پرسش. با توجه به شرع مقدس اسلام بیان کنید: علل و عواملی که باعث تزلزل خانواده هاست و متأسفانه منجر به طلاق و از هم پاشیدگی کانون خانواده میشود، کدام است؟
پاسخ: بنیاد خانواده بر عشق و محبت و روابط عاطفی و صمیمانه پیریزی شده است. بهترین راه تحکیم اساس خانواده و صیانت از آن رعایت اخلاق اسلامی از سوی زن و شوهر است. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در این مورد میفرماید:
خَیْرُکُمْ خَیْرُکُمْ لأَهْلِهِ وَ أَنَا خَیْرُکُمْ لأَهْلی. ( شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، قم، مؤسسه آل البیت، ۱۴۰۹ ق، ج ۱۹، ص ۱۷۱.)
بهترین شما بهترینتان نسبت به خانواده اش است و من بهترین شما از نظر (محبت کردن به) خانوادهام هستم.
زن و شوهر باید در محیط خانواده با رعایت ادب، به گونه ای متقابل، احترام یکدیگر را داشته باشند و اگر در موردی گفتار یا رفتار دیگری را ناصواب دانستند، با سعه صدر برخورد کرده، از لغزشهای یکدیگر درگذرند و همانند لباس عیبهای یکدیگر را بپوشانند. (اشاره به آیه «هُنَّ لِباسٌ لکم و أنْتُمْ لباسٌ لَهُنَّ» بقره(۲، آیه ۱۸۷). )
چنانکه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود:
از یکدیگر بگذرید تا کینه ها از میان شما برود. (نهج الفصاحه، ح ۱۱۵۵.)
همچنین باید با تمرین، کنترل نفس خود را به دست گرفت و با خوش اخلاقی، صفا و صمیمیت را در محیط خانواده زنده نگه داشت؛ امام علی علیه السلام بداخلاقی را مایه رنجِ آدمی دانسته، میفرماید:
سوءُ الخُلْقِ فَکَدُ العَیْشِ وَعَذابُ النَّفْسِ. (تمیمی آمدی، غررالحکم و دررالکلم، قم، دفتر تبلیغات، ۱۳۶۶ ش، ص ۲۶۴.)
بداخلاقی برکت زندگی را از بین میبرد و موجب عذاب روحی است.
و اخلاق نیکو را مایه خوشی زندگی میداند:
بِحُسْنِ الاَخْلاقَ یُطیَّبُ العَیْشُ. (همان، ص ۲۵۵.)
با خوش اخلاقی زندگی، خوش و نیکو میشود.
از سویی دیگر، زن و شوهر موظفند در برابر بدخلقی یکدیگر خویشتندار باشند و صبر پیشه کنند و پاسخ بدخلقی همسر خود را با بدخلقی ندهند؛ زیرا تنها واکنش مثبت موجب فروکش کردن خشم طرف مقابل و تنبّه و آگاهی بخشی او میگردد؛ افزون بر اینکه اخلاق نیک پاداش معنوی را به دنبال دارد. همچنین از وظایف زن و شوهر نسبت به یکدیگر این است که با زبان خوش و با احترام یکدیگر را صدا بزنند و حتی در خلوت نیز از سخن زشت و ناسزا بپرهیزند؛ زیرا امیرمؤمنان علی علیه السلام میفرماید:
اِحْذَر فُحش القُول والکِذب فاِنّهما یُزْریانِ بِالقائل. (غررالحکم ودررالکلم، ص ۱۴۳، خ ۵، ح ۳۰.)
از فحاشی ودروغگویی بپرهیزید؛ زیرا این دو گوینده اش را کوچک میسازد.
نکته دیگری که باید در محیط خانواده رعایت شود پرهیز از بدبینی است. بدبینی بیماری خطرناکی است که پیامدهای ناگواری را به همراه دارد؛ چنان که حضرت علی علیه السلام میفرماید: سوءُ الظَّنِّ یُفْسِدُ الأُمُورَ و یَبْعَثُ عَلَی الشُّرُورَ. (غررالحکم و دررالکلم، ص ۲۶۳.)
بدگمانی، کارها را تباه میکند و بدیها را برمی انگیزد.