نعمت های بهشت

نعمت های بهشت

پرسش  . نعمت های بهشت را شرح دهید. 

پاسخ: نعمتهای بهشت را به دو قسمت می‏توان تقسیم کرد:
1. نعمتهای مادی و جسمانی.
2. نعمتهای معنوی و روحانی.
هر دسته از این نعمتها مرکب از انواع فراوانی است که بحث از همه و چگونگی آنها بسیار مفصل خواهد شد. بنابراین تنها به فهرست بعضی از آیات اشاره می‏شود و چند آیه به عنوان نمونه ذکر می‏شود.
نکته‏ای که به عنوان مقدمه یادآوری آن لازم است این است که آنچه برای ما که محصور در محسوسات و امور مادی هستیم قابل تصور است و بیشتر در حد تجربیات و شناخت‏هایی است که در دنیا به دست آورده‏ایم. و فراتر رفتن از آن دشوار است. آنچه را در قرآن و روایات آمده است نیز بر همین مفاهیم حمل می‏کنیم. در حالی که قطعاً ذهنیات ما با حقایق أخروی بسیار فاصله دارد و راه درک همین مقدار نیز، قرآن و حدیث است و عقل و تجربه را در آن راهی نیست.
الف. برخی نعمتهای مادی بهشتی به قرار زیر است:
1. باغهای بهشتی.
2. سایه‏های همیشگی و لذت‏بخش.
3. مسکنها و قصرهای بهشتی.
4. فرشها و تختها.
5 . ظروف و طعامها.
6 . نوشیدنی‏های طهور.
7. لباسها و زینتها.
8 . همسران بهشتی.
9. خادمان و ساقیان و دیگر پذیرایی کنندگان.
10. نزل و پذیرایی مقدماتی.
11. نعمتهایی که در تصور نمی‏آید.

قرآن می‏فرماید: «    وَالَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُبَوِّئَنَّهُم مِنَ الْجَنَّهِ غُرَفاً تَجْرِی مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ …» (عنکبوت: ۵۸ ) کسانی را که ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند در غرفه‏ هایی از بهشت جای می‏دهیم که نهرها در زیر آن جاری است. در آیه دیگری می‏فرماید: «هُمْ وَأَزْوَاجُهُمْ فِی ظِلاَلٍ عَلَی الْأَرَائِکِ مُتَّکِئُونَ» (یس: ۵۶ ) آنها و همسرانشان در سایه‏هایی بر تختهای مخصوص تکیه زده‏اند. و در مورد میوه‏های بهشتی آمده است: «وَفَاکِهَهٍ مِمَّا یَتَخَیَّرُونَ» (واقعه: ۲۰) و هر نوع میوه‏ای که برگزینند و مایل باشند در بهشت به آنان تقدیم می‏شود و در مورد آشامیدنیهای بهشت: «مَثَلُ الْجَنَّهِ الَّتِی وُعِدَ الْمُتَّقُونَ فِیهَا أَنْهَارٌ مِنْ ماءٍ غَیْرِ آسِنٍ وَأَنْهارٌ مِنْ لَبَنٍ لَمْ یَتَغَیَّرْ طَعْمُهُ وَأَنْهارٌ مِنْ خَمْرٍ لَذَّهٍ لِلشَّارِبِینَ وَأَنْهَارٌ مِنْ عَسَلٍ مُصَفّیً …» (محمد: ۱۵) وصف بهشتی که به متقین وعده داده شده چنین است که در آن نهرهایی از آب صاف و خالص وجود دارد که هرگز بوی آن تغییر نمی‏کند و نهرهایی از شیر که طعم آن دگرگون نمی‏شود و نهرهایی از شراب که مایه لذت کسانی است که می‏آشامند و نهرهایی از عسل مصفی.    

