نشانه‌ها و علائم خاموش سرطان خون

نشانه‌ها و علائم خاموش سرطان خون

بیماری سرطان خون علائم کوچک و غیر منتظره ای را در سراسر بدن به وجود می آورد. در فرد مبتلا به نوع حاد این بیماری ممکن است بیماری به سرعت گسترش پیدا کند و در فرد مبتلا به نوع مزمن نیز بیماری به آرامی پیشرفت کرده و بدتر می شود.   

سرطان خون بر سلول‌های خونی فرد مبتلا اثر می‌گذارد. این بیماری باعث تولید بیش از حد گلبول‌های سفید در مغز استخوان فرد شده که در نهایت این گلبول‌ها وارد جریان خون می‌شوند و تولید سلول‌های خونی سالم را سرکوب می‌کنند.

اگر چه ابتلا به این بیماری ترسناک به نظر می‌رسد اما نرخ بهبود سرطان خون همچنان در حال افزایش است.

کم خونی (آنمی):

کم خونی زمانی رخ می‌دهد که بدن با کمبود گلبول‌های قرمز مواجه شود. گلبول‌های قرمز وظیفه حمل اکسیژن در بدن را دارند و در صورتی که فردی از کمبود گلبول‌های قرمز رنج ببرد، علائمی چون خستگی، ضعف، سرگیجه، تنگی نفس، سردرد، رنگ پریدگی پوست و احساس غیرعادی سرما را خواهد داشت.

احساس خستگی مزمن:

این نشانه را می‌توان به عنوان اولین علامت سرطان خون تلقی کرد. با کاهش میزان گلبول‌ها خون اکسیژن را به تمامی قسمت‌های بدن نمی‌رسد، در نتیجه مبتلایان دچار کم خونی و خستگی مزمن می‌شوند و علایم دائمی، چون ضعف عضله، کمبود انرژی و خواب آلودگی دارند. 

ایجاد کبودی روی سطح بدن با کوچک‌ترین ضربه:

 اگر بدنتان با برخورد با چیزی فورا دچار کبودی و خونریزی می‌شود این واکنش طبیعی نیست چرا که به دلیل پایین بودن پلاکت خونتان با کوچک‌ترین ضربه دچار کبودی می‌شوید. البته خونریزی از لثه، بینی و در ادرار بسیار خطرناک است و در صورت مشاهده به پزشک مراجعه کنید.

زنان مراقب خونریزی‌های غیر طبیعی (خونریزی شدید و طولانی مدت) عادت ماهانه‌تان باشید. هر نوع خونریزی بدون علت می‌تواند از علایم سرطان خون باشد. این بیماری، میزان پلاکت خون را پایین می‌آورد و مانع از لخته شدن خون می‌شود. 
 

کبودی غیرعادی نتیجه‌ی تعداد کم پلاکت‌ها و یا مشکل لخته شدن خون است. این کبودی‌ها ممکن است در هر جای بدن وجود داشته باشند، اما بیشتر در پا‌ها و دست‌ها دیده می‌شوند. لکه‌های قرمز کوچک در زیر پوست ناشی از خونریزی را پتشیا می‌گویند. نقاطی که به دلیل کاهش پلاکت خون ایجاد می‌شوند.

درد استخوان و مفصل:

درد عمیق استخوان‌ها، یکی از علایم آشکار سرطان خون است که در بیماری‌های دیگر شایع نیست. درد هنگامی بروز می‌کند که مغز استخوان، بر اثر تراکم غیرعادی سلول‌های سفید خون موجود در مغز استخوان، منبسط می‌شود. استخوان‌های بلند پا و دست، اصلی ترین محل بروز این درد است.

سردرد :

یکی از علایم سرطان خون که بندرت گزارش می‌شود، سردرد مکرر، شدید و طولانی است. برخی بیماران با درد از خواب بیدار می‌شوند. رنگ پریدگی همراه با سردرد نیز از دیگر علایم سرطان خون است. زیرا جریان خون رسانی به مغز و ستون فقرات محدود می‌شود. در برخی موارد فرد دچار صرع نیز می‌شود.

ورم: 

در کودکان مبتلا به سرطان خون قسمت‌های مختلفی از بدن ممکن است ورم کند. به عنوان مثال ناحیه شکمی زمانی که سلول‌های غیر طبیعی در کبد و طحال تجمع می‌یابند، صورت و بازوها زمانی که فشار وارد بر بزرگ سیاهرگ بالایی باعث ایجاد حوضچه‌های خونی در آن نواحی می‌شود و گره‌های لنفاوی که توده‌های کوچک در دو طرف گردن، زیر بغل‌ها یا روی ترقوه شکل می‌گیرند، ورم می‌کنند.

