اینکه فاطمهى زهرا علیهاالسلام، برترین زن جهان هستى است و در پیشگاه خدا و بهشتبرین بر تمام زنان تفوق خواهد داشت، یک موضوع مسلم است، که از روایات زیاد استنتاج مىگردد و در منابع معتبر سنى و شیعى به آن تصریح گردیده است. ولى در این موضوع، در مورد زنان دیگرى چون حضرت مریم نیز تعبیرهاى مشابهى هست، که باید به طور اختصار مسأله را مشخص نماییم.
رسول خدا مىفرمایند: دخترم فاطمه علیهاالسلام ذاتاً و از جهت خانواده و حسب و نسب بهترین انسان روى زمین است. (۱)
و در یک حدیث دیگر مىفرمایند: فرزندانم حسن و حسین بعد از من و پدرشان بهترین انسان روى زمینند و مادرشان فاطمه علیهاالسلام برترین زن روى زمین مىباشد. (۲)
و در حدیث سومى از آن حضرت آمده است: فاطمه علیهاالسلام سرور زنان عالمیان است. (۳)
و بالاخره در حدیث چهارم، پیامبر الهى مىفرمایند: ملکى به من نازل شد که بىسابقه بود و در ضمن سخنانش مژده داد که حسن و حسین سروران جوانان اهل بهشت و مادرشان فاطمه علیهاالسلام سرور زنان اهل بهشت است.(۴)
در این احادیث چهارگانه که بیشتر آنها از منابع اهل سنت نقل گردید و متون عربى آنها در پاورقى ضبط شد، استفاده مىشود که فاطمهى زهرا برترین زنان جهان و بهشت است. در این صورت این سؤال پیش مىآید که قرآن مجید در سورهى آلعمران آیهى چهل و دوم حضرت مریم را برترین زنان عالم معرفى مىکند آیا فاطمه علیهاالسلام برتر است یا مریم؟ حقیقت امر کدام است؟!
این سؤال را حسن بن زیاد از امام صادق علیهالسلام کرد و آن حضرت در جواب فرمودند: اینکه قرآن، مریم را سرور زنان عالم معرفى مىکند مربوط و محدود به زمان خود مریم است و شامل سایر زنها نمىگردد، ولى فاطمه علیهاالسلام سرور زنان اهل بهشت و اهل عالم از اولین و آخرین است. (۵)
لازم به تذکر است که برخى احادیث دیگر، برترین زنان عالم را در چهار نفر خلاصه نموده و از حضرات: مریم، خدیجه، آسیه، و فاطمه ذکرى به میان آورده و فاطمه علیهاالسلام را برترین آنان مىداند. (۶)
بنابراین، حضرت مریم و حضرت خدیجه و حضرت آسیه هر چندان از زنان ممتاز جهان و داراى کمالات کمنظیر در میان سایر زنان مىباشند، ولى فاطمه دختر پیامبر خدا یک انسان بىنظیر در میان همهى زنان هستى مىباشد.
پینوشتها:
۱ـ ان فاطمه ابنتى خیر اهل الارض عنصرا و شرفا و کرما. (فراید سمطین، ج ۲، ص ۶۸، ش ۳۹۲).
۲ـ الحسن والحسین خیر اهل الارض بعدى و بعد ابیهما و امهما افضل نسا اهل الارض. (بحار، ج ۴۳ ص ۱۹، ح ۵).
۳ـ انها سیده نساء العالمین. شرح نهجالبلاغه ابن ابىالحدید، ج ۹، ص ۱۹۳.
۴ـ ان الحسن والحسین سید شباب اهل الجنه و امهما سیده نساء اهل الجنه. (کنزالعمال، ج ۱۲ ص ۱۰۷ و ۱۰۸، ش ۳۴۰۱۷- فرائد السمطین، ج ۲، ص ۲۰، ش ۳۶۳).
۵ـ قلت لابىعبداللَّه علیهالسلام قول رسولاللَّه: فاطمه سیده نساء اهل الجنه، اسیده نساء عالمها؟ قال علیهالسلام تلک مریم و فاطمه سیده نساء اهل الجنه من الاولین والاخرین. (جلاءالعیون شبر، ج ۱، ص ۱۳۱).
۶ـ عوالم، ج ۱۱، ص ۸۹- ۹۹- بحار، ج ۴۳، ص ۲۱، ح ۱۰ و ص ۲۶، ح ۲۵ با تفاوتى مختصر.