در مورد لباس بهشتیان: «    … وَیَلْبَسُونَ ثِیَاباً خُضْراً مِن سُندُسٍ وَإِسْتَبْرَقٍ …» (کهف: ۳۱) و آنها لباسهای فاخر و زیبایی به رنگ سبز از حریر نازک و ضخیم در بر می‏کنند. و در مورد همسران بهشتی: «… لَهُمْ فِیهَا أَزْوَاجٌ مُطَهَّرَهٌ …» (بقره: ۲۵) و برای آنان در بهشت همسرانی پاک و پاکیزه وجود دارد. و سرانجام هر لذتی که به تصور گنجد و یا نگنجد: «… وَفِیهَا مَا تَشْتَهِیهِ الْأَنفُسُ وَتَلَذُّ الْأَعْیُنُ …» (زخرف: ۷۱) و در بهشت آنچه دل می‏خواهد و چشم از آن لذت می‏برد موجود است. این شمّه‏ای از ده ‏ها آیه بود که تنها نمونه‏هایی از آن ذکر شد و روایات در این مورد بسیار است.    

ب. برخی از نعمتهای معنوی بهشت:
درک کّم و کیف نعمتهای روحانی بهشت بسیار دشوارتر از نعمتهای مادی آن است، چون با نعمتهای مادی و لذائذ جسمانی کما بیش همه انسانها آشنا هستند؛ ولی بسیار کم‏اند کسانی که در دنیا از لذائذ روحانی برخوردار بوده‏اند و رشحه ای از آن را چشیده‏اند. ولی آنچه به طور قطع و یقین می‏توان گفت این است که نعمتها و لذائذ و برخورداری‏های معنوی بهشت قابل مقایسه با لذائذ مادی آن نیست. چنانکه در دنیا نیز برای اهلش چنین است. طوری که اهل معنا حاضر نیستند نظر الی وجه اللّه را با سراسر نعمتهای مادی بهشت عوض کنند. فهرست بعضی نعمتهای معنوی بهشت از این قرار است:
1. رضوان اللّه.
2. منظور نظر رحمت خدا بودن و نظر الی وجه اللّه.
3. احترام مخصوص.
4. محیط با صفا و سلام.
5 . امنیت و از بین رفتن ترس.
6 . وجود دوستان صمیمی و موافق.
7. شادی دل.
8 . تحقق اراده و آنچه دلخواه مؤمن باشد.
9. وجود نعمتهای معنوی غیر قابل تصور.
10. دوام نعمت.

در اینجا به عنوان نمونه به برخی آیات اشاره می‏شود: قرآن می‏فرماید: «    وَعَدَ اللّهُ الْمُؤْمِنِینَ وَالْمُؤْمِنَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِن تَحْتِهَا  الْأَنْهَارُ خَالِدِینَ فِیهَا وَمَسَاکِنَ طَیِّبَهً فِی جَنَّاتِ عَدْنٍ وَرِضْوَانٌ مِنَ اللّهِ أَکْبَرُ ذلِکَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ» (توبه: ۷۲) به مؤمنین و مؤمنات باغهای بهشتی را وعده داده است که از زیر آنها نهرها جاری است و در آن جاودانه خواهند ماند. همچنین مسکنهای پاک در بهشت عدن و در حالی که رضا و خشنودی خداوند از همه اینها برتر و بزرگتر است. رستگاری و پیروزی بزرگ همین است.    
در مورد چگونگی برخورد بهشتیان با هم و محیط حاکم: «    لاَ یَسْمَعُونَ فِیهَا لَغْواً وَلاَ تَأْثِیماً  إِلاَّ قِیلاً سَلاَماً سَلاَماً» (واقعه: ۲۵ و ۲۶) در بهشت نه سخن لغو و بیهوده‏ای می‏شنوند و نه گفتار گناه و آلوده؛ تنها چیزی که می‏شنوند سلام است و سلام.    
درباره امنیت و زوال خوف: «    ادْخُلُوا الْجَنَّهَ لاَخَوْفٌ عَلَیْکُمْ وَلاَأَنْتُمْ تَحْزَنُونَ» (اعراف: ۴۹) داخل بهشت شوید در حالی که نه ترسی دارید و نه غمی.    

در مورد تکریم و احترام مخصوص: «    … وَالْمَلائِکَهُ یَدْخُلُونَ عَلَیْهِم مِن کُلِّ بَابٍ  سَلامٌ عَلَیْکُم بِمَا صَبَرْتُمْ فَنِعْمَ عُقْبَی الدَّارِ» (رعد: ۲۳ و ۲۴) و فرشتگان از هر دری بر آنان وارد می‏شوند و به آنها می‏گویند: سلام بر شما به خاطر صبر و استقامتتان در راه حق؛ چه عاقبت نیکویی بعد از دنیا نصیب شما شد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
به بالا بروید