نارنج

نارنج

اسم من در فارسی ((نارنگ )) بوده و اعراب آنرا معرب کرده نارنج خوانده اند عده ای را عقیده بر آن است که من از زمان بسیار قدیم در ایران مخصوصا سواحل دریای مازندران وجود داشته ام ، دارای عناصر مفیدی که در لیمو و پرتقال ذکر شده بوده ، و همانند آن ها سودمند می باشم . بعلاوه بر آب من یک ماده ی صمغی و لعابی وجود دارد که مرا بین مرکبات ممتاز کرده ، و به علت همین مواد است که ترشی من برای اعصاب ضرر ندارد و برای سرفه و سینه درد نافع است . برای معالجه من کم و ناچیز است . اگر مبتلا به درد سینه و سرفه هستید، یک عدد نارنج را از میان دو قسمت کرده کمی نبات کوبیده و کمی نشاسته روی آن بپاشید، و بعد آن را روی آتش بگذارید تا یکی دو جوشی بزند بعد آن را بمکید و ببینید چگونه سینه ی شما را نرم کرده و اخلاط آن را خارج می کند. نوشیدن آب من مخلوط با شکر، مسهل الصفرا و مسکن فشار آن است . فشار خون را کم می کنم . زیاده روی در خوردن من کبد را ضعیف می کند و مخصوصا اگر ناشتا خورده شوم . ولی اگر آب مرا مخلوط با عسل میل نمایید، از زیان آن خواهید کاست . پوست میوه ی من که به صورت خلال نارنج مصرف می شود، نشاطآور و مقوی قلب و معده است و خوردن ده گرم خشک کرده ی آن که کوبیده و با آب میل نمایید، از استفراغ و دل بهم خوردگی جلوگیری می کند و انگلهای معده و روده را از بین می برد. ضماد آن با سرکه روی شقیقه از سر درد جلوگیری می نماید. از استفراغ و دل بهم خوردگی جلوگیری می کند و انگلهای معده و روده را از بین می برد. ضماد آن با سرکه روی شقیقه از سردرد جلوگیری می نماید. ضماد پخته میوه کامل من که پوست و مغز و هسته را با هم باشند، جهت جرب و خارش و جوش های جلدی و نرم کردن پوست بدن و موی سر بی نظیر می باشد. من زایمان را آسان می کنم و پادزهر سم عقرب و سایر حشرات می باشم . اثر ضدعفونی کننده و میکروب کشی من زیاد بوده ، و پیشینیان مرا ضد طاعون و وبا می دانستند، و نیز برای کسانی که در اثر تنفس در هوای کثیف ، دچار خفقان شده اند نافع است . تخم من پادزهر سم حشرات می باشد. بوییدن شکوفه من که به بهار نارنج معروف است مقوی دماغ بوده و درمان زکام است .عرق بهار نارنج
آب مقطر شکوفه ی من که نامش عرق بهار نارنج است ، مقوی جسم و روح می باشد، دماغ را باز می کند و آن را تقویت می نماید – درمان بی خوابی های عصبی است ولی زیاده روی در خوردن و بوییدن آن خود بی خوابی ایجاد می نماید در بیماری های سینه و قلب تجویز می شود. به مبتلایان به غشی توصیه کنید که همیشه یک شیشه بهار نارنج در خانه داشته باشند و هنگام ناراحتی از آن کمی بنوشند برای رفع قولنج و تقویت اشتها و قوای جوانی نافع است ، آروغ و سوزش هاضمه را تسکین می دهد، مخلوط عرق بهار نارنج و آب کرفس به مقدار مساوی جهت استخراج سنگ های کلیه و مثانه و خرد کردن آنها بسیار مفید می باشد. سابقا برای باز شدن عادت ماهانه زنان ، مقداری از آن را به پنبه یا پشم آغشته و استعمال می نمودند. عرق بهار نارنج زود فاسد می شود و کپک می زند، و بایستی همیشه آن را تازه تهیه کرده و در شیشه های تیره رنگ حفظ نمود ایرانیان قدیم آنرا در ظروف مسی سر بسته نگاهداری می کردند و بخوبی می دانستند که نور آن را فاسد می کند.
گذاشتن بهار نارنج مانند پوست آن در کمد لباس ، مانع بید زدن آن ها است ، مربای بهارنارنج مقوی معده است ، دم کرده بهار نارنج ضد تشنج بوده ، سکسکه را تسکین می دهد، خوردن دو مثقال آن ضد سم غذایی است . مربای بهار نارنج کلیه خواص عرق آن را دارد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
به بالا بروید