البته توجه داشته باشید که ورم گره‌های لنفاوی بیشتر نشانه عفونت است تا سرطان خون، همچنین تومورهای انواع دیگر سرطان‌ها بیشتر احتمال دارد باعث فشار به بزرگ سیاهرگ بالایی و ورم صورت شوند. این ورم به هنگام بیدار شدن از خواب زیاد است و به تدریج در طول روز کاهش می‌یابد. این حالت که سندرم بزرگ سیاهرگ بالایی نامیده می‌شود به ندرت در سرطان خون رخ می‌دهد با این حال می‌تواند مرگبار باشد و به مراقبت‌های اورژانسی نیاز دارد.

لثه های متورم و بزرگ شده:

اگر چه افزایش حجم لثه را می توان هیپرپلازی دانست، ولی معمولا یکی از بارزترین نشانه های ابتلا به بیماری لوسمی حاد است. لوسمی یک نوع سرطان خون است که باعث تولید غیرطبیعی و بیش از حد سلول های سفید خونی می شود. اگر شما یک بیمار مبتلا به سرطان خون هستید، همیشه به لثه هایتان نگاه کنید تا متوجه تغییر اندازه ی آنها بشوید. اگر لثه ها متورم باشند، فرد همیشه یک احساس فشردگی در دهان خود دارد.

رنگ پریدگی شدید:

مانند سردرد، خستگی و تنگی نفس، رنگ پریدگی غیرمعمول ممکن است نشانه ای از کم خونی در نوع حاد لوسمی و در برخی انواع مزمن آن باشد.

از آنجا که بسیاری از علائم لوسمی با سایر بیماری ها مشترک است، شمارش سلول های خونی و بیوپسی مغز استخوان به تشخیص نوع سرطان خون کمک می کند.

هر چقدر رنگ پریدگی بیشتر باشد نشانه ی پیشرفت بیشتر بیماری است. این افراد اغلب بسیار خسته اند و به دلیل کاهش شدید گلبول های قرمز خون، رنگ پریده هستند و در هنگام راه رفتن کم هم نفس نفس می زنند.

بثورات پوستی :

تقریبا یک نفر از بیست نفر فرد مبتلا به لوسمی ممکن است راش پوستی داشته باشد که یک یا دو دسته اند. لوسمی پوست یا بثورات، ناشی از سندروم شیرین هستند که معمولا با سرطان خون در ارتباط است.

لوسمی پوست تقریبا همیشه طوری به نظر می رسد که در زیر پوست تان یک توده قرار دارد و این توده شروع به رشد می کند و گاهی شبیه پلاک می شود. از سوی دیگر، بثورات سندروم شیرین به نظر خشن و قرمز می آیند، درست شبیه یک واکنش آلرژیک. اگرچه بثورات در تمام بیماری ها از نظر خارش و اندازه مشترک هستند، اما راش های مرتبط با سرطان خون روز به روز گسترش می یابند و رشد می کنند.

عفونت‌های مکرر :  

فردی که مبتلا به سرطان خون است سلول‌های سفید خونش نمی‌توانند با عفونت‌های به درستی مبارزه کنند در نتیجه بیمار دچار عفونت‌های مکرر می‌شود، در حالیکه که فرد همیشه گمان می‌کند دچار یک بیماری مانند آنفلوآنزا شده که همراه است با سایر نشانه‌های سرطان مانند کبودی، خستگی و ضعف. از آنجا که بسیاری از علائم سرطان خون با علائم سایر بیماری‌ها مشترک است کمی در خصوص علائم دقت کنید.
 

در واقع اگر عفونت کوچکی دارید که نمی‌خواهد از بین برود، مهم نیست که چقدر آنتی بیوتیک توسط پزشک شما تجویز می‌شود، ممکن است وقت آن رسیده باشد که تست شمارش کامل خون برای بررسی اختلال در گلبول‌های سفید خون، هموگلوبین و سطح پلاکت را انجام دهید.

سطح غیر طبیعی گلبول‌های سفید خون منجر به اختلال در سیستم ایمنی شده و می‌تواند عفونت‌های مکرر و احساس سرماخوردگی دائم یا عفونت را ایجاد کند. این علائم همراه با علائم دیگر مانند خستگی یا کبودی باید به اندازه کافی برای مراجعه شما به پزشک کافی باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا