کم خونی فقر آهن بیماری بسیار شایعی است که بیشتر در زنان و کودکان بروز میکند.در این بیماری،به علت نبود آهن کافی،بدن قادر به ساختن هموگلوبین نیست .از علائم این کم خونی،رنگ پریدگی است که به خصوص در زیر پلک و کف دست مشهود است.همچنین فرد در این کمخونی دچار خستگی و بیحالی میشود و در حالت شدید آن ،ناخنها قاشقی شکل می شوند. رژیم غذایی غنی از آهن همراه با مکمل آهن، اغلب برای افرادی که دچار کم خونی فقرآهن هستند توصیه میشود.خانم ها و دخترها و بچه های در حال رشد بخصوص بچه های زیر ۲ سال به شدت در معرض ابتلاء به کم خونی فقر آهن هستند و باید منابع غذایی آهن دار، زیاد دریافت کنند. منابع غذایی آهن دار عبارتند از: گوشت، جگر، تخم مرغ، حبوبات، مغزها، میوه های خشک و سبزی های برگ سبز تیره مثل اسفناج. جذب آهن از غذا تحت تاثیرعوامل مختلفی است. بعضی عوامل در رژیم غذایی جذب آهن را کاهش و بعضی افزایش میدهند.آهن موجود در فرآورده های گوشتی جذب خوب و بالایی دارد ولی آهن موجود در منابع گیاهی جذبش پائین است و اگر بخواهیم جذب آهن منابع گیاهی مثل اسفناج را افزایش دهیم، باید منابع گیاهی را همراه با کمی گوشت و یا همراه با مواد غذایی حاوی ویتامین ث مصرف کنیم. مثلاً روی غذا آب لیمو ترش بچکانیم یا بعد از غذا میوه بخوریم.
عوامل کاهنده جذب آهن عوامل افزاینده جذب آهن
چای و قهوه
سبزیجات حاوی اگزالات مثل اسفناج، چغندر و ریواس
سبوس غلات
سویا گوشت
میوه جات مثل پرتقال،طالبی،توت فرنگی،گریپ فروت و …
سبزیجات مثل بروکلی،گوجه فرنگی،فلفل سبز و …
بهتر است یک ساعت قبل از غذا و دو ساعت بعد از غذا چای بخوریم چون مانع جذب آهن غذا میشود. در کودکان باید از ۶ ماهگی (همزمان با شروع غذای کمکی) دادن قطره آهن را شروع کنیم و تا پایان ۲ سال ادامه بدهیم. زنان باردار هم باید از ۴ ماهگی تا ۳ ماه پس از زایمان روزی یک عدد قرص آهن بخورند، ولی سایر گروههای سنی اگر می دانند که دریافت آهنشان پائین است در سن دبستان و راهنمایی باید ۳ ماه از سال، هفته ای یک عدد قرص آهن بخورند. (کلاً ۱۲ عدد قرص آهن) و برای سن دبیرستان به بالا ۴ ماه از سال . خوردن هفته ای یک عدد قرص آهن توصیه می شود. (یعنی کلاًپ ۱۶ عدد قرص) .