیازهای فیزیولوژیک مهم است .

●عوامل روانی در بزهکاری :

نوجوانان بزهکار خویشتن را افرادی نا مطلوب می دانند و گرایش و تمایلی برای دوست داشتن ، ارزش گذاری و احترام بخود ندارند عموماَ افرادی آشفته ، درهم ، نامطمئن و متغیر هستند . روانشناسان می توانند افراد بزهکار آینده را در کودکی پیش بینی کنند اینان از مشکلات رفتاری ، مشکل در تمرکز و مشکلات تحصیلی برخوردار بودند و اینگونه مشکلات در واقع بازتاب مشکلات عاطفی آنان است .

●خصوصیات شخصیتی افراد بزهکار :

زمینه شخصیتی وابسته ، ناایمنی ، تنهایی و انزوا

●بهره هوشی و بزهکاری:

امروزه بسیاری از مطالعات تجربی بر این باورند که میان بهرهٔ هوشی پائین و میزان بالای اقدام به بزهکاری همبستگی مداوم و پایداری وجود دارد . در میان کودکانی که کمی پس از تولد به فرزند خواندگی پذیرفته شده اند بزهکاری و جرایم در بزرگسالی بیشتر به الگوی رفتار والدین اصلی آنان نزدیک بود تا والدین قیم ، شاید این یافته مؤید این نکته باشد که عوامل ژنتیکی احتمالاَ نقش غیر مستقیم در زمینه ارتکاب بزهکاری دارد .

●مبارزه با بزهکاری:

تریازمن از جمله جامعه شناسانی است که معتقد است جدایی میان انسان و اجتماعی که در حال دگرگونی است از مهمترین علل ازدیاد بزهکاری نوجوانان به شمارمی رود . زیرا سرعت تحولات وتغییرات خیلی بیشتر از میزان سازگاری فرد با محیط است . شرایط زندگی باید به گونه ای فراهم شود که نه تنها فرد از رفاه مادی برخوردار باشد بلکه احساس امنیت ، مسئولیت و محبت هم در فرد تقویت شود . گروههای کودک و نوجوان باید بتوانند با وجود امکانات و تسهیلات فرهنگی به سوی هدفهای سازنده راهنمایی شوند و خانه های فرهنگی ،مکانهایی برای نمایشگاهها و آموزشها است . کارگاههای کوچک کارهای دستی کودکان – کانونهای پرورش فکری – باشگاههای ورزشی و… باعث سازماندهی اوقات فراغت نوجوان می شود و او را از حالت انفعالی در می آورد . نتیجه این امور برای والدین و بخصوص برای کودکان و نوجوانان بسیار ارزشمند است . زیرا انزوا ، خستگی و افسردگی و بحران هویت را کاهش می دهد و باعث کاهش فشار روانی در خانواده ها و افراد می گردد و تعادل ومحیط امنی برای رشد کودک و نوجوانان فراهم می آورد .
منابع
۱. هلن ویلسن روس. جامعه‌شناسی همنوایی و کجروی. ترجمهٔ شهیندخت خوارزمی. چاپ دوم، تهران: نشر خوارزمی، ۱۳۷۷، ۱۴۴. 
۲. فالکس کیث. جامعه‌شناسی شهروندی. ترجمهٔ محمدتقی دلفروز. چاپ دوم، تهران: کویر، ۱۳۸۱، ۲۳۳. 
۳. آنتونی گیدنز. جامعه‌شناسی. ترجمهٔ منوچهر صبوری. چاپ سوم، تهران: نشر نی، ۱۳۷۶، ۲۳۸. 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا