مهارتهای حل اختلاف خانواده

مهارتهاي حل اختلاف خانواده

باوجود همدلی، همفکری، یگانگی و فضای مهر و محبت در خانواده، گاهی اختلاف میان دو نفر که باهم زندگی می کنند امر خیلی غیر عادی نیست چون طرز فکر افراد در برخی موارد باهم متفاوت خواهد بود. برای نزدیک نمودن سطح دیدگاه برخی مهارت های ساده وجود دارد که توجه به آنها می­تواند گل­های گلستان زندگی همیشه شکوفا باشد و رنگ کدورت­ها از سفره زندگی قشنگ زوج­ها برای همیشه از بین برود. این روشها عبارتند از:
 مهارت شناخت همسر
به دلیل ویژگیهای خاص دوره جوانی،‌ از جمله جاذبه های طبیعی، نیاز داشتن به همدیگر، و ارضای غرایز جنسی، عاطفی و هیجانی؛ پیوند عاشقانه بین دختر و پسر  به آسانی شکل می­گیرد، عشق سبب می­شود که زوجین ایثارگرانه نسبت به همدیگر قدم به پیش بگذارد.اما نکته مهم این است که کوتاه کردن مسیر شکل گیری عشق و سرعت شکل گیری آن، موجب می­شود که برخی مسائل مهم نادیده گرفته شود به همین دلیل در جامعه شاهد اختلافات عاشقانی هستیم که تا دیروز برای همدیگر فدا می­شدند و امروز سایه همدیگر را با تیر خلاص می­زنند، و بدین ترتیب خانواده نوپا را تا مرز خطر از هم­پاشیدگی سوق می­دهند، بدین جهت دقت کنیم که پیش از انتخاب نمودن و عاشق شدن، گزینه مورد نظر را خوب بشناسیم بعد تیک مثبت بزنیم، اگر گزینه مورد نظر ویژگیهای چون هم شأن بودن، اصالت خانوادگی،‌ تدین و تعهد اخلاقی، مسئولیت پذیری، و بلوغ عقلی، اجتماعی و شناختی  را ندارد گزینش نکنیم. بنابر این برای اینکه در مراحل بعدی دچار اختلاف شدید نشویم ضروری است درانتخاب شریک زندگی دقت نماییم.
 مهارت های ارتباطی را بیاموزیم.
چگونه با همسر و فرزندان خود ارتباط برقرار می‌کنیم؟ به لحن صدا ، نوع کلمات و رفتار خودمان  در موقع برقراری ارتباط با آنها دقت کرده‌ایم؟ حرف مثبت، سخن زیبا،‌ دیدن ویژگیهای خوب همسر و توصیف آنان در شکل گیری شخصیت و اعتماد به نفس خانواده و استحکام آن بسیار مؤثر است. شاید برخی از ما عادت کرده است که در برابر صفات و رفتارهای عالی دیگران  با حالت بی اعتنایی و یا سکوت، نادیده می انگاریم در حالی توجه نداریم که بی توجهی به خوبی­ها اولا سبب کم ارزش دانستن آن تلقی خواهد شد و ثانیا موجب خودپنداره منفی در افراد می­شود. در حالت عادی می توانیم به جای دیدن ضعف­ها، قوت­ها و توانایی­ها را ببینیم. و در زمانی ناراحت و عصبانی هستیم با آرامش سخن گفتن، و کلمات را سنجیده بیان کردن، هرچند سخت است اما برای زندگی بهتر به این دو مهارت نیاز داریم. و با تمرین قابل اعمال است.
 مهارت احترام گذاشتن به  همدیگر
مچ شدن خودمانی بودن به معنای توجه نکردن به حرمت و شخصیت نیست بلکه به معنای  احترام کردن متقابل به همدیگر است. در سایه زندگی مشترک، شناخت عمیق تری پیدا می­کنیم و نوع نگاه صمیمانه تری نسبت به همسر  و فرزندان شکل می­گیرد. در این موقعیت­ها با حفظ احترام متقابل مهارتی را به کار می­گیریم که در مسیر حل مشکلات کمک خواهد نمود. احترام گذاشتن به افراد خانواده در واقع مخالف تحقیر نمودن و توهین کردن است،  توهین و تحقیر کردن بدترین سمی است که ستون فقرات استحکام خانواده را شکننده می­کند.
 مهارت مسئولیت­ پذیری
چقدر به  مسئولیت­های مان  به عنوان همسر، پدر، مادر آگاهی داریم؟ آیا مسئولیت یک پدر تنها تأمین نیازهای جسمی فرزندان است؟ آیا مسئولیت همسر تنها تهیه وسائل آسایش بدنی خانواده است؟ آیا وظیفه مادر تنها مراقبت، نگهداری و تغذیه اطفال است؟ به نظر می­رسد بطور کلی  علاوه بر اینکه تأمین نیازهای جسمانی خانواده، وظیفه زوجین است، تربیت کودکان،‌ تأمین نیازهای روانی، عاطفی،‌شناختی، اجتماعی، هنری، اخلاقی، و دینی هم از وظایف خانواده است.بنابر این به میزانی که در زندگی مشترک از مسولیتهای خود شانه خالی می‌کنیم فاصله­ها بیشتر می­شود  و اختلافات بین فردی افزوده می­گردد. رو راست بودن
تطبیق گفتار و کردار،‌ و همخوانی اندیشه و عمل در ضمن اینکه نشان دهنده صداقت فرد یکرنگی فرد را نشان می­دهد زندگی را پایدار می­کند،‌ اعتماد افراد را نسبت به همدیگر افزایش می­دهد، مجالی بروز دروغگویی را از بین می­برد و در نهایت بی‌اعتمادی ، سوءظن دو رویی و نفاق از و اختلاف از درون خانه زدوده خواهد شد. فکر قهر کردن را از  خود دور کنیم
ضرب المثل است که تا تلخی نباشد قدر شیرینی را نمی­دانیم اما سعی کنیم  تلخی قهر را نچشیم،چون اولین دلگیری و قهر در زندگی،‌ مسلما شروع  قهر است اما تضمینی وجود ندارد که آخرین قهر هم باشد. قهر کردن  به معنای قطع ارتباط موقتی است اما هیچ پشتوانه منطقی وجود ندارد که این قطع ارتباط، «موقتی باشد»، می­گویند کوه از اولین سنگ ریزه ها تشکیل می­شود،  بنابر این سزاوار نیست که با قهر کردن اولین ریزه سنگ تخریب  را به شیشه همدلی بزنیم. به جای قهرکردن  تلاش کنیم راهی برای استحکام ارتباط پیدا کنیم.
پس با انتخاب شریک زندگی مناسب، داشتن مهارت ارتباطی، احترام گذاشتن به همدیگر،  مسئولیت پذیری، صداقت داشتن، و قهرنکردن می توانیم زندگی آرام،‌ بانشاط و شادابی را در خانه تجربه کنیم.
 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا